News

Un val de aer polar lovește România. Meteorologii anunță scăderea bruscă a temperaturii, chiar și cu 10 grade

Cu toate că specialiștii ANM vorbeau despre o lună octombrie exagerat de caldă, iată că planurile sunt date peste cap de un val polar care lovește țara noastră.
06.10.2023 | 10:39
Un val de aer polar loveste Romania Meteorologii anunta scaderea brusca a temperaturii chiar si cu 10 grade
Un val de aer polar lovește România. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

În urmă cu o săptămână, directorul ANM Elena Mateescu transmitea că vremea nu se va răci degrabă, astfel că temperaturile vor fi ridicate cel puțin până la mijlocul lunii octombrie. Doar că, un val polar s-a decis să viziteze România, astfel că specialiștii vorbesc despre o scădere bruscă a temperaturii, chiar și cu 10 grade Celsius în două ore.

Un val de aer polar lovește România începând cu 8 octombrie

”În continuare vremea rămâne frumoasă și cu variații nesemnificative până în jurul datei de 10-16 octombrie, până la mijlocul lunii. Din punct de vedere termic, săptămânile 2-9 octombrie și 9-16 octombrie au valori de temperaturi în medie mai ridicate. Din păcate, deficitul de precipitații rămâne de interes. În zona montană sau în zonele nordice, probabilitate de precipitații este redusă”, declara directorul ANM.

ADVERTISEMENT

Conform Meteoradar locuitorii din zona montană se pot aștepta chiar la ninsoare și lapoviță, pentru că valul polar, o masă de aer rece de origine arctică, va pătrunde în România în curând și va ”dizloca rapid aerul cald existent”. Între timp, acest final de săptămână va aduce vânt puternic și ploi locale în multe zone din țară.

“Ziua de vineri va începe cu temperaturi destul de modeste, dar la prânz maximele vor depăși 20 de grade în mare parte din țară, iar în sud mercurul va urca până la 23-26 de grade. Izolat, în special la munte, vor fi posibile și câteva averse slabe”, transmit specialiștii ANM. Mai mult, în dimineața de sâmbătă temperaturile pot să scadă sub 4-5 grade Celsius, așadar o vreme mult mai apropiată de realitatea toamnei.

ADVERTISEMENT

Vestea bună ar fi că, în ciuda dimineții răcoroase, ziua va fi caldă și însorită, cu maxime de 24-27 de grade Celsius în est și sud, și cu valori de 20 de grade în restul regiunilor. ”În același timp, vântul va începe să se intensifice în zonele de munte, în special în Carpații Orientali, unde sunt așteptate rafale de peste 70-80 km/h”, mai arată meteorologii.

Situația se schimbă radical începând cu duminică, momentul în care în România va pătrunde dinspre nord o masă de aer rece, de origine arctică, așa numitul val de aer polar. Așadar, dacă în timpul zilei se vor înregistra temperaturi de 25-27 de grade Celsius în unele zone, spre seară temperatura va scădea chiar și cu 10 grade Celsius în doar două ore, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

Răcirea bruscă va duce la intensificări puternice ale vântului, cu aspect de vijelie, mai punctează meteorologii. ”Local, în Moldova, Dobrogea, nord-estul Munteniei și în zonele de munte, rafalele maxime pot atinge și depăși 80-90 km/h”, subliniază experții. Se anunță inclusiv ploi, deși nu va ploua abundent.

Pentru locuitorii din zona montană care iubesc zăpada veștile sunt bune, pentru că există șanse reale să fie înregistrate precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, conform Meteoradar.ro. În urmă cu câteva zile, directorul ANM Elena Mateescu vorbea despre o lună octombrie destul de caldă, cu temperaturi chiar de 29 grade Celsius la București.

ADVERTISEMENT

”Vorbim de o scădere bruscă de temperatură, mai ales mâine, în jumătatea nordică a țării, unde valorile se vor apropia de normalul termic, cu maxime cel mult până la 20°C. În acelaşi timp, în sud şi sud-est, vorbim de temperaturi maxime care în continuare reprezintă pragul unei zile de vară – 24, 25 de grade.

Astăzi, a doua lună de toamnă a debutat cu valori în jumătatea sud-estică a țării, de până la 29° la București și Bechet, semn că în continuare vara e prezentă în zona țării noastre. Și dacă săptămâna va debuta cu o scădere a valorilor de temperaturi mâine, și în sudul sud-estul țării, la valori de 24-25 de grade, față de cele 29 de astăzi, de miercuri din nou se va încălzi”, a explicat Elena Mateescu la Antena 3.

ADVERTISEMENT