News

Va fi haos în traficul din București. Planșeul Unirii intră în reparații. Când vor începe lucrările

Lucrările la Planșeul Unirii sunt pe cale să înceapă. Proiectanții au la dispoziție nouă luni pentru realizarea proiectului
22.01.2024 | 16:36
Va fi haos in traficul din Bucuresti Planseul Unirii intra in reparatii Cand vor incepe lucrarile
Primele proceduri pentru reconstrucția Planșeului Unirii au început. Sursa foto: Facebook/ Daniel Băluță
ADVERTISEMENT

Pe bucureșteni îi paște haosul în trafic, după ce primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, a anunţat că a dat ordinul pentru începerea lucrărilor de reconstruire totală a Planşeului Unirii. Proiectanţii şi constructorii au la dispoziţie nouă luni pentru realizarea proiectului tehnic şi alte 24 de luni pentru construirea efectivă.

De când vor începe lucrările la Planșeul Unirii

Planşeului Unirii necesită reparații urgente, întrucât este o construcţie din beton veche de aproape 100 de ani. Acest planșeu susţine o mare parte din Piaţa Unirii şi este încadrat în clasa tehnică IV – nesatisfăcător, din cinci posibile.

ADVERTISEMENT

În baza documentelor semnate luni, 22 ianuarie, proiectanţii şi constructorii vor începe execuţia efectivă a lucrărilor de refacere în 2025, posibil în prima parte a anului. Potrivit autorităților, lucrările se vor realiza pe etape, pentru a nu se încurca circulaţia auto şi pietonală din zona Unirii.

Acest lucru a fost însă promis și când au început lucrările la Podul Grant, iar circulația a fost oprită pe 13 octombrie. Atunci, s-a produs haos în trafic, cu întârzieri chiar și de patru ore pentru unii șoferi încă din prima zi. Toate acestea au avut loc în codițiile în care Podul Grant se află în partea de nord-vest a Capitalei, spre deosebire de Planșeul Unirii, care este în centrul orașului București și leagă cele mai circulate artere.

ADVERTISEMENT

„Marcăm momentul determinant în realizarea acestei lucrări de mare amploare. Este momentul în care am semnat contractul de execuţie şi am dat ordinul de începere pentru reconstrucţia totală a Planşeului Unirii. Începând de astăzi, proiectanţii şi constructorii au la dispoziţie 9 luni pentru realizarea proiectului tehnic şi încă 24 de luni pentru construcţia efectivă. (…) Şantierul propriu-zis îl vom deschide în prima parte a anului 2025 şi vom lucra etapizat, astfel încât traficul rutier să fie cât mai puţin afectat” , a declarat Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4, în cadrul unei conferinţe de presă.

Cât va costa consolidarea Planșeului Unirii

Guvernul României a alocat suma de aproximativ de 800 de milioane de lei, pentru refacerea Planşeului Unirii, fiind un obiectiv de infrastructură de o importanţă strategică în Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Cum se va realiza consolidarea planșeului

Proiectul prevede înlocuirea structurii de beton existente, care are o lăţime de 32 de metri şi o lungime de 360 de metri. Structura se află între strada Căldărari şi peretele Pasajului Unirii și  acoperă şi dirijează prin subteran râul Dâmboviţa, care a suferit modificări/degradări structurale semnificative în cei peste 80 de ani de existenţă.

Consolidarea include și un Plan de Management al Traficului, care să permită execuția lucrărilor. În condițiile în care în planul lucrărilor este inclusă și consolidarea Pasajului Unirii care este folosit zilnic de peste 60.000 de autoturisme.  Practic, toate elementele noi, care au fost montate în Pasajul Unirii la reabilitare, vor fi date jos pentru o nouă etapă de consolidare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, toată zona de suprafaţă din Piaţa Unirii va fi reamenajată cu spaţii verzi, piaţete, zone pietonale şi alte soluţii care să transforme zona într-un reper urban pentru Bucureşti.

ADVERTISEMENT