News

Un pui de urs s-a pierdut de mamă în zona râului Trotuș: ”De era mă-sa aici eram mâncați toți trei”

Un pui de urs s-a pierdut de mamă într-o zonă din județul Bacău și a fost găsit întâmplător de mai mulți locuitori din zonă, în timp ce încerca să iasă dintr-un râu.
01.06.2023 | 20:35
Un pui de urs sa pierdut de mama in zona raului Trotus De era masa aici eram mancati toti trei
Un pui de urs s-a pierdut de mamă. Foto: Observatornews
ADVERTISEMENT

Puiul de urs stătea inițial blocat pe o piatră în mijlocul apei, mai exact în zona râului Trotuș. Deși părea mic și drăgălaș, ursulețul putea să le pună viața în pericol dacă ursoaica era prin preajmă. Din fericire, nu a fost cazul, după cum și localnicii care au găsit ursulețul au mărturisit.

Un pui de urs s-a pierdut de mamă

”De era mă-sa aici… eram mâncați toți trei”, au exclamat aceștia. Conform Observatornews.ro, urșii coboară foarte des în această zonă, acesta fiind și motivul pentru care oamenii sunt sfătuiți să nu se apropie de animalele sălbatice și să cheme imediat autoritățile.

ADVERTISEMENT

În urmă cu mai multe zile, un bărbat din Argeș era atacat de un urs pe stradă, însă din fericire animalul a fost descurajat de strigătele vecinilor. ”Bă! Termină. Vino, bă, încoace, bă! Lasă-l, bă! Pleacă, mă, de aici!”, a strigat un martor, în timp ce animalul se apropia periculos de mult de ”victima” sa.

În contextul acestor atacuri, o delegație a Parlamentului European a venit în România pentru a verifica situația urșilor de aici, mai ales că ONG-urile au protestat când au auzit că se va da undă verde la împușcarea acestor animale. Ministrul mediului Tanczos Barna le-a răspuns tăios comisarilor europeni veniți în țara noastră să ”dea lecții”.

ADVERTISEMENT

”România nu va mai accepta sfaturi în ce priveşte gestionarea populaţiei de urşi de la state care au exterminat această specie în urmă cu 100 de ani”, declara Barna, fiind totuși încântat că ”cineva de la Bruxelles a venit să verifice la faţa locului şi să discute despre această problemă şi cu autorităţile române”.

Carnivorele mari par să fi devenit o problemă majoră în toată Europa, de la urși la lupi sau șacali, astfel că Ministerul Mediului va organiza un summit pe această temă în septembrie. ”Le urez bun venit. În sfârşit, cineva de la Bruxelles a venit şi discută şi cu cei care au făcut petiţiile – e absolut normal – dar şi cu partea cealaltă, a celor care spun că pădurile României sunt protejate, că nu înseamnă doar furt, ci şi administrare responsabilă, pe milioane de hectare. Din păcate, există în continuare infracţiuni şi contravenţii care trebuie pedepsite şi care trebuie constatate şi pentru acest motiv avem nevoie de Gardă forestieră, de colaborare cu poliţia, procuratura şi cu instanţele de judecată.

ADVERTISEMENT

Este prima dată când o comisie de la nivelul PE vine să se convingă la faţa locului că aici problema urşilor nu mai este una a unei specii de pe cale de dispariţie. Este o problemă a comunităţii care este afectată în mod grav, câteodată, de această convieţuire cu această specie strict protejată la nivel european”, a completat Barna.

Statistic, în România au fost raportate peste 150 de atacuri ale urșilor asupra oamenilor și 14 decese în ultimii 5 ani, lucru considerat îngrijorător de ministrul Barna. ”Le-am spus celor din comisie că aici problema nu mai este cum se vede la Bruxelles, o problemă a unei specii care dispare sau este în pericol. Statutul de conservare favorabilă se poate constata oricând în cazul urşilor. Toate studiile care s-au făcut în ultima perioadă, inclusiv cel de anul acesta, demonstrează că numărul lor creşte an de an. Scopul gestionării unei specii nu este să creştem zi de zi, an de an, numărul lor, ci o administrare durabilă a speciei, într-un areal restrâns, unde vorbim de habitatul natural. Grădiniţa, şcoala, etajul doi al blocului, pensiunea nu sunt habitatul lor natural”, declarat Barna.

ADVERTISEMENT

”Carnivorele mari creează probleme şi în Europa. În Italia s-a înregistrat, practic, primul deces al unui om cauzat de urs, am auzit de poneiul omorât în Germania de către un lup, deci probleme apar şi acolo. Eurodeputatul din Bulgaria a ridicat problema ţării sale, care se confruntă cu o problemă similară, a lupilor, mai puţin cu cea a urşilor, dar carnivorele mari exercită o presiune din ce în ce mai mare pe existenţa fermelor, pe traiul zilnic al cetăţenilor europeni”, a completat ministrul mediului, comentând această problemă.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să...
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să îi ia fetele, după ce a fost aproape de moarte
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş...
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş întoarce...
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română