Vârsta de pensionare, un subiect extrem de sensibil atât în România cât și în alte state din Uniunea Europeană, are capitole importante în noua Lege a pensiilor. Ea ar putea crește și peste nivelul de 65 de ani.
Prezentat în această săptămână, proiectul la noua Lege a pensiilor prevede egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbați la 65 de ani. S-ar face aceste lucru începând cu anul 2035.
Tot în documentul lansat de Ministerul Muncii mai scrie clar că vârsta de pensionare s-ar putea mări treptat în funcție de creșterea speranței de viață în țara noastră.
Așadar, Ministerul Muncii propune că vârsta de pensionare a femeilor să se egalizeze treptat cu cea a bărbaților, de la 63 de ani la 65 de ani Se face asta pentru a respecta principiul echitații. Atât femeile cât și bărbații vor putea lucra până la 70 de ani la stat, cu un acord special al angajatorului.
Articolul 47 al proiectului Legii pensiilor indică faptul că, pe viitor, Guvernul plănuiește să crească vârsta de pensionare. ”Începând cu data finalizării eșalonării prevăzute în anexa 5 la lege, stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare și vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege, sunt majorate în funcție de evoluția speranței de viață din România, la un interval de maximum 3 ani”, se arată în noua lege a pensionării.
Un fost ministru de finanțe este de părere că mulți români vor fi nevoiți să muncească până la 70 de ani. Acesta îi amintește pe cetățenii care nu vor avea venituri suficient de mari pentru a-și acoperit cheltuielile de zi cu zi.
”Cei cu pensii mai mici vor fi nevoiți să lucreze până la 70 de ani. Asta pentru că pensia nu o să fie suficientă pentru acoperirea cheltuielilor”, afirmă Gheorghe Ialomițeanu, la postul de știri Antena 3.
”În situaţia în care se constată o evoluţie pozitivă a speranţei de viaţă, Guvernul va lua măsuri de modificare a stagiului minim de cotizare, stagiului complet de cotizare şi a vârstei standard de pensionare cu jumătate din perioada de creştere a speranţei de viaţă”, se mai menţionează în proiectul de lege.
În același timp, trebuie spus că există și o categorie de români pentru care s-ar putea reduce vârsta de pensionare. Astfel, femeile care au născut și au crescut copii ar beneficia de reduceri ale vârstei de pensionare cu câte 6 luni pentru fiecare copil, dar nu mai mult de 3 ani și 6 luni.
”Până în 2035 mai e mult, pentru femeile cu mai mulți copii cred și eu că trebuie să existe mai multă susținere, pentru că este o prioritate creșterea natalității”, spune ministrul familiei, Natalia Intotero.