News

Incendiile din Hawaii, dezastrul cu cei mai mulți morți din istoria modernă a SUA. ”Așa arată un uragan de foc”

Incendiile din Hawaii au făcut cei mai mulți morți din istoria modernă a SUA. Guvernatorul avertizează asupra fenomenului ”uraganelor de foc”
14.08.2023 | 14:12
Incendiile din Hawaii dezastrul cu cei mai multi morti din istoria moderna a SUA Asa arata un uragan de foc
Bilanțul incendiilor a ajuns la 93 de morți Sursa foto: hepta, The New York Times / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Incendiile din Hawaii au făcut 93 de morți, iar bilanțul este de așteptat să mai crească. Șeful poliției din districtul Maui, John Pelletier, a anunțat în timpul unei conferințe de presă că au fost identificate două victime.

Incendiile din Hawaii au făcut cele mai multe victime din istoria modernă a SUA

Sute de clădiri, în marea lor majoritate rezidențiale, au fost distruse sau avariate în vestul insulei Maui, a declarat, sâmbătă, guvernatorul statului Hawaii, Josh Green, forțând peste o mie de persoane să se adăpostească în adăposturi și provocând pagube de aproximativ 6 miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

Guvernatorul statului Hawaii, Josh Green, avertizează asupra “uraganelor de foc” în epoca schimbărilor climatice, în timp ce se ridică întrebări cu privire la sistemul de avertizare.

Condițiile de secetă din stat, cauzate de schimbările climatice și dificultățile legate de gestionarea apei, s-au combinat cu vânturile de circa 97 de kilometri pe oră ale uraganului Dora, care tocmai trecuse pe lângă insulă, a explicat Green într-un interviu acordat duminică la MSNBC, citat de The Independent.

ADVERTISEMENT

Acest lucru a permis ca trei dintre cele patru incendii să se intensifice rapid în bătaia vântului și apoi să se deplaseze cu 1,6 kilometri pe minut, distrugând totul în calea lor. “Așa va arăta un uragan de foc în era încălzirii globale”, a avertizat el, subliniind necesitatea de a acționa în privința schimbărilor climatice.

Bilanțul victimelor se ridică la 93 de morți confirmați și se așteaptă să crească în continuare în ceea ce guvernatorul a descris drept o “zonă de război” și “cel mai grav dezastru natural cu care s-a confruntat vreodată Hawaii”. Acesta este deja cel mai mortal incendiu de vegetație din istoria modernă a SUA.

ADVERTISEMENT

Starea cadavrelor complică eforturile de identificare

Pompierii continuă să lupte cu focarele de incendiu, în timp ce o mare parte din oraș rămâne izolată. Echipajele cu câini de căutare cadavre au acoperit doar trei procente din zona de căutare, a declarat, sâmbătă, șeful poliției din Maui, John Pelletier.

Lahaina a devenit o scenă “extrem de sumbră” după ce a avut loc dezastrul natural, a declarat Green duminică. “Când am încercat să-i ridicăm și să-i îmbrățișăm pe cei pe care i-am pierdut, practic nu mai era nimic acolo”, a spus el.

ADVERTISEMENT

Starea cadavrelor ar putea complica eforturile de identificare, până sâmbătă fiind identificate doar două victime, au declarat oficialii din districtul Maui.

Un bilanț final al victimelor nu va fi cunoscut decât peste ceva timp, dar acesta l-a depășit deja pe cel al incendiului Camp din 2018 din California, care a distrus orașul Paradise, ucigând 85 de persoane. Cel mai mare număr de decese în urma unui incendiu de vegetație rămâne incendiul Cloquet din 1918 din Minnesota și Wisconsin, care a făcut 453 de victime, potrivit Asociației Naționale de Protecție împotriva Incendiilor.

Cel mai grav dezastru natural înregistrat în Hawaii înainte de incendiul din această săptămână a fost în 1960 – la doar un an după ce a devenit stat american – când un tsunami a ucis 61 de persoane.

Haosul din domeniul comunicațiilor care a cuprins orașul istoric Lahaina în timp ce flăcările se apropiau a lăsat sute de persoane dispărute, deși, având în vedere întreruperea comunicațiilor și numărul de turiști care se aflau în zonă, este prea devreme pentru a face legătura între numărul persoanelor dispărute și eventualele decese.

