Legea ne. 61/1993 prevede alocația de stat pentru copii. Acest ajutor se acordă „tuturor copiilor în vârstă de până la 18 ani, cetăţeni români, fără discriminare, precum şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora”.
În luna iulie a acestui an, 3.516.250 de copii au primit alocația de stat. În București, au beneficiat de alocația de stat 360.762 de copii. În Constanța 123.109, în Iași 191.869, în Suceava 132,270, în Timiș 113.778, în Bacău 121.498, în Brașov 104.082, în Cluj 119.078, în Prahova 114.816, în Vaslui 100.265,etc.
Guvernul României a stabilit, începând de anul trecut, majorarea alocației de stat pentru copii și indexarea anuală a acesteia cu rata medie a inflației, începând din anul 2023. „Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior” a comunicat de Institutul Național de Statistică.
Începând cu luna februarie, alocațiile de stat primite de copii au fost de 683 de lei (în cazul copiilor în vârstă de până la doi ani, până la trei ani în cazul copiilor care suferă de dizabilități).
Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani au primit 277 de lei (sunt incluși și cei care au peste 18 ani, care urmează cursuri la liceu sau profesionale). Pentru copiii cu dizabilități cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani alocația este de 683 de lei.
„Am convenit, de asemenea, ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizație, iar indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război să fie actualizate cu rata inflației, începând din 2018, însemnând o creștere totală de aproximativ 30 de procente”, declara premierul Nicolae Ciucă.
Astfel, alocațiile de stat pentru copii vor crește și începând cu anul viitor. „Alocația de stat se acordă copiilor cu vârsta de până la 18 ani care au reședința legală în România. Tinerii care au peste 18 ani și care urmează cursuri de învățământ liceal sau profesional beneficiază, de asemenea, de alocație până la terminarea studiilor.
Alocația nu se acordă tinerilor care repetă anul școlar, cu excepția celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical. Copilul este titularul dreptului la alocația de stat.
Pentru a putea beneficia de alocația de stat, copiii trebuie să aibă reședința legală în România;
să urmeze cursurile unui liceu sau ale unei școli profesionale/vocaționale în cazul în care au peste 18 ani.
Copiii cetățenilor străini și ai persoanelor fără cetățenie rezidenți în România beneficiază de alocația de stat dacă locuiesc împreună cu părinții”, potrivit portalului Comisiei Europene privind ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune.
„Părintele copilului nou-născut trebuie să solicite acordarea alocației la primăria satului/orașului în care locuiește. Documentele necesare sunt următoarele: cerere tip; certificatul de naștere al copilului pentru care este solicitată alocația; cartea de identitate a părintelui care va primi alocația pentru copilul său; extras de cont în cazul în care părintele dorește ca alocația să fie plătită în contul său bancar.
În funcție de caz, ar putea fi necesare o serie de alte documente, ca, de exemplu: certificatul de căsătorie al părinților;
certificatul de divorț al părinților și certificatul de încredințare a copilului; dovada unei hotărâri judecătorești de încredințare, încredințare in vederea adopției, de plasament, de plasament în regim de urgență, de instituire a tutelei; certificat care atestă handicapul copilului.
Plata alocației de stat pentru copii se realizează prin mandat poștal sau transfer bancar in cont curent personal sau cont de card. Alocația de stat pentru copii se plătește unuia dintre părinți pe baza acordului acestora sau, în caz de neînțelegere, pe baza deciziei autorității tutelare ori a hotărârii judecătorești, părintelui căruia i s-a încredințat copilul.
Alocația de stat pentru copii se plătește și tutorelui, curatorului, persoanei căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoanei căreia i-a fost încredințat temporar copilul. Alocația pentru copii nu este supusă regimului de impozit pe venit”.