News

Furtunile violente, urmate de caniculă. ANM a emis cod galben, zonele afectate

Furtunile violente care au afectat majoritatea județelor în ultimele ore sunt urmate de caniculă. ANM a emis, vineri, o nouă alertă cod galben.
14.07.2023 | 10:29
Furtunile violente urmate de canicula ANM a emis cod galben zonele afectate
După furtunile violente, ANM a emis o alertă cod galben de caniculă. Zonele vizate de avertizare. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În următoarele zile vom scăpa de furtuni, însă canicula va persista în București și în mai multe județe ale țării. ANM a emis un nou cod galben care anunță valori maxime de până la 36-37 de grade Celsius.

După furtunile violente, ANM a emis o alertă cod galben de caniculă. Zonele vizate de avertizare

Alertele cod portocaliu și cod galben de furtuni severe emise de Administrația Națională de Meteorologie s-au adeverit. Din nord, vest, centru, până în est și sud, manifestările de instabilitate au provocat distrugeri importante.

ADVERTISEMENT

Acoperișuri smulse de vânt, copaci doborâți, mașini avariate, oameni loviți și uciși de fulgere, iată doar câteva dintre evenimentele grave raportate în decurs de doar 24-48 de ore.

Vineri dimineața, furtunile violente se vor încheia treptat. Nu scăpăm însă de fenomenele extreme ale vremii. ANM a emis, la ora 10.00, un nou cod galben de caniculă și disconfort termic.

ADVERTISEMENT

Sunt vizate de alertă județe din Oltenia, Muntenia și Dobrogea. ”Vineri (14 iulie) și sâmbătă (15 iulie), valul de căldură va persista în sudul Olteniei, sudul și estul Munteniei, precum și în vestul Dobrogei.

Local va fi caniculă și disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 21 de grade”, anunță meteorologii.

ADVERTISEMENT

De notat că avertizarea, valabilă pentru 14 și 15 iulie, ar putea fi prelungită de duminică, 16 iulie. ANM anunță o intensificare a valului de căldură. ”De duminică (16 iulie), valul de căldură se va intensifica din nou și va persista săptămâna viitoare în cea mai mare parte a țării. Mai ales în regiunile vestice, sudice și sud-estice, canicula și disconfortul termic vor fi în extindere și accentuare”, adaugă ANM.

Alertă cod galben caniculă. Harta ANM
Alertă cod galben caniculă. Harta ANM. Sursa foto: meteoromania.ro

Cum va fi vremea în București

După ce vineri s-au trezit cu o furtună violentă, care a smuls din pământ mai mulți copaci, bucureștenii vor da din nou de caniculă. Meteorologii spun că, în Capitală, valul de căldură va persista. Va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeala (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT

Maxima de vineri se va situa în jurul valorii de 35 de grade, iar cea minimă va fi de 19…21 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări în cursul serii de vineri. Sunt șanse de averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

ADVERTISEMENT