News

Veste excelentă pentru 3,5 milioane de copii. Ce se întâmplă cu alocațiile. Banii sunt mai mulți

Alocațiile de stat, vești bune pentru 3,5 milioane de copii. Majorarea ajutoarelor și indexarea sumei cu rata anuală a inflației
16.09.2023 | 09:40
Veste excelenta pentru 35 milioane de copii Ce se intampla cu alocatiile Banii sunt mai multi
În luna iulie a acestui an, 3.516.250 de copii au primit alocația de stat / Foto: Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Legea ne. 61/1993 prevede alocația de stat pentru copii. Acest ajutor se acordă „tuturor copiilor în vârstă de până la 18 ani, cetăţeni români, fără discriminare, precum şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora”.

București, Constanța, Suveava, în top

În luna iulie a acestui an, 3.516.250 de copii au primit alocația de stat. În București, au beneficiat de alocația de stat 360.762 de copii. În Constanța 123.109, în Iași 191.869, în Suceava 132,270, în Timiș 113.778, în Bacău 121.498, în Brașov 104.082, în Cluj 119.078, în Prahova 114.816, în Vaslui 100.265,etc.

ADVERTISEMENT

Guvernul României a stabilit, începând de anul trecut, majorarea alocației de stat pentru copii și indexarea anuală a acesteia cu rata medie a inflației, începând din anul 2023. „Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior” a comunicat de Institutul Național de Statistică.

Începând cu luna februarie, alocațiile de stat primite de copii au fost de 683 de lei (în cazul copiilor în vârstă de până la doi ani, până la trei ani în cazul copiilor care suferă de dizabilități).

ADVERTISEMENT

Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani au primit 277 de lei (sunt incluși și cei care au peste 18 ani, care urmează cursuri la liceu sau profesionale). Pentru copiii cu dizabilități cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani alocația este de 683 de lei.

Alocațiile, actualizate cu rata anuală a inflației

„Am convenit, de asemenea, ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizație, iar indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război să fie actualizate cu rata inflației, începând din 2018, însemnând o creștere totală de aproximativ 30 de procente”, declara premierul Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

Astfel, alocațiile de stat pentru copii vor crește și începând cu anul viitor. „Alocația de stat se acordă copiilor cu vârsta de până la 18 ani care au reședința legală în România. Tinerii care au peste 18 ani și care urmează cursuri de învățământ liceal sau profesional beneficiază, de asemenea, de alocație până la terminarea studiilor.

Alocația nu se acordă tinerilor care repetă anul școlar, cu excepția celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical. Copilul este titularul dreptului la alocația de stat.

ADVERTISEMENT

Condiții și documente necesare

Pentru a putea beneficia de alocația de stat, copiii trebuie să aibă reședința legală în România;
să urmeze cursurile unui liceu sau ale unei școli profesionale/vocaționale în cazul în care au peste 18 ani.
Copiii cetățenilor străini și ai persoanelor fără cetățenie rezidenți în România beneficiază de alocația de stat dacă locuiesc împreună cu părinții”, potrivit portalului Comisiei Europene privind ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune.

„Părintele copilului nou-născut trebuie să solicite acordarea alocației la primăria satului/orașului în care locuiește. Documentele necesare sunt următoarele: cerere tip; certificatul de naștere al copilului pentru care este solicitată alocația; cartea de identitate a părintelui care va primi alocația pentru copilul său; extras de cont în cazul în care părintele dorește ca alocația să fie plătită în contul său bancar.

În funcție de caz, ar putea fi necesare o serie de alte documente, ca, de exemplu: certificatul de căsătorie al părinților;
certificatul de divorț al părinților și certificatul de încredințare a copilului; dovada unei hotărâri judecătorești de încredințare, încredințare in vederea adopției, de plasament, de plasament în regim de urgență, de instituire a tutelei; certificat care atestă handicapul copilului.

Nici un impozit pentru alocații

Plata alocației de stat pentru copii se realizează prin mandat poștal sau transfer bancar in cont curent personal sau cont de card. Alocația de stat pentru copii se plătește unuia dintre părinți pe baza acordului acestora sau, în caz de neînțelegere, pe baza deciziei autorității tutelare ori a hotărârii judecătorești, părintelui căruia i s-a încredințat copilul.

Alocația de stat pentru copii se plătește și tutorelui, curatorului, persoanei căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoanei căreia i-a fost încredințat temporar copilul. Alocația pentru copii nu este supusă regimului de impozit pe venit”.

 

 

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a...
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a asistat la Roma VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Nunta faraonică din Teleorman cu 3 Rolls-Royce care a blocat circulaţia. Cum e...
Nunta faraonică din Teleorman cu 3 Rolls-Royce care a blocat circulaţia. Cum e viaţa în Buzescu fără canalizare şi gaze, dar cu palate
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe...
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe italieni: Incredibil de frumoasă!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani...
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Andrei Caramitru îi umilește pe românii care câștigă mai puțin de 1.500 de...
Andrei Caramitru îi umilește pe românii care câștigă mai puțin de 1.500 de euro
Lavinia Pîrva, după anunţul divorţului la 7 ani de căsnicie cu Ştefan Bănică:...
Lavinia Pîrva, după anunţul divorţului la 7 ani de căsnicie cu Ştefan Bănică: Nimeni nu deţine pe nimeni!
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată...
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie