Life

Fenomenul rar care apare de sărbători. Ce sunt norii curcubeu și unde se pot vedea

Fenomenul unic în prag de sărbători de iarnă, apariția norilor curcubeu. Unde are loc și cum. Explicația oamenilor de știință.
25.12.2023 | 23:22
Fenomenul rar care apare de sarbatori Ce sunt norii curcubeu si unde se pot vedea
Care este explicația oamenilor de știință despre fenomenul unic. Sursa foto: BBC
ADVERTISEMENT

Un fenomen unic în lume are loc în prag de sărbători de iarnă. Misterul apariției norilor curcubeu. Unde se pot vedea? Localnicii sunt uimiți și fascinați, în același timp, de fiecare dată când îl privesc. Oamenii de știință au o explicație.

Ce semnifică fenomenul norilor curcubeu. Unde îl putem vedea

Un fenomen destul de rar are loc în Marea Britanie, cu puțin timp înainte de sărbători. Oamenii din Regat sunt încântați când au ocazia să-l vadă și nu-și pot explica formarea lui. Norii curcubeu captivează atent privirile și apar de obicei când afară sunt valori termice friguroase.

ADVERTISEMENT

Și anul acesta britanicii s-au putut bucura de priveliștea magică, similară puțin cu aurora boreală din Laponia, țara lui Moș Crăciun. Unii chiar au crezut că au în fața lor un așa fenomen, însă în urma informațiilor oferite de oamenii de știință, au aflat despre ce este vorba.

”Spectaculoși”/”Eroare în matrice”/”Absoluți uimitori/”Spre deliciul ochilor”, sunt o parte dintre descrierile celor care au privit norii curcubeu în Regatul Unit. În urmă cu câteva zile, înainte de Crăciun, norii curcubeu au coborât din nou de la înălțimi de 12 până la 19 mile, potrivit CBC.

ADVERTISEMENT

Norii curcubeu din aceste zile au depășit cu mult altitudinea norilor care se creează de obicei pe cer. ”A fost ca o eroare în matrice. Nu am mai văzut niciodată așa ceva”, a mai spus o altă localnică. Însă, specialiștii de la Serviciul Meteorologic din Marea Britanie au transmis că este vorba despre norii ”Nacreous”.

Norii ”Nacreous” sunt vizibili în Marea Britanie doar în momentul când aerul rece din regiunile polare este foarte ridicat și ”plutește temporar” peste zonă. Se formează doar la altitudini mari, după care sunt purtați de vânt doar în locurile foarte reci.

ADVERTISEMENT

Fenomen rar în România, în noiembrie. Lumini roșii, similare cu aurora boreală

Și românii au fost luați prin surprindere înainte de sărbători. La începutul lunii noiembrie, din mai multe părți ale țării s-a putut vedea fenomenul aurorii boreale. Localnicii din București, Timiș, Bihor, Cluj, Caraș-Severin, Giurgiu, Ialomița sau Tulcea au avut ocazia să asiste la acest moment.

-”Aurora boreală vizibilă Acum din România!!! Fotografiile au fost realizate acum câteva minute din judeţul Timiş de Alex Babiuc (Şandra – Timiş) şi Andrei Gornic (Paniova – Timiş). Relatări şi fotografii sunt din mai multe zone din ţară: Timiş, Bihor, Cluj, Caraş Severin, Bucureşti, Giurgiu, Ialomiţa, Tulcea, etc”, transmitea în noiembrie, pe facebook, AstroInfo.

ADVERTISEMENT

Concret, aurora boreală s-a manifestat în România sub o strălucire intensă de culoare roșie. S-a mai văzut și din alte țări: Republica Moldova, mai exact în Cahul, dar și în Ucraina, Kazahstan și Belarus. Momentul a devenit viral pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT