Puiul de urs stătea inițial blocat pe o piatră în mijlocul apei, mai exact în zona râului Trotuș. Deși părea mic și drăgălaș, ursulețul putea să le pună viața în pericol dacă ursoaica era prin preajmă. Din fericire, nu a fost cazul, după cum și localnicii care au găsit ursulețul au mărturisit.
”De era mă-sa aici… eram mâncați toți trei”, au exclamat aceștia. Conform Observatornews.ro, urșii coboară foarte des în această zonă, acesta fiind și motivul pentru care oamenii sunt sfătuiți să nu se apropie de animalele sălbatice și să cheme imediat autoritățile.
În urmă cu mai multe zile, un bărbat din Argeș era atacat de un urs pe stradă, însă din fericire animalul a fost descurajat de strigătele vecinilor. ”Bă! Termină. Vino, bă, încoace, bă! Lasă-l, bă! Pleacă, mă, de aici!”, a strigat un martor, în timp ce animalul se apropia periculos de mult de ”victima” sa.
În contextul acestor atacuri, o delegație a Parlamentului European a venit în România pentru a verifica situația urșilor de aici, mai ales că ONG-urile au protestat când au auzit că se va da undă verde la împușcarea acestor animale. Ministrul mediului Tanczos Barna le-a răspuns tăios comisarilor europeni veniți în țara noastră să ”dea lecții”.
”România nu va mai accepta sfaturi în ce priveşte gestionarea populaţiei de urşi de la state care au exterminat această specie în urmă cu 100 de ani”, declara Barna, fiind totuși încântat că ”cineva de la Bruxelles a venit să verifice la faţa locului şi să discute despre această problemă şi cu autorităţile române”.
Carnivorele mari par să fi devenit o problemă majoră în toată Europa, de la urși la lupi sau șacali, astfel că Ministerul Mediului va organiza un summit pe această temă în septembrie. ”Le urez bun venit. În sfârşit, cineva de la Bruxelles a venit şi discută şi cu cei care au făcut petiţiile – e absolut normal – dar şi cu partea cealaltă, a celor care spun că pădurile României sunt protejate, că nu înseamnă doar furt, ci şi administrare responsabilă, pe milioane de hectare. Din păcate, există în continuare infracţiuni şi contravenţii care trebuie pedepsite şi care trebuie constatate şi pentru acest motiv avem nevoie de Gardă forestieră, de colaborare cu poliţia, procuratura şi cu instanţele de judecată.
Este prima dată când o comisie de la nivelul PE vine să se convingă la faţa locului că aici problema urşilor nu mai este una a unei specii de pe cale de dispariţie. Este o problemă a comunităţii care este afectată în mod grav, câteodată, de această convieţuire cu această specie strict protejată la nivel european”, a completat Barna.
Statistic, în România au fost raportate peste 150 de atacuri ale urșilor asupra oamenilor și 14 decese în ultimii 5 ani, lucru considerat îngrijorător de ministrul Barna. ”Le-am spus celor din comisie că aici problema nu mai este cum se vede la Bruxelles, o problemă a unei specii care dispare sau este în pericol. Statutul de conservare favorabilă se poate constata oricând în cazul urşilor. Toate studiile care s-au făcut în ultima perioadă, inclusiv cel de anul acesta, demonstrează că numărul lor creşte an de an. Scopul gestionării unei specii nu este să creştem zi de zi, an de an, numărul lor, ci o administrare durabilă a speciei, într-un areal restrâns, unde vorbim de habitatul natural. Grădiniţa, şcoala, etajul doi al blocului, pensiunea nu sunt habitatul lor natural”, declarat Barna.
”Carnivorele mari creează probleme şi în Europa. În Italia s-a înregistrat, practic, primul deces al unui om cauzat de urs, am auzit de poneiul omorât în Germania de către un lup, deci probleme apar şi acolo. Eurodeputatul din Bulgaria a ridicat problema ţării sale, care se confruntă cu o problemă similară, a lupilor, mai puţin cu cea a urşilor, dar carnivorele mari exercită o presiune din ce în ce mai mare pe existenţa fermelor, pe traiul zilnic al cetăţenilor europeni”, a completat ministrul mediului, comentând această problemă.