Life

Vești proaste pentru românii care își închiriau apartamentele în regim hotelier. Riscă amenzi serioase

Românii care își închiriază apartamentele în regim hotelier au parte de vești proaste. Aceștia riscă amenzi serioase din 2024.
13.12.2023 | 20:45
Vesti proaste pentru romanii care isi inchiriau apartamentele in regim hotelier Risca amenzi serioase
Ce trebuie să știe românii care își închiriau apartamentele în regim hotelier. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Românii care își închiriau apartamentele în regim hotelier au parte de vești proaste. Începând de anul viitor, trebuie să respecte o lege foarte important, altfel riscă amenzi mari.

Vești proaste pentru românii care își închiriau apartamentele în regim hotelier

Pentru a avea venituri mai mari, proprietarii aleg o metodă foarte la îndemână atunci când vine vorba de închirierile apartamentelor pe care de dețin. Mulți preferă să le închirieze în regim hotelier, dar pot risca amenzi destul de mari dacă fac acest lucru.

ADVERTISEMENT

În primele zece luni din acest an, foarte mulți turiști au ales să se cazeze în apartamente în regim hotelier. Prețul este unul mai mic decât în hoteluri, ceea ce îi atrage pe cei care vor o asemenea cazare.

Deși își închiriază locuințele în regim hotelier, mulți proprietari nu plătesc taxele aferente. Dacă nu fac acest lucru, ar putea risca amenzi uriașe, începând din 2024.

ADVERTISEMENT

Dacă vor să-și promoveze apartamentul pe platformele de profil, proprietarii vor avea nevoie de un certificat de clasificare. Noile reguli vor fi adoptate la nivel național, dar și european.

Cei care nu vor respecta această lege riscă să primească amenzi de până la 50.000 de lei. La acestea se adaugă și plata taxelor din urmă, pentru sumele care nu au fost declarate.

ADVERTISEMENT

Câți turiști au ales astfel de unități de cazare în 2023

În 2023, au fost eliberate peste 1.000 de certificare de clasificare care le permit proprietarilor să-și închirieze locuința în regim hotelier. Peste un milion de turiști români și peste 120.000 de turiști străini au optat pentru cazări în astfel de proprietăți, după cum arată datele Institutului Național de Statistică.

În București se pot închiria, la momentul actual, aproximativ 700 de locuințe în regim hotelier. Prețurile sunt diferite și se ține cont de locație sau de numărul de persoane.

ADVERTISEMENT

“Prețurile variază extraordinar de mult în funcție de numărul de persoane, în funcție de locație. De exemplu, prețul pentru un apartament în centrul vechi poate să fie între 300-350 sau 400 de lei în funcție de cum este amenajat”, a explicat Pompei Mititean, agent imobiliar, potrivit Observator News.

Președintele Federației Patronatelor din turismul Românesc a explicat de ce acest fenomen, care e în creștere, a devenit deranjant. Totul are legătura cu lipsa certificărilor.

“Pe noi ne deranjează cei care nu sunt clasificați sub nici o formă și nu plătesc taxe și impozite pentru că atunci își pot permite tarife mici neoferind, însă siguranță și uneori nici condițiile pe care le impune o clasificare”, a declarat acesta.

“Procesul de acreditare se face într-un timp foarte scurt, primește certificatul de clasificare și întră în legalitate. Astfel încât venim în întâmpinarea turiștilor în primul rând, care pot să aleagă din spațiile clasificate”, a spus Lucian Rus, secretarul de stat al Ministerului Economiei.

ADVERTISEMENT