Un oficial militar american a anunțat că un petrolier ce aparține unei companii din Israel a fost sechestrat duminică în Golful Aden, anunț ce confirmă informații furnizate anterior de către o companie de securitate maritimă, transmite Digi24.
„Se pare că un număr necunoscut de indivizi înarmaţi neidentificaţi au confiscat nava Central Park în Golful Aden pe 26 noiembrie”, a declarat oficialul pentru AFP, precizând că „forţele americane şi ale coaliţiei se află în vecinătate şi monitorizează îndeaproape situaţia”.
Anterior, compania de securitate maritimă Ambrey anunţase sechestrarea unui petrolier în largul coastei Yemenului, în cel mai recent incident din aceeaşi zonă. „Evenimentul are probabil legătură cu actori statali”, a informat Ambrey.
Compania de securitate maritimă anunțase că petrolierul a fost sechestrat în apele din zona orașului port Aden din Yemen. Potrivit raportului unei nave comerciale care trecea prin zonă, sechestrarea ar fi fost făcută de către un grup de opt persoane, în uniforme militare, care au oprit vasul cu două bărci.
Ambrey precizează că rebelii Houthi din Yemen ar fi amenințat de sâmbătă că vor sechestra petrolierul ce este deținut de o companie care are sediul în Marea Britanie și cu legături cu Israelul. Houthi ceruseră echipajului de pe Central Park să devieze spre portul Hodeidah.
O navă de război a coaliţiei conduse de SUA, aflată în zonă, a interceptat mesajul rebelilor şi a cerut căpitanului Central Park să nu-l ia în considerare și să-și continue drumul pe ruta stabilită anterior, fără să ancoreze la Hodeidah.
Este al treilea incident naval din zonă de după izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas. Primul a survenit în urmă cu o săptămână, fiind vorba tot de o sechestrare, a unui cargobot în sudul Mării Roșii, navă ce avea și ea legături cu Israel. De asemenea, o navă a unui om de afaceri israelian a fost atacat cu o dronă în Oceanul Indian, atac ce ar fi fost declanșat de către armata iraniană.
Milițiile Houthi au anunțat că vor ataca navele care aparțin Israelului și celor ale aliaților acestuia care trec prin Marea Roșie, ca represalii împotriva invaziei israeliene în Fâșia Gaza, determinată de atacul Hamas din 7 octombrie, când 1.200 de israelieni au fost uciși, în majoritate civili.
Rebelii Houthi clamează că fac parte din „axa de rezistență” anti-israeliană, alături de alte grupări din lumea arabă, precum Hamas și Hezbollah. Mișcarea islamistă șiită controlează partea de nord-vest a Yemenului, în pofida intervenției militare a Arabiei Saudite, care sprijină guvernul sunnit de la Aden.
Rebelii fac parte din ceea ce ei numesc “axa de rezistenţă” împotriva Israelului, împreună cu grupuri susţinute de Iran, cum ar fi Hamasul palestinian şi Hezbollahul din Liban. Ei au lansat o serie de drone şi rachete în direcţia Israelului, iar multe dintre dispozitive au fost interceptate de apărarea israeliană sau de navele de război americane.