News

Un nou virus creează panică în India. Care sunt simptomele și câți dintre bolnavi își pierd viața

Virusul Nipah este mai mortal decât coronavirusul și a făcut deja prima victimă, un băiat de 12 ani.
08.09.2021 | 18:57
Un nou virus creeaza panica in India Care sunt simptomele si cati dintre bolnavi isi pierd viata
Un nou virus creează panică în India. Care sunt simptomele și câți dintre bolnavi își pierd viața Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Autoritățile din sudul statului Kerala din India se luptă pentru stopa un focar de virus Nipah. Virusul, care nu are legătură cu coronavirusul și este mult mai mortal, a ucis un băiat de 12 ani în statul Kerala în weekend, determinând eforturi intensificate pentru a-i urmări contactele.

Un nou virus creează panică în India

Băiatul a fost internat la un spital în urmă cu o săptămână, cu febră mare. Pe măsură ce starea sa s-a agravat și medicii au suspectat inflamația creierului (encefalită), probele sale de sânge au fost trimise la Institutul Național de Virusologie, unde testele au confirmat infecția cu virusul Nipah. Băiatul a murit duminică devreme.

ADVERTISEMENT

Autoritățile guvernamentale au intensificat eforturile de urmărire a contactelor, identificând, punând în carantină și testând persoane care ar fi putut intra în contact cu tânăra victimă.

Potrivit ministrului sănătății statului, Veena George, 188 de persoane care au intrat în contact cu băiatul au fost identificate până luni. Dintre aceștia, 20 au fost considerați contacte primare cu risc ridicat – în primul rând membrii familiei sale, toți fiind ținuți în carantină strictă sau spitalizați.

ADVERTISEMENT

Doi lucrători din domeniul sănătății care au intrat în contact cu victima prezentau deja simptome ale infecției cu Nipah până luni. Au fost internați într-un spital și probele de sânge au fost trimise spre testare.

Autoritățile au izolat zona pe o rază de aproximativ 3 kilometri de casa băiatului și au examinat oamenii pentru simptome în toate districtele învecinate din statul Kerala. De asemenea, statul vecin Tamil Nadu era în alertă maximă pentru orice caz suspect de febră.

ADVERTISEMENT

Aceasta este a doua oară în trei ani în care s-a raportat un focar de virus Nipah în statul Kerala, care are și o rată ridicată de infecții COVID-19. Statul raportează aproximativ 68% din aproximativ 40.000 de cazuri noi din India în fiecare zi.

Ce este virusul Nipah?

La fel ca și coronavirusul, Nipah este un virus zoonotic sau unul care se transmite de la animale la oameni. Transmiterea are loc în general atunci când oamenii fie intră în contact direct cu animalele, fie prin consumul de alimente contaminate. Dar au fost raportate și un număr mare de cazuri de transmitere de la om la om a Nipah.

ADVERTISEMENT

Liliecii de fructe din familia Pteropodidae – cunoscuți în mod obișnuit ca „vulpea zburătoare” – sunt purtătorii naturali ai Nipah. Se știe că transmit virusul altor animale, inclusiv porci, câini, pisici, capre, cai și oi.

Un om infectat prezintă de obicei simptome, inclusiv febră și cefalee, între trei zile și două săptămâni, urmate de tuse, dureri în gât și probleme respiratorii. Starea progresează mai târziu către inflamarea celulelor creierului, ducând la somnolență, confuzie și apoi la posibilă comă și moarte.

Nu există încă niciun remediu sau vaccin pentru Nipah, iar pacienților li se oferă doar îngrijire medicală de susținere.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până la 75% din infecțiile cu Nipah se dovedesc fatale. Aproximativ 20% dintre supraviețuitori au simptome neurologice care pot persista, inclusiv convulsii și modificări ale personalității.

O amenințare mai largă?

Virusul Nipah a fost descoperit pentru prima dată în Malaezia în 1999, în timpul unui focar în rândul crescătorilor de porci. De atunci, au existat mai multe focare – toate în Asia de Sud și de Sud-Est. În total, se știe că a ucis peste 260 de oameni.

Un focar din Bangladesh din 2004 a pornit de la oamenii care consumau sevă de curmal, care a fost contaminată de lilieci de fructe infectați. Ultimul focar din India, care a lovit Kerala în 2018, a ucis 17 din cele 18 persoane care au contractat virusul. Aceste infecții au fost urmărite înapoi până la liliecii de fructe găsiți morți în apa puțului unei familii.

Nipah este considerat mai puțin contagios decât coronavirusul, dar rata sa de mortalitate este mult mai mare, o perioadă mai lungă de incubație de până la 45 de zile și capacitatea sa de a infecta o varietate mult mai largă de animale fac din Nipah o cauză de îngrijorare semnificativă pentru epidemiologii care încearcă să prezică și să prevină următoarea pandemie.

Veasna Duong, virusolog șef la laboratorul de cercetare al Institutului Pasteur din Phnom Penh, Cambodgia, a studiat interacțiunile om-liliac din regiune și a declarat în cadrul unui program BBC, citat de CBS News la începutul acestui an că apropierea în care oamenii și liliecii se găsesc pe piețe și alte locuri aglomerate din Asia prezintă un risc serios.

“Acest tip de expunere ar putea permite virusului să muteze, ceea ce ar putea provoca o pandemie”, a spus Duong, adăugând că, în anumite circumstanțe, virusul ar putea găsi chiar și o gazdă care să-l scoată din Asia.

„Observăm [lilieci de fructe] aici și în Thailanda, în piețe, zone de închinare, școli și locații turistice, cum ar fi Angkor Wat – există o populație mare de lilieci acolo”, a mai declarat el. “Într-un an normal, Angkor Wat găzduiește 2,6 milioane de vizitatori. Aceasta reprezintă 2,6 milioane de oportunități pentru virusul Nipah de a sări anual de la lilieci la oameni într-o singură locație”.

Oamenii de știință avertizează că, pe măsură ce clima se încălzește și oamenii distrug mai multe habitate naturale ale speciilor precum liliecii de fructe din Asia, cresc oportunitățile pentru noi variante zoonotice.

OMS spune în nota sa referitoare la virusul Nipah că, „riscul transmiterii internaționale prin fructe sau produse din fructe (cum ar fi suc crud de curmal) contaminat cu urină sau salivă de la liliecii de fructe infectați poate fi prevenit spălându-le bine și decojindu-le înainte de consum. Fructele cu semne de mușcături de liliac trebuie aruncate.”

ADVERTISEMENT
Tags: