Life

Fenomenul care apare la noapte pe cerul României. Ce este, de fapt, luna rece

Un fenomen misterios va apărea la noapte pe cerul din România. Ce semnifică luna rece? Care este explicația oamenilor de știință.
26.12.2023 | 22:35
Fenomenul care apare la noapte pe cerul Romaniei Ce este de fapt luna rece
Cât va ține ”luna rece”. Sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Un fenomen misterios va apărea la noapte pe cerul României. În fiecare an, în a doua seară de Crăciun, putem vedea ”luna rece”. Aceasta semnifică un moment important înainte de a ne lua rămas-bun de la anul în curs, 2023. Ce spun oamenii de știință?

Ce semnifică luna rece din a doua seară de Crăciun

Observatorul astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” transmite că acest fenomen, al lunii reci, este de fapt ultima lună plină din 2023. Aceasta va atinge apogeul pe data de 27 decembrie, la ora 00:33, adică atunci va fi mai vizibilă și va oferi un adevărat spectacol.

ADVERTISEMENT

Totuși, luna rece va mai continua să lumineze România mai multe seri, după 27 decembrie, ceea ce înseamnă că pasionații de astronomie vor avea parte de un adevărat spectacol, iar cei care vor să imortalizeze momentul vor face cu siguranță fotografii memorabile.

”Luna din solstițiul de iarnă ia cea mai înaltă cale de-a lungul cerului și este deasupra orizontului mai mult decât orice Lună – prin urmare, este cea mai lungă noapte”, potrivit Observatorului astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, aflați și că luna rece se mai numește și ”luna de zăpadă”, ”luna de iarnă” sau ”luna când cerbul își depune coarnele”. Din bătrâni se spune că într-o astfel de perioadă, multe animale sălbatice care au coarne, precum cerbul, renul sau căprioarele, își regenerează coarnele.

Schimbări în viața noastră de luna rece

Când are loc fenomenul lunii reci, se mai spune și că oamenii trec prin diferite schimbări. Drept urmare, trebuie să aibă grijă la faptele lor, pentru a nu atrage energia negativă, ghinionul. Pe lângă toate acestea, aflați și că momentul se petrece la câteva zile după solstițiul de iarnă.

ADVERTISEMENT

”Solstițiul de iarnă, cunoscut și sub numele de solstițiul sudic sau solstițiul de decembrie. Momentul exact al solstițiului este ora 5:27, ora României (22 decembrie 2023). Soarele ajunge, pe bolta cerească, în cel mai sud punct al Eclipticii, pe teritoriul constelației Sagittarius. Este începutul iernii astronomice în emisfera nordică, respectiv al verii astronomice în emisfera sudică.

În emisfera nordică durata zilelor este minimă, iar durata nopților este maximă. Soarele răsare în cel mai sudic punct de pe orizont, aproape de Sud-Est, se află la amiază la cea mai mică altitudine deasupra orizontului sudic și apune în cel mai sudic punct de pe orizont, aproape de Sud-Vest.

ADVERTISEMENT

După ziua solstițiului, în emisfera nordică, durata zilei începe să crească, iar cea a nopții să scadă, tendință care se va menține până la solstițiul din iunie 2024”, a mai explicat Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

ADVERTISEMENT