News

Ce prevede noua Lege a pensiilor. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare și cum se calculează pensia. Document

Proiectul privind noua Lege a pensiilor este gata. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare și cum se calculează pensia. Lista completă a modificărilor.
01.11.2023 | 08:26
Ce prevede noua Lege a pensiilor Ce se intampla cu varsta de pensionare si cum se calculeaza pensia Document
Noua Lege a pensiilor. Cu cât crește vârsta de pensionare. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Proiectul privind noua Lege a pensiilor a intrat în linie dreaptă. Actul normativ a fost finalizat, iar premierul Marcel Ciolacu este optimist că legea cu noile modificări va putea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Noua Lege a pensiilor. Cu cât crește vârsta de pensionare

La începutul acestei săptămâni, Ministerul Muncii a finalizat proiectul noii Legi a pensiilor. Marți, documentul a fost prezentat în cadrul unei ședinte a coaliției de guvernare.

ADVERTISEMENT

Legea, care este asumată prin PNRR, are la bază mai multe principii, printre care cel al obligativității, al contributivităţii, al egalității sau al stabilității asigurării la sistemul public de pensii. Premierul Marcel Ciolacu ar dori ca legea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Un articol al viitoarei legi prevede egalizarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați, la 65 de ani. Este un obiectiv asumat de autorități în PNRR. La Articolul 47 din proiectul de lege se precizează clar că ”vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei.”

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește stagiul minim de cotizare contributiv, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, acesta este de 15 ani. Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

În același timp, persoanele din România care doresc să rămână în activitate și după vârsta pensionării pot face acest lucru, cu acordul angajatorului, până la 70 de ani.

ADVERTISEMENT

Cum se calculează pensia

În ceea ce privește calculul pensiei, trebuie menționat că, la data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referință este 81 lei. Acesta reprezintă reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a prezentei legi și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25. (2.032 împărțit la 25 = circa 81, în 2024).

Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință. Calculul pensiei va avea în vedere atât venitul la care s-a plătit contribuția la sistemul de asigurări sociale, cât și vechimea realizată efectiv în muncă, pe teritoriul României.

ADVERTISEMENT

La calculul numărului total de puncte se va adăuga un număr de puncte de stabilitate pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani, si anume:

  • a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Aceste puncte se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de pensie. De notat că aceste puncte reprezintă stimulente pentru prelungirea vieții profesionale.

Prevederi privind stagiul de cotizare

Noul proiect prevede ca, pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, să fie necesari minim 15 ani de stagii de cotizare contributivi. ”Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul complet de cotizare contributiv, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5”, arată proiectul de lege, la articolul 47.

Important! La calculul vechimii minime de 15 ani nu vor fi avute în vedere perioadele asimilate (facultate, armată), sporul de grupă (de 4 luni sau 6 luni la an), perioadele necontributive (de tipul: șomaj, anterior datei de 01 aprilie 2001, perioadă recunoscută în baza DL 118/1990 – deținuti politici, etc.).

O excepție o constituie perioada de maternitate/paternitate care va fi avută în vedere la calculul vechimii necesare pentru deschiderea dreptului de pensie pentru limită de vârstă.

Tot vechimea contributivă va fi valabilă și pentru persoanele care vor accesa o pensie anticipată, în condițiile impuse prin noul proiect de lege (de minim 35 de ani contributivi – fie că vorbim de pensionare anticipată ca și categorie de pensie sau pensionare anticipată pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare, pentru condiții superioare de muncă).

La Articolul 56 din proiect se arată că persoanele care au realizat 5 ani vechime peste 35 de ani contributivi vor putea ieși la limita de vârstă și cu 5 ani mai devreme.

ADVERTISEMENT