În luna septembrie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunța noi tarife de referință pentru polița RCA. Se impuneau, atunci, creșteri semnificative de preț.
Creșteri importante ale prețului tarifelor polițelor RCA de asigurare vor fi și de anul viitor.
În continuare, din cauza falimentului City Insurance, ASF a decis creșterea cotelor de contribuţie datorate de asigurători la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA). Acestea se majorează de la 2,5% până la 4% în ianuarie 2023.
O primă majorare în acest sens a fost consemnată pe 2 februarie 2022. La acea dată, ASF a adoptat norma care a crescut contribuţiile de la 1% la 2,5%, în timp ce contribuţiile din zona asigurărilor de viaţă au rămas la nivelul iniţial de 0,4%, scrie Ziarul Financiar (ZF).
Potrivit specialiștilor din domeniul financiar, noua reglementare ASF va veni la pachet, inevitabil, şi cu o majorare a preţului poliţelor, incluzând creşterea tarifelor la poliţele RCA.
Aceste contribuţii pe care companiile de asigurări le plătesc lunar la FGA se regăsesc în prețurile practicate la produsele de asigurare.
Greul cade tot pe umărul cetățenilor. În viitor, cetățenii vor trebui să scoată cel puţin 100 milioane de euro din portofel pentru a acoperi gaura lăsată de City Insurance, potrivit estimărilor ZF de la finalul lunii noiembrie 2022.
În urmă cu trei luni, ASF prezent noile tarife de referință pentru asigurarea de răspundere civilă auto (RCA).
Atunci, tarifele au crescut pentru toate categoriile de vârstă și toate capacitățile cilindrice.
Șoferii de sub 30 de ani au fost cel mai afectați. Cei care conduc mașini cu capacitatea cilindrică de peste 2.500 de centimetri cubi (cmc) au de achitat peste 4.100 de lei pe an. Detalii, AICI.
În schimb, prețul cel mai mic pentru asigurarea obligatorie este plătit de șoferii de peste 60 de ani care conduc mașini cu motoare cuprinse între 1201 și 1400 cmc. De notat că tarifele finale sunt influențate de sistemul Bonus-Malus, care poate aduce scăderi de până la 50% sau creșteri de până la 80%.