News

Veste bună pentru părinţi! Bani mai mulţi de la Guvern pentru creşă şi grădiniţă. Când intră în vigoare legea

06.04.2021 | 15:36
Veste buna pentru parinti Bani mai multi de la Guvern pentru cresa si gradinita Cand intra in vigoare legea
Numărul beneficiarilor de ajutoare pentru creșe și grădinițe ar putea crește de la anul
ADVERTISEMENT

Din 2022 este posibilă acordarea a 1.500 de lei pe lună pentru plata creșelor și grădinițelor pentru copii angajaților din microîntreprinderi, prin extinderea categoriilor de beneficiari care, până acum, erau doar angajații firmelor plătitoare de impozit pe profit.

Numai că Guvernul a stopat și plățile pentru această din urmă categorie, de la 1 aprilie, astfel că extinderea numărului de beneficiari de anul viitor este pusă sub semnul întrebării.

ADVERTISEMENT

Subiectul riscă să provoace tensiuni și în interiorul coaliției întrucât includerea salariaților din microîntreprinderi printre beneficiari este conținută într-un proiect de lege inițiat de către grupul UDMR, căruia i s-au alăturat parlamentari de la USR-PLUS, minorități și chiar un fost ministru al Muncii de la PSD, Marius Budăi.

Guvernul suspendă ce decide Parlamentul

O lege adoptată în  noiembrie 2021, la inițiativa deputatului UDMR Szabó Ödön, prevedea ca angajatorii să poată plăti costurile cu creșa sau grădinița pentru copiii angajaților lor, iar sumele să fie deduse din impozitul pe profit pe care companiile îl datorează statului.

ADVERTISEMENT

Facilitatea fiscală prevedea că pot fi deduse astfel costurile până la 1.500 de lei pe lună, prin intermediul unui contract între grădiniță sau creșă și compania la care lucrează angajatul.

Măsura a intrat în vigoare de la începutul anului și a fost în vigoare numai trei luni pentru că Guvernul a suspendat aplicarea ei pe durata acestui an, prin OUG 19/2021 privind unele măsuri fiscale, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul fiscal.

ADVERTISEMENT

În nota de fundamentare a ordonanței erau menționate dificultăți de aplicare a acestei prevederi din cauza unor prevederi imprecise ale legii inițiate de către Szabó. De asemenea, Guvernul argumenta că legea este discriminatorie întrucât de cei 1.500 de lei pentru creșa sau grădinița copiilor nu pot beneficia angajații mai multor categorii de contribuabili: plătitorii de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, plătitorii de impozit specific unor activități sau instituțiile publice ce nu desfășoară activități economice, precum și în cazul angajatorilor care obțin venituri din activități independente, cum ar fi societăți civile de avocatură, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale.

Mai mulți beneficiari ai legii adoptate anul trecut

Însă chiar în ziua în care ordonanța de suspendare era publicată în Monitorul Oficial, inițiatorul legii depunea la Senat un proiect de modificare care să răspună obiecțiilor că legea ar fi discriminatorie. „Această facilitate trebuie extinsă și la angajații microîntreprinderilor, deoarece în peisajul economic, potrivit datelor publicate de ANAF în septembrie 2020, un număr de 791.502 contribuabili erau plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor, în contrast evident cu 118.139 reprezentand numărul firmelor plătitoare de profit”, susține deputatul UDMR în expunerea de motive.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în noul său proiect sunt definite mai clar unitățile de educație timpurie pentru  care se pot acorda cei 1.500 de lei pe lună. Cum Guvernul a suspendat deja pentru acest an aplicarea facilității, în proiectul nou de lege al lui Szabó Ödön se prevede deducerea fiscală pentru plata creșelor să se facă de la 1 ianuarie 2022, atât pentru angajații firmelor plătitoare de profit, cât și pentru cei ai microîntreprinderilor.

Rămâne de văzut dacă guvernul Cîțu va susține extinderea categoriilor de beneficiari din 2022, în condițiile în care, prin  suspendarea vechii legi, a făcut economii de 4,5 miliarde în acest an. Pe de altă parte, proiectul lui Szabó Ödön este susținut de către UDMR și de un număr destul de mare de parlamentari USR-PLUS.

Fostul ministru al Muncii, deputatul PSD Marius Budăi, se arată sceptic asupra șanselor ca măsura să fie aplicată din 2022, chiar dacă și-a pus și el semnătura pe proiect. „Guvernul a prorogat deja termenul de aplicare a legii invocând anumite aspecte care nu ar funcționa corect. Eu am discutat cu cei de la UDMR și le-am spus că și legea aceasta o vor amâna până la calendele grecești, cum este obiceiul Guvernului”, a declarat Marius Budăi, pentru FANATIK.ro.

Pentru legea adoptată în noiembrie, Guvernul nu a făcut prea multe plăți nici în cele trei luni cât a fost în vigoare. Chiar dacă ANAF anunța la începutul anului  că se pot depune cereri pentru acordarea acestei facilități, normele de aplicare nu au fost publicate, iar apoi aplicarea legii  a fost suspendată cu totul.

ADVERTISEMENT