News

Vești neplăcute pentru românii cu salarii mici. Marius Budăi: ”Nu neapărat creșteri de taxe. Să vedem cu impozitul progresiv”

Introducerea salariului minim european pare să le dea fiori reci guvernanților, care încearcă acum să găsească soluții pentru finanțarea acestuia.
28.04.2024 | 15:16
Vesti neplacute pentru romanii cu salarii mici Marius Budai Nu neaparat cresteri de taxe Sa vedem cu impozitul progresiv
Deputatul Marius Budăi, fost ministru al Muncii, a vorbit despre noile măsuri pregătite de guvern / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Salariul minim european este, fără doar și poate, cea mai bună veste pe care românii cu venituri mici o puteau primi în acest an. Problema e că nu se știe de unde vor veni banii necesari pentru susținerea unei astfel de măsuri.

Îngrijorări legate de introducerea salariului minim european

Oficial, legea care va reglementa salariul minim european trebuie finalizată până în decembrie 2024. Până atunci, mai sunt câteva etape de parcurs, respectiv discuții între guvern și partenerii sociali, la finalul cărora să se aleagă cea mai bună variantă de lucru.

ADVERTISEMENT

Problemele ar putea să apară nu doar în sistemul bugetar ci și în cel privat, care ar putea fi perturbat de apariția unei astfel de legi.

”Am un semnal aici: nu trebuie să ajungem în situația în care mai binele este dușmanul binelui, adică să creștem un salariu minim fără niciun suport, astfel încât să perturbăm mediul de afaceri, dar trebuie să avem grijă și de lucrători.

ADVERTISEMENT

Știu că există o gândire astfel încât pentru cei cu venituri mici să putem vorbi de un anumit impozit – să vedem dacă putem vorbi de impozit progresiv”, a declarat Marius Budăi, potrivit România TV.

Românii cu salarii mici ar putea fi impozitați progresiv

Fostul ministru al muncii spune că, din punctul lui de vedere, ar fi de evitat o creștere a impozitării pentru românii cu venituri mici, în contextul introducerii salariului minim european.

ADVERTISEMENT

”Nu am nicio măsură în acest moment, nu eu sunt cel care lucrează la reformă. Ce vreau să spun este că avem aceste gânduri cel puțin în PSD că pentru cei cu venituri mici să vedem cum facem cu impozitarea și, mai ales, să fim cu toții conștienți că reforma fiscală nu înseamnă neapărat să venim cu creșteri de taxe.

Aceasta nu este o reformă fiscală sănătoasă. Trebuie să ne gândim la o rearanjare a taxelor”, a mai spus Marius Budăi.

ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Ministerul Muncii va pune în transparență publică legea referitoare la salariul minim european. Ciolacu susține că mecanismul trebuie să fie unul clar și predictibil, mai ales că este vorba despre un proiect comun, pentru toate statele Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT
Tags: