Life

Unde se află cea mai veche mănăstire din România. O legendă interesantă circulă despre ea

Unde se află cea mai veche mănăstire din România. Are o legendă interesantă care circulă despre ea. Iată ce se spune despre mănăstirea respectivă.
25.04.2023 | 23:48
Unde se afla cea mai veche manastire din Romania O legenda interesanta circula despre ea
Unde se află cea mai veche mănăstire din România. Foto Colaj Fanatik / Facebook
ADVERTISEMENT

Unde se află cea mai veche mănăstire din România. O legendă intersantă despre acest loc circulă de mulți ani. Se spune că are o icoană făcătoare de minuni.

Unde se află cea mai veche mănăstire din România

Cea mai veche mănăstire din România se află la 12 kilometri de Arad. Mănăstirea Hodoș-Bodrog este lăcașul de cult construit în 1177.

ADVERTISEMENT

De altfel, pentru ca mănăstirea din România să mai fie în picioare și astăzi, la un moment dat în istorie s-a întrerupt și cursul râului Mureș. Chiar și în aceste condiții, viața monahală nu a fost niciodată întreruptă, indiferent de condiții.

Biserica a avut nevoie de multe restaurări pentru a putea să mai existe și astăzi. Prima intervenție a fost încă din secolul al XVIII-lea.

ADVERTISEMENT

Aceasta a mai avut și alte modificări și în 1970. Atunci s-a adăugat un pridvor care nici măcar nu s-a terminat la acel moment pentru că nu au mai fost bani.

Picturile care sunt în interiorul bisericii care este cea mai veche din țară sunt cele originale, cele din 1658. Nicodim Diaconul a fost cea care a pictat biserica, dar în interior.

ADVERTISEMENT

Ce legendă este legată de acest lăcaș de cult

În exterior, biserica a fost pictată în anul 1969, iar turnul bisericii atât de vechi este zidit din cărămidă. El datează din secolul al XIV-lea.

Momentul în care cursul râului Mureș a fost în anul 1839. Mănăstirea se afla pe malul drept, dar ulterior a ajuns în partea de nord-vest. Decizia a fost luată pentru a-i proteja pe toți călugării de acolo.

ADVERTISEMENT

Legenda care este legată de cea mai veche mănăstire din România este cea a unui taur. Se spune că un păstor se plimba cu animalele, moment în care unul dintre taurii săi a găsit o icoană cu Maica Domnului.

Animalul a scos cu coarnele obiectul sfânt, despre care se spune că este făcător de minuni. Biserica a fost construită chiar în acel loc și se spune că încă se mai păstrează capul taurului care a descoperit icoana sfântă.

ADVERTISEMENT
Tags: