Zeci de parlamentari din toate formațiunile politice parlamentare și-au pus semnăturile pe un proiect de modificare a Codului Rutier în care prevederea principală este legată de valabilitatea permisului de conducere. Aceasta va fi schimbată în funcție de vârstă astfel că unii șoferi vor beneficia de un permis cu o valabilitate mai mare în timp ce alții vor trebui să-l schimbe mai des.
Modificarea propusă prin proiectul de lege depus la Senat se referă la permisele de conducere pentru categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 şi BE, adică motociclete și automobilele de până la 3.500 kg și o capacitate de maxim opt locuri, pentru care legislația actuală a stabilit o durată de 10 ani a valabilității permisului.
Această perioadă este menționată și în dispoziţiile Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 decembrie 2006, însă directiva lasă deschisă statelor membre ale Uniunii Europene posibilitatea să majoreze valabilitatea permisului până la 15 ani, durată care este stabilită în state precum Austria, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Polonia ș.a.
În consecință, inițiatorii proiectului propun ca și în cazul României să se stabilească o valabilitate de 15 ani, măsură de care ar beneficia circa 3.000.000 de deținători de permise din categoriile menționate, care nu ar trebui să mai piardă timp pentru înnoirea permisului la fiecare 10 ani, la care se adaugă și reducerea unor costuri.
„Tariful pentru eliberarea permisului este în valoare de 89 de lei, iar tariful pentru controalele medicale în vederea întocmirii fişei medicale obligatoriij este între 150 şi 200 de lei, în funcţie de clinică. De asemenea, va trebui să faci fotografii, care te vor costa undeva în jur de 10 lei, în timp ce copiile documentelor solicitate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) te vor costa aproximativ la fel. Astfel, prin creşterea valabilităţii administrative a permiselor de conducere din categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 şi BE de la 10 ani la 15 ani, fiecare din cei peste 3 milioane de posesori ar face o reducere a cheltuielilor ocazionate de reînnoire a permisului de conducere cuprinsă între 259 lei şi 309 lei”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.
Pe de altă parte, pentru șoferii în vârstă regulile se vor schimba drastic. În momentul de față, Codul Rutier nu prevede o limită de vârstă până la care poți conduce și nici nu diferențiază valabilitatea permisului în funcție de acest criteriu. Inițiatorii susțin că este necesară o examinare medicală mai frecventă pentru șoferii care trec de 70 de ani pentru a stabili dacă mai sunt apți să conducă, ceea ce ar reduce automat și valabilitatea permisului.
„Raritatea examenelor medicale pentru persoanele în vârstă are efecte negative deoarece numărul accidentelor grave produse de acestea (10,27% din numărul total de accidente grave) are drept consecinţe decesul multor persoane pe drumurile publice. Verificarea periodică în cazul celor în vârstă se aplică, în prezent, în unele ţări ale Uniunii Europene, însă Comisia Europeană îşi doreşte extinderea acestui proces în toate ţările din cadrul Uniunii Europene”, afirmă inițiatorii.
În consecință, proiectul de lege introduce prevederea ca valabilitatea permisului să fie de numai 5 ani pentru persoanele care au trecut de 70 de ani, iar pentru cele trecute de 80 de ani să fie de 2 ani. Astfel, va crește frecvența examenelor medicale ale vârstnicilor pentru stabilirea capacității lor de a mai șofa, ceea ce ar îmbunătăți și nivelul siguranței rutiere.
Deși nu este trecut explicit în textul de lege, expunerea de motive conține recomandări pentru Ministerul Afacerilor Interne în ceea ce privește metodologia de schimbare a permiselor pentru persoanele care se apropie de pragul de 70 de ani și durata de valabilitate.
„Pentru exemplificare: dacă unui conducător auto, posesor de permis categoria B, îi expiră permisul la împlinirea vârstei de 67 de ani, acesta nu va primi un nou permis cu valabilitatea de 15 ani. Conform modificărilor propuse valabilitatea administrativă a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile B, deţinute de persoane cu vârsta de 70 de ani şi peste această vârstă este de 5 ani. Astfel valabilitatea administrativă a permisului de conducere pentru persoana care a împlinit 67 de ani va fi până la vârsta de 75 de ani, adică valabilitatea administrativă a permisului de conducere va fi de 8 ani”, precizează inițiatorii proiectului de lege care urmează să intre în dezbaterea Senatului.