Life

Varză murată perfectă, cea mai simplă rețetă. Secretele care o fac foarte gustoasă

Gospodinele pun foarte multe legume la murat, dar care este secretul pentru cea mai bună varză la butoi?
19.10.2021 | 23:54
Varza murata perfecta cea mai simpla reteta Secretele care o fac foarte gustoasa
Varză murată perfect, cea mai simplă rețetă. Secretele care o fac foarte gustoasă. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Cea mai gustoasă, dar și cea mai simplă rețetă de varză murată are câteva secrete pe care FANATIK le scoate la iveală acum pentru cititori.

Una dintre condițiile esențiale care fac preparatul de nota zece este legat de vasul în care se murează. Un alt secret este reprezentat de sarea folosită.

ADVERTISEMENT

Descoperă pas cu pas cum se acrește varza pentru iarnă, dar și care sunt ingredientele pe care trebuie neapărat să le folosești.

Rețetă de varză murată. Cum se pune corect la butoi

Ingrediente pentru varză murată:

  • verze câte încap în butoi
  • 1,5 kg de sare grunjoasă
  • 20 crengi de mărar uscat
  • 10 rădăcini de hrean
  • 10 legături de cimbru uscat
  • un pahar de piper boabe
  • 2-4 pumni de boabe de porumb
  • 3-4 gutui galbene.
ADVERTISEMENT

Mod de preparare varză murată pentru sezonul rece. Cum se face:

  1. Primul pas înainte de a pune varza la murat este acela de a lăsa legumele afară pentru circa 15 zile
  2. Varza trebuie să fie bătută de brumă, să fie mai fragedă
  3. Butoiul trebuie și el să fie curățat și opărit înainte de a fi folosit, asta cu o zi înainte
  4. Recipientul se lasă o zi cu apă și var nestins pentru a se curăța foarte bine
  5. Butoiul se spală foarte bine în mai multe ape, care trebuie neapărat să fie clocotite
  6. Pe fundul butoiul se așază un strat de sare, foi de varză, cimbru, mărar, boabe de porumb și câteva felii de gutui
  7. Căpățânile de varză se curăță de foile rele și de mijloc
  8. Pe fiecare varză se presară sare grunjoasă, apoi se adaugă în recipient
  9. Se mai potrivesc în butoi ingredintele de la punctul 6, apoi strat cu strat se pun verzele
  10. Înainte de a se umple butoiul complet se mai adaugă crenguțe de mărar pentru a fi mai ușor la pritrocit
  11. Ultimul strat din recipient trebuie să fie neapărat unul de sare grunjoasă
  12. Se toarnă apa necesară
  13. Capacul se potrivește bine și se acoperă totul cu o lespede de gresie bine îngrijită
  14. Varza va ajunge să lase o apă mai iute
  15. Butoiul se acoperă cu un prosop curat și se lasă așa o zi și o noapte
  16. Se mai poate adăuga apă fiartă și răcită, iar după o săptămână se face prima pritroceală
  17. Se goleşte butoiul pe la cep, se vântură zeama, care se toarnă înapoi totul
  18. Se gustă zeama și se mai potrivește cu sare dacă mai este nevoie
  19. Butoiul și capacul se şterg cu o cârpă udă de rachiu tare
  20. Se mai pritoceşte o dată la săptămână până când se acrește suficient. Varza e bună de gătit după 3 săptămâni.