Life

Vești bune pentru pasionații de astronomie. Când pot fi admirate ploile de stele pe cerul României în 2024

Calendarul celor mai importante fenomene astronomice din 2024. Zilele exacte în care pot fi admirate ploile de stele pe cerul României
12.01.2024 | 13:33
Vesti bune pentru pasionatii de astronomie Cand pot fi admirate ploile de stele pe cerul Romaniei in 2024
Calendarul celor mai importante fenomene astronomice din 2024. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Anul 2024 vine la pachet cu vești bune pentru pasionații de astronomie și numai. Anul acesta, pe cerul României vor putea fi admirate unele dintre cele mai frumoase fenomene astronomice, printre care Perseidele și Leonidele. Iată toate datele în care cerul României va deveni scena unor adevărate spectacole.

În ce date au loc cele mai frumoase fenomene astronomice, în 2024

Ploile de stele sunt unul dintre cele mai frumoase fenomene care pot fi admirate pe cerul României. Din fericire, anul acesta nu vom duce deloc lipsa de astfel de evenimente. Nu doar pasionații de astronomie se bucură de asta, ci și oamenii de rând.

ADVERTISEMENT

În 2024, pe cerul României vor putea fi observat mai multe ploi de stele, printre care Perseidele, Geminidele sau Leonidele. Data la care acestea apar pe cerul României este diferită, așa că cei care vor să le vadă, ar face bine să treacă totul în calendar.

Perseidele sunt ”vânate” de pasionații de astronomie, dar și de cei de fotografie. Anul trecut, Perseidele au oferit un adevărat spectacol pe cer și au fost extrem de vizibile mai ales în zonele mai întunecate.

ADVERTISEMENT

De obicei, perseidele apar în luna august, iar anul trecut, punctul lor maxim de vizibilitate a fost noaptea dintre 12 spre 13 august. Și în 2024, acestea vor fi vizibile tot în luna august, iar zonele cu cel mai mare întuneric vor oferi un adevărat spectacol.

Geminidele și Leonidele, vizibile în 2024 pe cerul României

Un alt fenomen de-a dreptul uimitor care poate fi admirat pe cerul României sunt Leonidele. Mulțimea de meteori este vizibilă în fiecare an în mai multe părți de pe Glob. Din fericire, acestea pot fi admirate și de pe teritoriul României.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, Leonidele au fost prezente pe cerul de la noi din țară în perioada 6-30 noiembrie. Deși au fost vizibile mai bine de două săptămâni, punctul maxim al lor a fost atins în noapte de 17 spre 18 noiembrie.

Calendarul fenomenelor astronomice din 2024 se încheie cu o altă ploaie de stele. De data asta, Geminidele apar pe cer spre bucuria observatorilor de stele și nu numai. De obicei, acest fenomen este foarte vizibil după jumătatea lunii decembrie, în fiecare an.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de Perseide, Geminidele sunt o ploaie de meteori. Fenomenul se creează datorit cometei 3200 Phaethon care este stinsă. Toate bucățile care se rup din această cometă sunt în deplasare lentă.

În 2024, Geminidele vor fi vizibile începând cu 7 decembrie. Fenomenul se va încheia pe 17 decembrie, ia punctul maxim va fi atins pe 14 decembrie.

ADVERTISEMENT