News

Un român a folosit un truc clasic ca să comită furturi în patru oraşe din Croaţia. Metoda sa a funcţionat aproape două săptămâni

Hoţii români aplică metode clasice de furt în Europa. Profitând de naivitatea oamenilor aceştia au încă succes cu metode ce nu prea mai prind în ţară.
20.02.2023 | 18:43
Un roman a folosit un truc clasic ca sa comita furturi in patru orase din Croatia Metoda sa a functionat aproape doua saptamani
Românii aplică metode clasice ca să fure prin Europa Foto: index.hr
ADVERTISEMENT

Poliţiştii croaţi au arestat un român în vârstă de 53 de ani, care a fraudat vânzătoarele mai multor chioșcuri din patru orașe ale ţării. Bărbatul a acţionat în perioada 3-15 februarie a acestui an, în diferite zone din oraşele Čakovec, Koprivnica, Varaždin și Umag.

O altă metodă clasică e cea a bancnotei în parbriz

Bărbatul se arăta interesat ca şi cum ar fi dorit să cumpere țigări de la chioșcurile respective. Presa croată, citând din rechizitoriu, scrie că românul plătea cu o bancnotă de 200 de euro, iar după ce vânzătoarea îi dădea rest brusc se răzgândea, îi spunea acesteia că renunță să mai cumpere și îi cerea înapoi cei 200 de euro.

ADVERTISEMENT

Vânzătoarele îi returnau apoi banii solicitați, iar el le dădea restul, din care între timp fura câteva zeci de euro. Făcând acest lucru, el a prejudiciat companiile comerciale din Umag și Zagreb cu mai multe mii de euro, după cum a anunțat poliția din Međimurje.

Este un vechi truc folosit de escrocii specializați, avertizează poliția. Hoții își aleg cu grijă locul de unde să „cumpere”, iar cel mai la îndemână le sunt chioșcurile de ziare. După fraudă, ei fug, iar vânzătorului îi este foarte dificil să plece în urmărirea lor şi să lase chioşcul nesupravegheat. Astfel, prinderea făptaşului devine foarte dificilă.

ADVERTISEMENT

Împotriva românului se vor face acuzații penale, iar judecătorul de instrucție al Tribunalului Județean Varaždin a dispus arestarea sa preventivă. O altă metodă clasică şi des folosită de hoţii români este cea a bancnotei puse în parbrizul maşinii.

Aceasta metodă de furt se foloseste de obicei în parcarile centrelor comerciale aglomerate, unde maşinile sunt parcate unele lângă celelalte. O echipă de 2-3 indivizi asteapta la pândă în parcare, iar în momentul în care hoţii pun ochii pe o victimă, de obicei femei bine îmbrăcate, înstărite, cu maşini luxoase, aşteapta ca aceasta să parcheze maşina, după care se pun pe aşteptare, în pozitii cheie.

ADVERTISEMENT

Apoi, unul dintre infractori pune la ştergator o bancnotă de 100 de lei sau de 50 de lei. O aşază astfel încat să îi sară imediat în ochi şoferului care se urcă la volan. Când şoferiţa urcă în masina, pune geanta pe scaunul din dreapta, după care bagă cheile în contact, însă când vede bancnota din parbriz se dă jos ca să o ia.

În tot acest timp, un infractor stă ascuns în spatele maşinii, iar când femeia coboară lasă deschisă portiera şi se duce pe după uşă (bancnota e pozitionată pe mijloc, să nu o poţi lua din maşină), hoţul intervine si sustrage poşeta femeii, după care se face nevăzut. Locul strâmt şi faptul că odată ce portiera este deschisă hoţul este ferit privirilor, fac ca metoda să fie extrem de eficientă.

ADVERTISEMENT

Nu de puţine ori, echipe de tâlhari mai curajoase ajung chiar până la furtul autoturismului, dacă acesta e laăat cu cheia în contact şi cu motorul pornit. Când femeia se dă jos ca să ia bancnota, hoţul intră în maşină, închide uşa şi o blochează, după care pleacă în trombă. Evident, automobilele ajung apoi la dezmembrat sau sunt vândute în Bulgaria.

ADVERTISEMENT