News

Grecia cuprinsă de incendii, ministru în vacanță. Demisie cu scandal în guvernul de la Atena

Ministrul grec pentru protecția cetățenilor a demisionat din guvernul de la Atena, după ce a fost văzut în vacanță, într-o perioadă în care Grecia se confruntă cu ample incendii.
29.07.2023 | 17:26
Grecia cuprinsa de incendii ministru in vacanta Demisie cu scandal in guvernul de la Atena
Incendiu în insula Rhodos/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul grec pentru protecția cetățenilor a demisionat vineri după ce a fost zărit în vancață, în condițiile în care incendiile de vegetație devastează țara, scrie Politico.eu. Primul-ministru Kyriakos Mitsotakis a acceptat demisia demnitarului responsabil cu serviciile publice de securitate, inclusiv poliția, care i-a sprijinit pe pompieri în stingerea incendiilor de vegetație care au afectat în ultimele două săptămâni destinații turistice, vecinătatea orașelor sau a bazelor militare.

Martori locali l-ar fi văzut pe Notis Mitarakis pe insula Patmos. „A apărut ieri dimineață pe o insulă îndepărtată să-și înceapă vacanța, s-au urcat la bordul unei bărci timp de câteva ore și s-a întors la începutul după-amiezii de parcă nu era nimic în neregulă, cu oamenii de pe plajă întrebându-se dacă văd bine”, a scris, vineri, cotidianul Kathimerini.

ADVERTISEMENT

Mitarakis a demisionat invocând „motive personale”, potrivit unei declarații a biroului de presă al primului-ministru. În locul său va fi numit Yannis Oikonomou, adjunctul ministrului sporturilor. Guvernul este criticat de liderii opoziției în ce privește capacitatea de a controla incendiile, mai ales după ce unul a ajuns joi la un depozit militar din Grecia centrală, în apropierea unei baze aeriene, și a provocat o serie de explozii a muniției stocate.

Dacă tot au început miniștrii să demisioneze din „motive personale”, se gândește cineva să-și asume responsabilitatea pentru imaginile colapsului și a distrugerii la care asistăm în aceste zile?”, se spune într-un comunicat al Syriza, principalul partid de opoziție.

ADVERTISEMENT

Majoritatea incendiilor, provocate de om

Lupta cu incendiile continuă în Grecia, în condiții grele agravate de faptul că temperaturile au atins maxime istorice. Potrivit autorităților grecești, cinci persoane au murit și alte 74 au fost rănite în urma incendiilor din ultima săptămână.

În această perioadă au izbucnit 667 de incendii, adică peste 60 de incendii pe zi, aproape în toată ţara. Din păcate, majoritatea au fost aprinse de mâna omului, fie din neglijenţă criminală, fie cu intenţie”, a declarat Vassilis Kikilias, ministrul grec al crizei climatice şi al protecţiei civile, transmite News.ro.

ADVERTISEMENT

Ministrul susține că unele incendii au izbucnit concomitent în mai multe puncte din aceeași zonă, ceea ce arată că ar fi vorba de incendii provocate cu bună știință. Pe lângă acțiunile unor piromani, situația a fost agravată de valul de căldură care a cuprins Grecia.

Diferenţa faţă de alţi ani au fost condiţiile meteorologice. Schimbările climatice, care au generat un val de căldură istoric şi fără precedent, sunt aici. Au fost foarte puţine zile în care vremea extremă nu a fost combinată cu vânt puternic”, a apreciat Kikilias.

ADVERTISEMENT

În momentul de faţă autorităţile caută vinovaţii pentru ceea ce numesc ei a fi fost punctul culminant al crizei, anume explozia depozitului de muniţii de la o bază aeriană  din zona oraşului Volos. „Ceea ce s-a întâmplat este de neconceput. Terenul ar fi trebuit defrişat, este de neconceput ca focul să intre într-un depozit de muniţie”, a declarat un înalt responsabil al armatei elene.

ADVERTISEMENT
Tags: