News

Val de viroze de Crăciun. Zeci de copii au ajuns la spital, iar din farmacii au dispărut medicamentele antitermice

Un adevărat val de viroze a făcut ravagii în rândul copiilor, având un ”vârf” chiar în ziua de Crăciun, atunci când spitalele din București au fost luate cu asalt.
26.12.2022 | 08:19
Val de viroze de Craciun Zeci de copii au ajuns la spital iar din farmacii au disparut medicamentele antitermice
Seviciul de ambulanță a preluat cu 40% mai multe cazuri decât într-o zi obișnuită / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Medicii au lucrat la ”foc continuu” iar timpul de așteptare a crescut la câteva ore, pentru cazurile care nu erau de maximă urgență. Cei mai mulți pacienți sufereau de bronșiolită sau gripă, însă simptomele nu au fost grave, iar micuții au fost lăsați de medici să plece acasă.

Mai multe apeluri la 112 decât într-o zi obișnuită

”Ajutaţi-ne să vă putem ajuta. Să se gândească înainte de a pleca de acasă dacă situaţia este atât de gravă încât copilului îi trebuie analize sau perfuzii”, a declarat medicul Mihai Craiu pentru Observator.

ADVERTISEMENT

Și medicii de pe ambulanță au avut o zi extrem de aglomerată. În prima zi de Crăciun, numărul de apeluri la numărul de urgență 112 a crescut cu aproximativ 40% față de o zi obișnuită.

Majoritatea cazurilor la care s-a solicitat intervenția de urgență au avut, însă, legătură cu problemele digestive sau cele provocate de consumul exagerat de alcool, specifice în această perioadă a anului.

ADVERTISEMENT

Penurie de medicamente în farmacii, după Crăciun

O altă problemă este cea a alimentării cu medicamente antitermice ale farmaciilor care funcționează în regim non-stop, în Capitală.

Duminică seara, în majoritatea unităților nu mai existau siropuri pentru copii, iar stocul nu va mai fi refăcut până marți sau miercuri, atunci când va fi reluată aprovizionarea.

ADVERTISEMENT

De Crăciun, la toate farmaciile deschise în București a fost coadă, majoritatea cazurilor fiind cele cu simptome de febră și tuse, mai ales în rândul copiilor.

Care sunt simptomele care necesită consultul medical urgent

Chiar și așa, medicii au făcut apel la părinți să evite panica și să nu se mai prezinte la medic după primele semne ale bolii, pentru a nu bloca activitatea medicală din cadrul unităților de primiri urgențe.

ADVERTISEMENT

În cazul bronșiolitei, simptomele cele mai îngrijorătoare sunt atunci când copilul respiră cu dificultate sau nu se poate alimenta în mod corespunzător.

ADVERTISEMENT
Tags: