News

Un vaccin chinezesc antiCOVID dezamăgește. UE analizează încă un ser american, Pfizer și AstraZeneca măresc producția

13.01.2021 | 17:54
Un vaccin chinezesc antiCOVID dezamageste UE analizeaza inca un ser american Pfizer si AstraZeneca maresc productia
ADVERTISEMENT

Vaccinul CoronaVac, produs de compania chineză Sinovac Biotech, are o eficiență de doar 50,38%, arată datele studiului clinic de fază III realizat în Brazilia. Deși procentul depășește pragul necesar pentru aprobarea de către reglementatori, este mai mic decât procentul anunțat anterior, alimentând scepticismul cu privire la lipsa de transparență în ceea ce privește vaccinurile chineze.

Vin însă și vești bune dinspre producătorii de vaccinuri. Johnson & Johnson ar urma să ceară aprobarea reglementatorilor UE în luna februarie, deși s-ar părea că sunt puțin în urmă cu producerea cantităților de vaccin promise guvernului SUA.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, compania germană Baxter a anunțat că până la începutul lunii martie va demara producția de vaccinuri pentru Pfizer/BioNTech, iar AstraZeneca îi asigură pe britanici că va reuși să le livreze câte 2 milioane de doze de vaccin pe săptămână până la jumătatea lunii februarie.

Eficiență scăzută pentru vaccinul chinezesc testat în Brazilia

Unul dintre principalele vaccinuri candidate contra COVID-19 produse în China de către Sinovac Biotech, vaccinul CoronaVac, a avut o eficiență de doar 50,38% în studiile de stadiu târziu din Brazilia, semnificativ mai mic decât rezultatele parțiale publicate anterior.

ADVERTISEMENT

Deși procentul depășește pragul necesar pentru aprobarea de către reglementatori, acesta scade cu mult sub cei 78% anunțați anterior, ridicând întrebări cu privire la veridicitatea datelor și alimentând scepticismul cu privire la lipsa aparentă de transparență în ceea ce privește vaccinurile chineze.

Analiștii au declarat că rata de eficacitate a vaccinului Sinovac Coronavac din Brazilia – cea mai mică dintre concurenții săi globali – ar putea afecta încrederea internațională în vaccinurile fabricate în China și ar putea împiedica efortul Beijingului de a-și repara imaginea afectată de gestionarea timpurie incorectă a focarului inițial, oferind vaccinuri contra COVID-19 țărilor în curs de dezvoltare.

ADVERTISEMENT

„Institutul Butantan și guvernul din Sao Paulo raportează că vaccinul contra coronavirus a atins o rată de eficacitate globală de 50,38% în studiul clinic efectuat în Brazilia, în plus față de (o rată de eficacitate de) 78% pentru cazurile ușoare și 100% pentru cazurile moderate și cazuri severe de COVID-19. Toate ratele sunt mai mari decât nivelul de 50% cerut de OMS (Organizația Mondială a Sănătății)”, se spune în comunicatul citat de CNN.

Marja subțire pentru aprobarea de reglementare va conduce probabil la îngrijorare în rândul oamenilor de știință, având în vedere că săptămâna trecută institutul Butantan a publicat rezultate parțiale de „eficacitate clinică” care sărbătoresc 78% până la 100% eficacitate în prevenirea infecțiilor.

ADVERTISEMENT

Organismul de stat a finanțat studiile de fază 3 ale vaccinului, care au implicat 13.000 de lucrători din sănătate în opt state braziliene.

Reprezentanții Sinovac au apărat siguranța și eficacitatea vaccinului lor candidat: „Aceste rezultate ale studiilor clinice de fază III sunt suficiente pentru a demonstra că siguranța și eficacitatea vaccinului CoronaVac sunt bune în întreaga lume”, a declarat președintele Sinovac Biotech Yin Weidong într-o conferință de presă.

Rata de eficacitate finală a vaccinului va fi determinată de autoritatea de reglementare a medicamentelor din China, Administrația Națională a Producției Medicale, potrivit reprezentantului au mai spus reprezentanții producătorului.

Rezultatele sugerează că vaccinul CoronaVac este mai puțin eficient decât vaccinurile alternative dezvoltate de Pfizer-BioNTech și Moderna, care au o rată de eficacitate de aproximativ 95%.

Rusia spune că vaccinul său Sputnik V este 91% eficient, în timp ce vaccinul din Marea Britanie, dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca, are o eficacitate medie de 70%.

Vaccinul Sinovac este, de asemenea, mai puțin eficient decât competitorul său chinez intern, dezvoltat de compania de stat Sinopharm, despre care spune că are o eficiență de 79,34%.

