Pe rețelele de socializare a apărut o scurtă înregistrare cu o unitate de artilerie a armatei ucrainene. Potrivit explicațiile oferite de internauții ucraineni care urmăresc ce armament este folosit pe frontul din Ucraina, în acest caz ar fi vorba de un tun de 152mm, oferit de România armatei ucrainene.
„La fel ca și cu alte ocazii, România nu transmite public ce ajutor oferă Ucrainei. Faptele contează mai mult decât vorbele”, a comentat un utilizator informația.
Nu este pentru prima oară când imagini cu armament românesc, despre care Guvernul României nu a oferit informații, apar pe rețelele de socializare. Asta, deși este cunoscut faptul că autoritățile de la Kiev cenzurează tocmai aceste informații, în conformitate cu politica Bucureștiului.
Volodimir Zelenski a anunțat în ce condiții ar fi dispus Kievul să facă pace cu Rusia. La fel ca și în trecut, liderul Ucrainei a transmis că țara sa nu va face nicio concesie până în clipa în care nu va recupera absolut orice teritoriu îi aparține de drept, inclusiv Crimeea.
Practic, Zelenski vrea ca Ucraina să se întoarcă la granițele din 1991. “Suntem pregătiți pentru o înțelegere diplomatică și pentru ce fel de înțelegere diplomatică suntem pregătiți dacă ne aflăm la granițe la 24 februarie 2022? În ceea ce privește situația de pe câmpul de luptă și dacă vom fi pregătiți pentru o înțelegere diplomatică și pentru care înțelegere diplomatică în cazul în care vom obține frontierele de dinainte de 24 februarie.
Frontierele care au fost la 24 februarie nu sunt frontierele noastre. A existat o linie de contact între noi și ocupanți. Și de aceea subliniem încă o dată: Ucraina va fi pregătită pentru un format sau altul de diplomație atunci când vom fi cu adevărat la frontierele noastre. La granițele noastre reale, conform dreptului internațional“, a declarat președintele ucrainean.
Război în Ucraina, ziua 494. Rusia planifică un atac terorist asupra centralei nucleare din Zaporojie. Anunțul a fost făcut de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul unei conferințe de presă susținute în urma discuțiilor cu premierul spaniol Pedro Sanchez.
Liderul de la Kiev crede că Rusia intenționează să sperie lumea cu consecințele agresiunii sale asupra Ucrainei și să influențeze acțiunile contraofensive ale armatei ucrainene.
Potrivit președintelui ucrainean, Kremlinul este capabil să provoace o explozie locală în centrala nucleară, eliberând substanțe periculoase în aer. Zelenski a subliniat că această amenințare gravă trebuie comunicată clar partenerilor occidentali, pentru a exercita presiune politică asupra Rusiei și a împiedica astfel de acțiuni.
„De mult spunem că există o amenințare serioasă. Pentru că Rusia este pregătită din punct de vedere tehnic să provoace o explozie locală în stație, care poate duce la eliberarea de substanțe periculoase în aer. Noi comunicăm acest lucru foarte clar.
Discutăm toate acestea cu partenerii, pentru ca toată lumea să înțeleagă de ce Rusia face asta și să pună presiune asupra Federației Ruse din punct de vedere politic, astfel încât să nu se gândească la asta”, a subliniat Volodimir Zelenski, răspunzând la întrebările jurnaliștilor.
Șeful statului susține că ocupanții ruși recurg la acțiuni teroriste din cauza slăbiciunii armatei lor pe câmpul de luptă și încearcă să oprească forțele de apărare ucrainene prin astfel de atacuri, inclusiv subminarea barajului hidrocentralei Kakhovskaya sau un posibil atac terorist local la centrala nucleară Zaporojie.
Președintele Zelenski consideră că Rusia dorește să demonstreze că acțiunile sale împotriva Ucrainei sunt periculoase pentru lume și speră că acest lucru va determina unele țări să oprească sprijinul politic pentru Ucraina.
El subliniază importanța stabilirii controlului deplin asupra centralei nucleare Zaporojie sub autoritatea ucraineană și solicită implicarea specialiștilor independenți și Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) în procesul de transfer.
În ceea ce privește furnizarea de avioane F-16 către Ucraina, Zelenski menționează că au fost încheiate acorduri pentru formarea unei coaliții de țări care să ofere pregătire adecvată piloților ucraineni.
Cu toate acestea, există întârzieri în ceea ce privește programul de misiuni de antrenament, iar președintele este revoltat de această situație. Ucraina rămâne preocupată de amenințările din partea Rusiei și dorește sprijinul internațional pentru a contracara aceste acțiuni agresive și destabilizatoare.
„Am convenit, am insistat mai departe, că avem o coaliție de țări gata să înceapă antrenamentele pentru piloții ucraineni. Nu există un program de misiune de antrenament. Cred că unii parteneri amână acest lucru. Nu știu de ce fac asta”, a afirmat Volodimir Zelenski.