Cea mai gustoasă, dar și cea mai simplă rețetă de varză murată are câteva secrete pe care FANATIK le scoate la iveală acum pentru cititori.
Una dintre condițiile esențiale care fac preparatul de nota zece este legat de vasul în care se murează. Un alt secret este reprezentat de sarea folosită.
Descoperă pas cu pas cum se acrește varza pentru iarnă, dar și care sunt ingredientele pe care trebuie neapărat să le folosești.
Rețetă de varză murată. Cum se pune corect la butoi
Ingrediente pentru varză murată:
- verze câte încap în butoi
- 1,5 kg de sare grunjoasă
- 20 crengi de mărar uscat
- 10 rădăcini de hrean
- 10 legături de cimbru uscat
- un pahar de piper boabe
- 2-4 pumni de boabe de porumb
- 3-4 gutui galbene.
Mod de preparare varză murată pentru sezonul rece. Cum se face:
- Primul pas înainte de a pune varza la murat este acela de a lăsa legumele afară pentru circa 15 zile
- Varza trebuie să fie bătută de brumă, să fie mai fragedă
- Butoiul trebuie și el să fie curățat și opărit înainte de a fi folosit, asta cu o zi înainte
- Recipientul se lasă o zi cu apă și var nestins pentru a se curăța foarte bine
- Butoiul se spală foarte bine în mai multe ape, care trebuie neapărat să fie clocotite
- Pe fundul butoiul se așază un strat de sare, foi de varză, cimbru, mărar, boabe de porumb și câteva felii de gutui
- Căpățânile de varză se curăță de foile rele și de mijloc
- Pe fiecare varză se presară sare grunjoasă, apoi se adaugă în recipient
- Se mai potrivesc în butoi ingredintele de la punctul 6, apoi strat cu strat se pun verzele
- Înainte de a se umple butoiul complet se mai adaugă crenguțe de mărar pentru a fi mai ușor la pritrocit
- Ultimul strat din recipient trebuie să fie neapărat unul de sare grunjoasă
- Se toarnă apa necesară
- Capacul se potrivește bine și se acoperă totul cu o lespede de gresie bine îngrijită
- Varza va ajunge să lase o apă mai iute
- Butoiul se acoperă cu un prosop curat și se lasă așa o zi și o noapte
- Se mai poate adăuga apă fiartă și răcită, iar după o săptămână se face prima pritroceală
- Se goleşte butoiul pe la cep, se vântură zeama, care se toarnă înapoi totul
- Se gustă zeama și se mai potrivește cu sare dacă mai este nevoie
- Butoiul și capacul se şterg cu o cârpă udă de rachiu tare
- Se mai pritoceşte o dată la săptămână până când se acrește suficient. Varza e bună de gătit după 3 săptămâni.