Sinovac a semnat acorduri pentru a furniza 46 de milioane de doze din vaccinul contra COVID-19 către Brazilia, 50 de milioane de doze către Turcia și 7,5 milioane de doze către Hong Kong. De asemenea, va furniza 40 de milioane de doze de vaccin în vrac – concentratul de vaccin înainte de a fi împărțit în flacoane – către Indonezia pentru producția locală.

Johnson & Johnson va solicita în februarie aprobarea vaccinului său în UE

Europarlamentarul Peter Liese a anunțat că firma americană Johnson & Johnson (J&J) ar urma să solicite aprobarea UE pentru vacconul său candidat antiCOVID-19 în februarie.

„Comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, a anunțat în cursul reuniunii grupului nostru în această dimineață că producătorul de vaccin Johnson & Johnson va prezenta o cerere de aprobare la UE pentru vaccinul lor în februarie”, a spus europarlamentarul, care reprezintă probleme de sănătate pentru grupul de centru-dreapta al UE, citat de Reuters.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a declarat în decembrie că se așteaptă ca compania să aplice în primul trimestru al acestui an. Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a început pe 1 decembrie o revizuire continuă a vaccinului, pe care Johnson & Johnson îl dezvoltă prin intermediul filialei sale Janssen.

UE a rezervat 200 de milioane de doze de vaccin J&J și are opțiunea de a comanda încă 200 de milioane de doze. Vaccinul J&J este monodoză, spre deosebire de celelalte vaccinuri aprobate până în prezent în UE și care necesită două doze pentru protecție completă.

Întârzieri în producție pentru Johnson&Johnson

Totuși, Johnson & Johnson se confruntă cu întârzieri neașteptate în fabricarea vaccinului său împotriva coronavirusului și este posibil să nu poată furniza cantitatea de vaccin promisă guvernului SUA până în primăvară, informează New York Times.

Oficialilor federali americani li s-a spus că J&J a rămas în urmă cu programul său original de producție și nu va ajunge din urmă până la sfârșitul lunii aprilie, când a fost de acord să livreze mai mult de 60 de milioane de doze.

La începutul acestei săptămâni, directorul executiv al lui J&J a declarat că compania este pe cale să aibă aproape un miliard de doze de vaccin COVID-19 până la sfârșitul anului 2021 și că se află în etapele finale de analiză a datelor dintr-un studiu amplu al vaccinului.

În august, J&J a semnat un contract de 1 miliard de dolari cu guvernul SUA pentru furnizarea a până la 100 de milioane de doze până la mijlocul anului 2021.

Aprobarea vaccinului J&J ar putea contribui la accelerarea efortului de vaccinare din Statele Unite, deoarece este probabil necesară o doză unică, spre deosebire de cele două vaccinuri aprobate în prezent de la Pfizer/BioNTech și Moderna, care urmează să fie administrate în serii de două doze, la distanță de câteva săptămâni.

J&J a declarat, în decembrie, că se așteaptă la date intermediare din studiul clinic la sfârșitul lunii ianuarie.

Vaccinul BioNTech/Pfizer va fi produs și de compania germană Baxter

Baxter intenționează să înceapă producția vaccinului COVID-19 dezvoltat de către BioNTech și Pfizer în Germania la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie, a declarat Juergen Fleischer, șef de personal la Baxter Germania. „Suntem încă în proces de transformare a unității de producție pentru cerințele produsului congelat ultramodern al BioNTech”, a spus el potrivit Reuters.

Compania va produce de asemenea, vaccinuri pentru Novavax în locația respectivă, anunțase luni Baxter.

AstraZeneca va livra 2 milioane de doze de vaccin pe săptămână în Marea Britanie până la jumătatea lunii februarie

AstraZeneca intensifică livrarea dozelor de vaccin COVID-19 în Regatul Unit până la punctul în care se așteaptă să furnizeze 2 milioane de doze pe săptămână până la mijlocul lunii februarie.

„Am livrat puțin peste 1,1 milioane de doze până în prezent și ne extindem, așa cum am spus foarte rapid. Și acest lucru se va întâmpla iminent, vom livra 2 milioane de doze pe săptămână, suntem pe drumul cel bun pentru a face acest lucru”, a declarat Tom Keith-Roach, președintele AstraZeneca din Marea Britanie, citat de Reuters. „Vom ajunge până la 2 milioane pe săptămână în mod iminent și, cu siguranță, sperăm să fim acolo la jumătatea lunii februarie sau înainte”, a spus el.

ADVERTISEMENT