News

Uraganul Hilary a provocat haos în California. Oamenii s-au căţărat în copaci pentru a se salva, străzile s-au transformat în torenţi

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a declarat stare de urgență în cea mai mare parte a acestui stat grav afectat de intemperii.
21.08.2023 | 18:16
Uraganul Hilary a provocat haos in California Oamenii sau catarat in copaci pentru a se salva strazile sau transformat in torenti
California a fost lovită de un uragan pentru prima oară în ultimii 84 de ani Foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Uraganul Hilary a lovit puternic sudul Californiei, dar ulterior acesta a provocat daune în întreg statul. Peste 25 de milioane de oameni se confruntă cu riscul unor posibile inundații, iar cursurile școlare au fost anulate până la o nouă notificare a autorităţilor.

Primul uragan care loveşte California în ultimii 84 de ani

A fost declarată stare de urgență pentru o mare parte din sudul Californiei, iar zonele montane și deșertice ale statului sunt de așteptate să primească între 12 și 25 de centimetri de ploaie, cantitatea care cade de obicei pe parcursul întregului an. Aceasta este prima furtună tropicală care a lovit Comitatul Los Angeles în ultimii 84 de ani, scrie Daily Mail. Ultima dată când o furtună tropicală a atins pământul în sudul Californiei a fost în Long Beach, în 1939.

ADVERTISEMENT

În vestul Comitatului Ventura, Serviciul Național de Meteorologie a emis o avertizare de inundații care pune viața în pericol, după ce până la 5 centimetri de ploaie au căzut în numai două ore. Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a declarat stare de urgență în cea mai mare parte a statului.

Între timp, pe rețelele de socializare au început să circule videoclipuri și fotografii care arată că pe străzi au apărut torenţi de apă. Inundațiile din Comitatul San Bernardino i-au forțat pe cetățeni să-și evacueze casele, iar unii și-au căutat adăpost în copaci.

ADVERTISEMENT

Când pompierii au ajuns pe teren, un număr mare de persoane se aflau în apă până la șolduri. De asemenea mulți oameni au fost salvaţi de pe acoperișuri, aceştia fiind în pericol de a fi luaţi de ape.

O femeie a rămas blocată în mașină ore întregi, deoarece salvatorii nu au putut ajunge la ea din cauza cantității uriașe de apă. Uraganul Hilary a provocat, de asemenea, numeroase alunecări de teren pe drumurile din sudul Californiei.

ADVERTISEMENT

Uraganul a ajuns în California din Mexic şi se estimează că va slăbi în intensitate pe măsură ce se deplasează spre statul Nevada, dar avertismentele rămân în vigoare. Meteorologul Richard Pasch a afirmat că furtuna ar trebui să devină luni un ciclon, “pentru că îşi pierde centrul bine delimitat”, dar că “sunt probabile ploi foarte abundente și vânturi puternice”.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a spus că președintele Biden a fost informat despre amploarea uraganului Hilary și echipa sa lucrează împreună cu agențiile de stat și locale cu privire la consecinţele acestui uragan.

ADVERTISEMENT

Președintele SUA și familia sa se află în vacanță în Lacul Tahoe din California de Nord. Joe Biden și prima doamnă Jill Biden aveau programat să călătorească luni în Hawaii pentru a inspecta amploarea distrugerilor provocate de incendiile din Insula Maui.

ADVERTISEMENT