News

Va ajunge ciclonul Daniel în România? Șefa ANM, avertisment de ultim moment: “Cantități enorme de precipitații”

ANM vine cu detalii de ultimă oră despre ciclonul Daniel, care a adus furtuni puternice și cantități de apă uriașe în mai multe state europene.
06.09.2023 | 07:06
Va ajunge ciclonul Daniel in Romania Sefa ANM avertisment de ultim moment Cantitati enorme de precipitatii
Ce se întâmplă ciclonul Daniel? Este România în pericol? Șefa ANM vine cu explicații. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În ultimele zile, ciclonul Daniel a adus furtuni devastatoare în sudul Europei. Zone extinse din Grecia s-au confruntat cu căderi de apă de peste 500-600 de litri pe metru pătrat în decurs de 24 de ore. Este România în pericol să fie lovită de aceste manifestări? ANM vine cu explicații.

Ce se întâmplă ciclonul Daniel? Este România în pericol? Șefa ANM vine cu explicații

După ce o vară întreagă s-a luptat cu incendii de proporții, Grecia a fost măturată în ultimele zile de ciclonul Daniel. Furtuna a provocat, pe lângă pagubele materiale, și victime în rândul populației. După 10 ore de manifestări extreme, mai multe zone au rămas fără energie electrică.

ADVERTISEMENT

Luni, Agenţia de Protecţie Civilă elenă a trimis o alertă prin SMS către locuitorii din Volos şi din insula Skiathos. Aici, mai multe maşini au fost luate de viiturile provocate de ploile abundente. De asemenea, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în mai multe zone.

Într-un interviu pentru televiziunea public, meteorologul Panagiotis Giannopoulos a afirmat că nu-şi amintește să fi existat în trecut căderi de apă de 500-600 de litri pe metru pătrat în decurs de 24 de ore. El a avertizat că ”va continua să plouă timp de mai multe ore”.

ADVERTISEMENT

România nu este departe geografic de zona de acțiune a ciclonului Daniel. Din fericire, șansele să fim loviți de aceste furtuni devastatoare sunt minime. Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat cum va fi afectată vremea în România în această perioadă. Riscăm să ne confruntăm cu acele cantități enorme de precipitații?

Țara noastră se va confrunta cu o stabilizare a temperaturilor. Astfel, de la 34-35 de grade în debut de septembrie, nu vom mai ajunge la maxime mai mari de 28-29 de grade în următoarea perioadă.

ADVERTISEMENT

România nu s-a confruntat cu căderi impresionante de apă în această perioadă, precum Grecia sau Bulgaria. În schimb, vântul a pus probleme. ANM avertizează că intensificări puternice se mai pot semnala.

Cu siguranță mâine și tot parcursul până la sfârșitul săptămânii vom mai consemna astfel de perioade. Cantitățile de precipitații și aria precipitațiilor sunt în ameliorare, semn că, într-adevăr, de interes rămân în mod deosebit intensificările de vânt și regimul de temperaturi”, a spus Elena Mateescu, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

ANM: ”Nu trebuie să excludem posibilitatea apariției fenomenelor extreme”

Prognoza emisă recent de ANM pentru următoarele săptămâni anunță un deficit de precipitații și o intensificare a secetei. Cu toate acestea, meteorologii nu exclud apariția unor fenomene extreme.

Nu trebuie să excludem niciodată posibilitatea apariției fenomenelor extreme. Sigur că da, influențate și de caracteristicile climatului din zona țării noastre, pentru că atunci când emitem cod roșu pentru tipuri de fenomene meteorologice extreme, indiferent de sezonul în care ne aflăm, ne raportăm la ceea ce înseamnă condițiile climatice din țara noastră“, a mai spus șefa ANM.

ADVERTISEMENT
Tags: