News

Culisele RĂZBOIULUI de gherilă dintre Vamă şi Meme

Astra – Steaua reprezintă şi duelul celor mai buni conducători din Liga 1 în ultimii 10 ani...
21.12.2013 | 10:58
Culisele RAZBOIULUI de gherila dintre Vama si Meme
ADVERTISEMENT

Astra – Steaua reprezintă şi duelul celor mai buni conducători din Liga 1 în ultimii 10 ani

* Cei doi amici-duşmani se află la mijlocul unui sezon în care Dinu Gheorghe speră să scape de „vama” pe care Stoica i-o pune pe trofee
* FANATIK face radiografia celor mai tari episoade ale disputei dintre managerii care, în primăvara lui 2006, se duelau pentru un loc de semifinală europeană

Campionatul României e cel mai „galactic” de pe faţa pămîntului dacă ţinem cont de faptul că duelul la vîrf din Liga 1 se dă între Steaua şi Astra. Petrolul şi Pandurii caută aurul printre resurse naturale, dar n-au strălucirea „corpurilor cereşti” din Ghencea şi de la Giurgiu. „Găzarii” încearcă să capete strălucire de la anul punîndu-şi un „Briliant” la coroană. Urmează în ierarhie cîteva corpuri nu foarte bine definite, care abia pîlpîie (FC Vaslui şi Dinamo) şi apoi „gaura neagră”. E clar, în afară de o stranie coincidenţă, campionatul României n-are nimic „galactic”. „Dubla” dintre Steaua şi Astra a pus sare şi piper pe finalul unui an fotbalistic 2013 destul de agitat şi atît.

Ei sînt „extratereştrii” noştri
Lupta dintre Steaua şi Astra pentru titlu, o noutate absolută în peisajul unui fotbal aflat în eclipsă de mulţi ani, este şi războiul pentru supremaţie în tagma managerilor (nu e clar nimănui ce prevede fişa postului managerilor din România, dar cum nu puteam să nu fim în rînd cu lumea, am pus şi noi această funcţie în organigrama cluburilor) Mihai Stoica şi Dinu Gheorghe. Pe cei doi îi despart 10 ani („Vamă” are 58, Meme – 48), dar îi unesc multe trăsături de caracter: pe nici unul dintre ei nu-i dau afară din casă nici modestia, nici diplomaţia. Nici unul nu se străduie să fie simpatic şi ambii lasă impresia că ar călca şi pe cadavre ca să-şi vadă implinite scopurile. FANATIK vă prezintă o altă faţă a luptei pentru titlu în Liga 1, prin prisma războiului celor doi conducători, consideraţi de mulţi drept cei mai buni din ultimii 10 ani din campionatul nostru.

ADVERTISEMENT

COINCIDENŢE

Nici unul n-a jucat la nivel înalt
Dinu Gheorghe şi Mihai Stoica au apărut în fotbal de niciunde. Ambii au încercat, dar n-au putut să se impună pe teren. Erau probabil din categoria celor pe care mingea „îi muşca”. Dinu Gheorghe a fost junior la Dinamo şi la acel nivel şi-a încheiat „prodigioasa” carieră. Mihai Stoica a fost mai insistent, a depăşit junioratul, dar n-a izbutit să ajungă mai sus de Şantierul Naval Tulcea. Cu mult tupeu, relaţii şi, probabil, noroc, ambii au ajuns conducători de cluburi. Şi nu orice cluburi, ci unele pe măsura orgoliilor. Coincidenţele merg şi mai departe. Inamicii au devenit colegi la o televiziune de profil, unde au rolul de specialişti invitaţi permanent în emisiuni.

NOIEMBRIE 2013 – PRIMUL SCANDAL DIN ACEST SEZON

„Vamă” l-a acuzat pe Paraskevas
Steaua a pornit ca din puşcă sezonul, a bătut pe cine-a prins şi a ajuns lider chiar dacă avea şi meciuri restanţă. Astra mergea la distanţa „regulamentară” în spate şi nu era rost de nici un conflict. Liga Campionilor a stors echipa lui Reghe şi giurgiuvenii au început să spere. A fost momentul în care Dinu Gheorghe a ieşit la atac, pentru că „aşa se face”: nici o performanţă, dacă nu e garnisită cu vorbe grele şi aluzii penale, n-are nici un farmec. După remiza Stelei de la Pandurii, scor 1-1, „Vamă” l-a acuzat pe fundaşul gorjean Christou Paraskevas că ar fi încercat să se dea la o parte. „S-a chinuit tare, dar nu prea i-a ieşit, nici măcar henţul”, a spus Dinu Gheorghe, făcînd aluzie la faptul că jucătorul cipriot, impresariat de Ana Maria Prodan, ar fi „jucat” pentru echipa lui Reghe. Meme n-a putut să tacă, iar acuzaţia sa a fost în acelaşi repertoriu: „Eu nu fac referire la cum cîştigă Astra meciuri, sînt fair-play. Să ne explice Dinu Gheorghe la Comisii cum jucătorii Pandurilor nu şi-au apărat corect şansele în meciul cu noi. Astra e o echipă bine organizată din toate punctele de vedere”. Giurgiuveanul prin adopţie a ţinut să aibă ultimul cuvînt: „Deranjăm, e greu după ce Steaua anul trecut s-a plimbat prin campionat, acum să se chinuie puţin. Oricum, tot Steaua va fi campioană. Pentru că aşa e să fie”.

ADVERTISEMENT

DECEMBRIE 2013 – AL DOILEA SCANDAL AL SEZONULUI

Fotbal de Dosarele X: să vină Mulder în România!
Apropierea „dublei” de foc dintre cele două rivale i-a făcut din nou pe cei doi conducători să-şi pună poalele în cap. După jocul Stelei de la Piatra Neamţ, cu Ceahlăul, Meme a închis ochii la ajutorul primit de „roş-albaştri” de la arbitri şi a încercat să mute atenţia vînătorilor de „fluiere strîmbe” spre giurgiuveni, care primiseră un penalty cadou în jocul Astra – Viitorul (2-0). „Sper să avem un arbitraj corect, nu ce am văzut azi la Astra-Viitorul. Penalty-ul de la acest meci i-l propun lui Fox Mulder (n.r. – celebrul agent FBI din serialul Dosarele X)”, a declarat managerul Stelei. „Să-i fie ruşine lui Mihai Stoica pentru aluzia cu Fox Mulder, că echipa sa a primit 8-9 puncte cadou. Asta e lipsă de bun simţ! Mihai Stoica să-şi vadă de treburile lui, dacă face d-astea atunci pot să fiu şi eu golan. Mă aşteptam să fie mai echilibrat. E mobilizare generală pentru victoria Stelei. Poate că or să ne ia şi în armată înaintea acestor meciuri”, i-a răspuns Dinu Gheorghe.

„Îmi doresc o competiţie mai echilibrată şi între manageri. Deocamdată, cu tot respectul, singurul conducător de club cu care îmi face plăcere să-mi măsor forţele este Dinu Gheorghe. Putem vorbi ore întregi de jucători cvasinecunoscuţi. Alţii cred că ar adormi la masă cu noi” (Mihai Stoica despre Dinu Gheorghe, în iulie 2013)

MAI 2006. ÎNTÎIUL RĂZBOI

„Vamă” a dat tonul la „behăituri” la adresa „boului de Stoica”
Prima ciocnire de proporţii a celor doi „titani” a avut loc în 2006, într-un context foarte încărcat. Sfertul „eurofantastic” dintre Steaua şi Rapid, trecut cu brio de „roş-albaştri” graţie golului marcat în deplasare, a aprins spiritele. Cei din Ghencea n-au avut timp să-şi savureze calificarea în faţa giuleştenilor, pentru că a venit semifinala de coşmar cu Middlesbrough. Şi apoi un meci în campionat cu Rapid, pe vechiul „Lia Manoliu”. Rapid a bătut cu 2-0 şi bucuros din cale afară pentru această revanşă, Dinu Gheorghe a urcat în autocarul echipei sale şi a dat tonul la „behăituri”. „Cei de la Rapid au jignit în permanenţă. M-a deranjat preşedintele Dinu Gheorghe, care, neştiind că e filmat, a întrebat unde e boul de Stoica şi a ordonat jucătorilor să behăie în autocar”, s-a văitat Meme la Comisia de Disciplină.

ADVERTISEMENT

MARTIE 2009. ERAU SĂ FIE COLEGI

Gigi Becali le-a propus să lucreze împreună!
Gigi Becali a vrut să facă în 2009 o mutare nebună, să-i pună pe „Vamă” şi pe Meme să lucreze împreună. Ideea i-a venit după ce s-a întîlnit întîmplător pe stradă cu „duşmanul”. „Dinu Gheorghe ştie foarte mult fotbal şi i-am zis să vină să lucreze la Steaua. îl admir pentru că e foarte bine pregătit. Mi-a zis că nu poate să vină, pentru că nu ar putea să aibă o relaţie foarte bună cu suporterii. I-am zis că poate să vină şi cu Mihai Stoica la Steaua, aşa mi-a venit mie pe moment. Mi-a răspuns că are o treabă neterminată la Braşov, nu poate lăsa lucrurile aşa. Cînd am deschis eu discuţia, a început să rîdă şi a plecat”, a declarat, la vremea respectivă, Gigi Becali.

MAI 2009. I-A DAT TITLUL DUŞMANULUI

„Vamă” l-a făcut campion pe Meme
Cea mai mare surpriză din istoria Ligii 1 s-a consemnat în sezonul 2008-2009, cîştigat de minuscula Unirea Urziceni. Mihai Stoica era atunci managerul ialomiţenilor, iar „Vamă” lucra la FC Braşov. |n penultima etapă, „stegarii” au detonat bomba campionatului, învingînd-o pe Dinamo (echipa de suflet a lui Dinu Gheorghe) chiar în Ştefan cel Mare (2-0). Iar în ultima etapă, sub Tîmpa, a bătut-o pe FC Timişoara şi titlul a ajuns în Bărăgan. Meme a promis atunci că niciodată nu va mai sufla o vorbă la adresa rivalului. „Niciodată” n-a ţinut nici două luni.

