News

Vehiculele de luptă CV90 intră în acțiune. Rușii, terifiați de noua “achiziție” a ucrainenilor

Mașinile blindate CV90 suedeze sporesc puterea de luptă a Ucrainei în zona Bahmut, intensificând contraofensiva în estul țării.
02.07.2023 | 17:02
Vehiculele de lupta CV90 intra in actiune Rusii terifiati de noua achizitie a ucrainenilor
Vehiculele de luptă CV90 intră în acțiune în estul Ucrainei. Foto: Captura YouTube.
ADVERTISEMENT

Într-un efort de a întări capacitățile militare ale Ucrainei în fața agresiunii ruse, vehiculele de luptă CV90 de fabricație suedeză au ajuns în prima linie a conflictului, în regiunea Donbas din estul țării. Prezența acestor mașini blindate a fost localizată în jurul Bahmutului, sporind semnificativ puterea de foc a forțelor ucrainene.

Mașinile blindate CV90 suedeze au ajuns în Ucraina

Contraofensiva trupelor ucrainene, care a început acum trei săptămâni în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, se extinde acum și în nord și sud de ruinele orașului Bahmut, cucerit de forțele ruse în luna mai. Vehiculele de luptă CV90, cântărind 37 de tone și echipate cu un tun automat într-o turelă blindată, sunt considerate un activ valoros pentru forțele ucrainene, având potențialul de a sparge fortificațiile rusești din zonă și de a exploata orice descoperire strategică.

ADVERTISEMENT

CV90-urile, dezvoltate de companiile suedeze Hägglunds și Bofors, sunt cunoscute pentru eficiența lor în operațiunile militare din pădurile Scandinaviei. Cu toate acestea, întrucât regiunea estică a Ucrainei este și ea dens împădurită, aceste vehicule blindate se dovedesc a fi potrivite pentru lupta în terenul dificil din zonă.

Ucraina a primit peste 150 de M-2

În ianuarie, Suedia a promis Ucrainei 50 de vehicule CV90 pentru a sprijini eforturile sale de război. Deși nu se cunoaște încă brigada sau serviciul care operează aceste vehicule, se știe că acestea sunt parte a contraofensivei în desfășurare. CV90-urile au început să sosească în Ucraina la mijlocul lunii iunie și sunt al treilea tip de vehicul de luptă cu șenile pe care Ucraina le-a primit de la aliații săi străini.

ADVERTISEMENT

Pe lângă vehiculele CV90, Ucraina a primit și peste 150 de M-2 din Statele Unite și 60 de Marders din Germania. Cu toate acestea, Marders cu blindaj gros nu au ajuns încă pe câmpul de luptă, în timp ce M-2-urile au fost amplasate în regiunea Zaporojie de la începutul contraofensivei.

Cu ajutorul noilor vehicule de luptă, Ucraina speră să răspundă agresiunii ruse și să-și apere suveranitatea și integritatea teritorială în fața unei amenințări persistente. Utilizarea vehiculelor CV90 și a altor echipamente militare avansate demonstrează hotărârea Ucrainei de a se opune forțelor ostile și de a-și proteja interesele naționale.

ADVERTISEMENT

Întârzieri în furnizarea avioanelor F-16 către Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a exprimat frustrarea față de întârzierile în furnizarea avioanelor F-16 către țara sa și a criticat partenerii internaționali pentru întârzierea programului de misiuni de antrenament pentru piloții ucraineni. În contextul amenințărilor continue din partea Rusiei, Ucraina caută sprijinul comunității internaționale pentru a contracara acțiunile agresive și destabilizatoare.

Zelenski a menționat că au fost încheiate acorduri pentru formarea unei coaliții de țări care să ofere pregătire adecvată piloților ucraineni, însă există întârzieri în implementarea programului de antrenament. Președintele ucrainean s-a arătat indignat de această situație și a declarat: “Nu există un program de misiune de antrenament. Cred că unii parteneri amână acest lucru. Nu știu de ce fac asta“.

ADVERTISEMENT

Ucraina se confruntă în continuare cu amenințările din partea Rusiei, iar sprijinul internațional este vital în eforturile de a contracara aceste acțiuni agresive. Furnizarea avioanelor F-16 către Ucraina ar contribui semnificativ la consolidarea capacităților de apărare ale țării, însă întârzierile în programul de antrenament reprezintă o provocare majoră pentru piloții ucraineni.

ADVERTISEMENT