News

Unde va ploua de 1 mai. ANM a reactualizat prognoza meteo

După temperaturile scăzute din ultima perioadă, în mini-vacanța de 1 Mai temperaturile vor urca până la valori cuprinse între 18 și 22 grade Celsius
29.04.2023 | 12:14
Unde va ploua de 1 mai ANM a reactualizat prognoza meteo
Prognoza meteo pentru vacanța de 1 Mai. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În Capitală temperaturile vor crește în aceste zile, iar românii care vor merge în vacanță în acest weekend prelungit vor avea parte de vreme bună atât la mare cât și la munte, unde deși sunt anunțate ploi, acestea vor fi de scurtă durată.

Vreme frumoasă în minivacanța de 1 Mai

În cursul zilei de sâmbătă va fi semnalată o încălzire semnificativă, în ciuda faptului că ziua începe cu o dimineață rece, în special în nordul și centrul Moldovei și estul Transilvaniei, și chiar cu brumă și îngheț în zonele depresionare. Sâmbătă, temperaturile sunt așteptate să ajungă la maxime între 15 și 19 grade Celsius, valorile cele mai ridicate fiind așteptate în sudul Olteniei și al Munteniei. Averse locale sunt așteptate după-amiaza, mai ales în Banat.

ADVERTISEMENT

“Cerul va fi temporar noros în regiunile vestice și sud-vestice unde pe arii restrânse vor fi perioade cu averse, însoțite și de descărcări electrice, precum și în zona montană unde vor fi precipitații slabe, de scurtă durată, care la peste 1800 m altitudine trecător vor fi sub formă de lapoviță sau ninsoare. În restul teritoriului cerul va fi variabil.

Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 14 și 19 grade, iar cele minime între 2 și 9 grade Celsius, mai scăzute în depresiunile Carpaților Orientali”, a anunțat ANM.

ADVERTISEMENT

De altfel, sâmbătă dimineața ANM a emis un cod galben privind intensificări temporare ale vântului care vor depăși la rafală 55 km/h pentru zona de litoral a județului Tulcea. Pentru Capitală, temperatura maximă așteptată este de 18 grade Celsius, cu un cer variabil și vânt slab cu viteze de 6 m/s. Nu sunt așteptate precipitații.

Pentru ziua de duminică temperaturile sunt așteptate să crească în continuare, valorile maxime fiind așteptate să atingă valoarea de 22 grade Celsius. Valorile minime, normale pentru sfârșitul lunii aprilie, se vor situa între 3 și 10 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

„Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în a doua parte a zilei în zonele montane și submontane unde pe alocuri vor fi averse, posibil însoțite de descărcări electrice; ploi slabe, de scurtă durată vor fi și în zonele mai joase de relief din vest și centru, în timp ce în restul țării probabilitatea de ploaie va fi redusă. La munte, la peste 1800 m altitudine, precipitațiile vor fi mixte. Vântul va sufla slab și moderat”, a transmis ANM.

„Temperaturile mai cresc cu 1… 2 grade Celsius faţă de ziua precedentă, iar maximele vor fi cuprinse între 13 şi 19 grade Celsius. Vor fi scurte perioade cu averse şi posibil şi descărcări electrice prin vestul şi sud-vestul ţării, iar după-amiaza şi în zona de munte. În restul ţării nu sunt aşteptate ploi”, a declarat, pentru Libertatea, meteorologul ANM Mihai Timu.

ADVERTISEMENT

Pentru Capitală temperatura maximă așteptată este de 20 de grade Celsius, cu minime de 7 grade. Vor fi înnorări trecătoare în orele după-amiezii și vântul va sufla slab.

Unde va ploua de 1 Mai

Luni, 1 mai, în București maxima va atinge valori de 21 de grade Celsius, cu un cer variabil și minime de 9 grade Celsius. Vor fi înnorări trecătoare în a doua parte a zilei, iar vântul va sufla slab.

Dacă pe litoral temperaturile maxime vor ajunge în jurul valorii de 18 grade, în partea de sud și sud-est a țării maximele vor ajunge și până la valori de 23 de grade. „Maximele vor fi cuprinse între 14 și 16 grade Celsius în nordul Moldovei, estul Transilvaniei sau pe litoral, iar temperaturile vor urca până spre 22… 23 de grade Celsius în partea de sud şi sud-vest. În a doua parte a zilei vor mai fi posibile scurte reprize de ploaie în zonele montane şi submontane”, a mai precizat meteorologul Mihai Timu.

Ploi slabe, de scurtă durată vor fi posibile izolat și în zonele mai joase de relief din sudul și din estul țării. La munte, temperaturile vor fi plăcute, cu valori de peste 10 grade Celsius, însă în partea a doua a zilei sunt așteptate ploi de scurtă durată cu posibile descărcări electrice. Spre diferență, pe litoral, deși vremea nu va fi la fel de caldă ca în sudul țării, cu maxime de 18 grade în ziua de 1 mai, nu sunt așteptate ploi.

ADVERTISEMENT