ADVERTISEMENT

IUNIE 2009. PALMARESUL DIRECT

„Eu am ieşit mereu învingător”
Acel „niciodată” ferm promis de Meme în mai 2009 a ţinut pînă în iunie 2009. Cînd a ţinut să-i transmită celui care-i pusese titlul în buzunar că e complexat. „Văd că se tot insinuează că ne-au avantajat arbitrajele, eu nu am nimic cu Braşovul, dar nu pot să nu reacţionez. Lumea pe stradă îmi spune că sîntem o campioană meritorie şi mă felicită. Să mi se dea măcar un meci în care am fost ajutaţi! |n schimb, îi spun eu lui Dinu Gheorghe că la Mediaş nu s-au acordat trei penalty-uri pentru gazde. Apreciez în schimb fair-play-ul de care a dat dovadă cu Dinamo, dar nu pot să tac atunci cînd aud astfel de declaraţii. Probabil este invidios din cauza faptului că, atunci cînd ne-am întîlnit, eu am ieşit mereu învingător. Asta e, unii sînt născuţi învingători”, s-a bătut cu pumnii în piept Mihai Stoica.
Stelistul este, într-adevăr, un soi de „naş” al lui Dinu Gheorghe în fotbal. Sau, viceversa, coşmarul acestuia. S-a întîmplat în anul de groază 2006, cînd Steaua a eliminat Rapid din sferturile de finală din Cupa UEFA, i-a luat şi titlul în ultima etapă, şi Supercupa României. în 2011, Meme, abia revenit în cutia de carton, s-a bucurat de calificarea în finala Cupei României în dauna Braşovului condus de Dinu Gheorghe şi antrenat de Daniel Isăilă. E clar, Meme îi pune „vamă” lui Dinu Gheorghe la trofee. Cei doi s-ar putea întîlni la anul şi în semifinalele Cupei României, fiindcă ambele echipe sînt calificate.

1

noapte a fost Meme conducător la Rapid, în 2001, la fel cum Dinu Gheorghe a fost pentru „aceeaşi perioadă” oficial în Ghencea

MARTIE 2012. A DOUA ÎNCERCARE EŞUATĂ

„Îi dau 2-3000 să se ducă la Astra. Meme e de cinci ori mai bun!”
în martie 2012, Gigi Becali a mai avut o tentativă de a-l aduce pe Dinu Gheorghe. Acesta a refuzat, alegînd Astra şi deschizîndu-i lui Mihai Stoica porţile spre „cutia de carton”.
„L-am luat pe Dinu Vamă, e manager sportiv! Acum e momentul, asta i-am zis, dacă te mai duci iar la Rapid, ai ştampila pe tine, nu mai vii la Steaua niciodată! Ăsta e momentul, trebuie să vii la Steaua! Mi-a zis: <Bă, vorbeşti serios?>. Normal că vorbesc serios! Şi s-a dus la Copos, i-a pus nişte condiţii să nu le accepte, erau imposibile, ca să nu se ducă la Rapid! Hahahha!”, s-a lăudat atunci Becali. Cînd „Vamă” l-a refuzat încă o dată, Gigi a schimbat foaia, lăudîndu-l pe Meme: „Vă jur că pe Dinu Gheorghe nu l-am luat de valoare, ci pentru că mi-era frică să nu se ducă la Rapid. Nu că este valoros, că nu-mi ardea mie de Dinu Gheorghe, ci pentru că această combinaţie Dinu Gheorghe – Răzvan Lucescu este periculoasă. Acum, dacă se duce la Astra… îi mai dau şi eu 2-3.000 de euro pe lună ca să scap de el. Nu se compară, MM Stoica e mai bun de cinci ori decât el”, a spus Becali.

SEPTEMBRIE 2013. ŞI-A LĂUDAT DUŞMANUL

„Dinu Gheorghe este singurul puternic”
Mihai Stoica a simţit pericolul Astra şi n-a ezitat să-l laude pe rivalul giurgiuvean. într-un interviu exclusiv acordat pentru FANATIK, Mihai Stoica a spus răspicat: „Anul trecut am avut un parcurs aproape fără sincope, contracandidatele noastre se încurcau între ele… De data aceasta există o echipă mult mai puternică decît anul trecut, cu un lot foarte echilibrat, foarte valoros, cu un conducător de calibru, Dinu Gheorghe. El este este singurul conducător din ţară pe care îl simt cu adevărat valoros. Dacă port o discuţie cu el despre fotbalul din Portugalia, Israel sau Cehia aş vorbi continuu pînă poimîine”, a declarat Mihai Stoica pentru FANATIK.

„Îmi doresc o competiţie mai echilibrată şi între manageri. Deocamdată, cu tot respectul, singurul conducător de club cu care îmi face plăcere să-mi măsor forţele este Dinu Gheorghe. Putem vorbi ore întregi de jucători cvasinecunoscuţi. Alţii cred că ar adormi la masă cu noi” (Mihai Stoica despre Dinu Gheorghe, în iulie 2013)

ADVERTISEMENT