News

Unde te poți angaja dacă nu ai luat Bacalaureatul. Salariile ajung și la 1000 de euro pe lună în aceste domenii

12.07.2019 | 12:23
Unde te poti angaja daca nu ai luat Bacalaureatul Salariile ajung si la 1000 de euro pe luna in aceste domenii

FANATIK îți spune unde te poți angaja dacă nu ai luat Bacalaureatul. Trebuie să știi că nu este un capăt de țară în cazul în care nu ai reușit să treci de examenul de maturitate. Important este să îți dorești să muncești. Salariile ar putea ajunge și la o mie de euro pe lună pentru un mecanic sau un instalator, de exemplu. Mai mult de atât, în toată ţara, este nevoie de zeci de mii de angajaţi, fiind un deficit evident de forță de munca.

Unde te poți angaja dacă nu ai luat Bacalaureatul

Atenție, sunt câteva domenii care caută cu precădere oameni. Astfel, în restaurante, hoteluri sau spălătorii auto, afaceri care vara explodează se găsește mereu de lucru. În majoritatea cazurilor, angajatorii nu cer nici diplome, nici experienţă, ci sunt dispuşi să înveţe meserie pe oricine.  Pe oricine dorește acest lucru. Trebuie să știți că pentru un post de ajutor de ospătar, salariul porneşte de la 1.260 de lei, dar în timp acesta se poate dubla.

Un singur lucru trebuie să învețe acesta. Are nevoie să știe să aşeze corect masa. Lipsa forţei de muncă se simte în toată ţara. Hoteluri, restaurante, brutării, spălătorii şi service-uri auto riscă să se închidă pentru că nu au angajaţi. Aşa că patronii şi-au schimbat pretenţiile. Dacă în trecut, fără studii medii, tinerii nici nu puteau visa la asemenea venituri, iată că, pentru cei autodidacţi, care dau dovadă de „îndemânare, performanţă şi productivitate”, lucrurile s-au schimbat. Cel puțin așa susțin specialiştii.

Unde te poți angaja dacă nu ai luat Bacalaureatul. Ospătari
Ca ajutor de ospătar ai putea câștiga la început peste 1000 de lei. Sursa foto – Sonja Pacho/Corbis

Salariile ajung și la 1000 de euro pe lună în aceste domenii

„Lipsa setului de competenţe asociat BAC-ului poate fi suplinită cu dobândirea de abilităţi prin şcoli de meserii. Iar locuri de muncă bine plătite în România zilelor noastre şi pentru care nu îţi trebuie BAC sunt cele pentru care forţa de muncă este puţin disponibila (de exemplu, în construcţii – zugrav, zidar, fierar, vopsitor) sau cele pentru care nivelul de îndemânare necesar este mare (în saloanele de frumuseţe – hair stylist, cosmetician etc.; sau în construcţii metalice – sudor, electrician, mecanic sau strungar)”, explică Anca Covaciu, Senior Consultant la MMM Consulting Int’l.

„Domeniul IT este foarte ofertant în ceea ce priveşte specializările, avem programatori, business analişti, IT support, testeri, zona de quality, designeri, administratori de reţea sau hardware guys. Într-adevăr se poate câştiga foarte bine aici şi fără diploma de bacalaureat, însă există un avantaj dacă ai luat BAC-ul şi dacă urmezi ori termini o facultate. Mai precis, eşti scutit de impozitul de 10%. Prin urmare, angajatorul te plăteşte la fel dacă ai diploma respectivă, însă tu încasezi mai mult cu 10%”, adaugă și Florin Daniel Grăiţaru, programator.