News

Valul de căldură se intensifică. Cod portocaliu de caniculă pentru o parte din țară

Valul de căldură care a cuprins România se amplifică. Mai multe regiuni vor fi luni sub cod portocaliu de caniculă emis de ANM
16.07.2023 | 11:50
Valul de caldura se intensifica Cod portocaliu de canicula pentru o parte din tara
România va fi afectată în continuare de caniculă Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Nu scăpăm prea curând de căldura sufocantă care a pus stăpânire pe țara noastră. Duminică, specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au emis noi avertizări de caniculă și disconfort termic ridicat.

Valul de căldură se intensifică

Primul mesaj de avertizare emis de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) este valabil pe parcursul zilei de duminică, 16 iulie, pentru regiunile din vest, sud, sud-est și local în centru.

ADVERTISEMENT

”Duminică (16 iulie) valul de căldură se va intensifica și va fi caniculă în vest, sud, sud-est și local în centru. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar minimele se vor încadra între 17 și 25 de grade”, se arată în mesajul meteorologilor.

ADVERTISEMENT
cod caniculă
Cod galben caniculă 16 iulie 2023 Sursa foto: meteoromania.ro

Cod portocaliu de caniculă pentru o parte din țară

Pentru ziua de luni, 17 iulie, specialiștii ANM au emis două avertizări. Primul mesaj este un cod galben care anunță un val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat pentru toate zonele de câmpie și de podiș.

”Luni (17 iulie), valul de căldură va continua să se intensifice și va fi caniculă în toate zonele de câmpie și de podiș. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT

Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime se vor încadra între 17 și 23 de grade”, avertizează meteorologii.

cod caniculă
Luni, 17 iulie, sunt valabile două coduri de caniculă Sursa foto: meteoromania.ro

Cel de-al doilea mesaj de avertizare vorbește despre un val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat care va afecta luni Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și în sudul Moldovei.

ADVERTISEMENT

”Luni (17 iulie), în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și în sudul Moldovei valul de căldură va persista, iar canicula se va intensifica. Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37…39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa între 18 și 24 de grade”, potrivit ANM.

Meteorologii mai precizează și că ”valul de căldură și disconfortul termic vor persista marți (18 iulie) în regiunile vestice, sudice și sud-estice, iar miercuri și joi (19 și 20 iulie) în cele din jumătatea sudică a teritoriului”.

ADVERTISEMENT