Până în prezent, cel puțin 2.200 de clădiri sunt listate ca fiind avariate sau distruse în West Maui, dintre care 86% erau rezidențiale. Pagubele totale pe întreaga insulă în urma multiplelor incendii care au izbucnit sunt estimate inițial la aproape 6 miliarde de dolari.

Sistemul de avertizare, subiect de anchetă

Sistemul de notificare a situațiilor de urgență al statului va fi supus unei examinări intense după ce unii locuitori s-au întrebat dacă nu s-ar fi putut face mai mult pentru a-i avertiza înainte ca focul să le cuprindă casele. Unii au fost nevoiți să se refugieze în Oceanul Pacific pentru a scăpa.

Sirenele amplasate în jurul insulei – menite să avertizeze în cazul unor dezastre naturale iminente – nu au sunat, iar întreruperile generalizate de energie electrică și de telefonie mobilă au împiedicat alte forme de alertă.

“Vom ști în curând dacă au făcut sau nu suficient pentru a porni acele sirene”, a declarat duminică guvernatorul.

Procurorul general al statului, Anne Lopez, a declarat că a lansat o anchetă asupra procesului de luare a deciziilor înainte și în timpul incendiului.

Președintele Joe Biden a declarat că analizează efectuarea unei vizite la locul dezastrului provocat de incendiul de vegetație din Maui. Deși este de așteptat ca președinții să viziteze locurile calamităților, atât cele provocate de om, cât și cele naturale, logistica implicată este dificilă, având în vedere presiunea asupra localităților afectate în zilele de după un dezastru. Există, de asemenea, o problemă logistică suplimentară, deoarece Maui se află la 10 ore de zbor de Washington DC.

Guvernatorul Green nu a avut decât cuvinte de laudă pentru răspunsul președintelui la incendiu, Biden declarând un dezastru major în urma acestuia și mobilizând agențiile federale pentru a ajuta la eforturile de ajutorare.

Directorul FEMA, Deanne Criswell, a declarat că agenția are 150 de persoane pe teren, iar alte echipe de căutare și câini vor sosi în decurs de o zi sau două.

Supraviețuitorii critică răspunsul autorităților

În cea mai recentă actualizare din partea autorităților districtului Maui, se pare că echipele de pompieri continuă să stingă focare în Lahaina și Upcountry Maui.

Oficialii au asigurat 1.000 de camere de hotel pentru persoanele care și-au pierdut casele și fac demersuri pentru ca proprietățile de închiriat să servească drept locuințe fără costuri pentru familii. Peste 1.400 de persoane au fost găzduite în adăposturi de urgență.

Adăposturile și punctele de distribuire a alimentelor și apei continuă să funcționeze în întreaga zonă, iar Wi-Fi și camioane și stații de încărcare au fost desfășurate pentru a ajuta la îmbunătățirea comunicațiilor și pentru a-i reuni pe cei separați în haos.

Mulți supraviețuitori din regiune se bazau unii pe alții în urma dezastrului. În orașul Honokowai, locuitorii umpleau zeci de bidoane de benzină pentru a le dona. “Asta este din propriile noastre buzunare”, a declarat Ashlee Yap. “Unde este guvernul?”, relatează The New York Times.

Răspunsul la situația de urgență din Lahaina, un oraș istoric de la malul mării din vestul Maui, este “o combinație” de eforturi ale autorităților și ale cetățenilor privați, a declarat primarul comitatului Maui, Richard T. Bissen Jr. “Probabil că guvernul se mișcă mai încet decât un cetățean privat care aleargă la magazin, cumpără ceva și îl depune la colectă”, a spus el.

Poliția din Maui a cerut rudelor persoanelor încă nedescoperite să prezinte probe de ADN la centrul de asistență pentru familie din orașul Kahului.

Un raport pregătit pentru districtul Maui în 2020 a avertizat că partea de vest a insulei, unde se află Lahaina, este expusă unui risc ridicat de incendii.

ADVERTISEMENT
Tags: