News

Cât costă asigurarea auto RCA, după falimentul City Insurance. De ce primești oferte cu prețuri diferite de la același asigurător

Asigurările auto costă din ce în ce mai mult după falimentul City Insurance.. FANATIK îți prezintă plaja prețurilor de referință a polițelor RCA și cum se calculează în funcție diverși factori.
11.05.2022 | 06:55
Cat costa asigurarea auto RCA dupa falimentul City Insurance De ce primesti oferte cu preturi diferite de la acelasi asigurator
Asigurările auto costă din ce în ce mai mult. FANATIK îți prezintă plaja prețurilor de referință a polițelor RCA și cum se calculează în funcție de caracteristicile autoturismului și istoricul tău de conducător auto. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Asigurările obligatorii de Răspundere Civilă Auto (RCA) s-au scumpit cu 100-150 % în ultimul an, urmând trendul tuturor prețurilor, de la pâine la carburanți auto. Invazia brutală a Rusiei în Ucraina a consolidat această spirală crescătoare a prețurilor la toate produsele necesare traiului nostru de zi cu zi.

Cât te costă asigurarea pentru automobil

Falimentul deloc neașteptat al marii firme de asigurări „City Insurance” a contribuit substanțial la majorarea prețurilor RCA. „City Insurance” a practicat ani de zile prețuri de dumping, ceea ce i-a adus în portofoliu peste aproape jumătate dintre polițele RCA încheiate de șoferii din România.

ADVERTISEMENT
  • „Creșterea accelerată a cotei de piață prin vânzări agresive, plata unor comisioane mari către brokeri, cedarea în reasigurare a 80% – 99,5% din primele încasate și nerecuperarea acestor sume sunt câteva dintre cauzele care au generat falimentul City Insurance” – lichidator judiciar CITR
  • 3,1 milioane de polițe RCA avea „City Insurance” la sfârșitul anului 2021, peste 45% din totalul asigurărilor de acest gen din România

Toate polițele RCA vândute de „City Insurance” și-au încetat valabilitatea pe 11 mai, posesorii lor fiind obligați să încheie contracte RCA la alte firme de asigurări.

ADVERTISEMENT

Prețul unei asigurări de Răspundere Civilă Auto, fără de care niciun autoturism înmatriculat în România nu are drept de circulație pe drumurile publice din țară, depinde de mai mulți factori și oferta firmelor de asigurări este enormă, personalizată pentru fiecare mașină și șofer în parte.

Plaja prețurilor RCA este foarte întinsă, într-o aproximare largă pornind de la 750 de lei până la peste 3.500 de lei pentru un an. Atenție, sunt prețuri de referință, la care se aplică „clasele” de „bonus/malus” în funcție de vârsta și istoricul auto al șoferului (evenimente rutiere în care a fost implicat).

ADVERTISEMENT

La asigurările obligatorii RCA (care acoperă daunele pe care le produce orice șofer din vina lui altui automobil din trafic), orice posesor de autoturism poate adăuga, pentru liniștea sa, o asigurare facultativă tip CASCO, acoperitoare pentru daunele suferite la mașina proprie într-un accident auto produs din vina proprie.

Asigurările CASCO sunt mai scumpe decât asigurările RCA pentru că acoperă o arie mai largă de daune, mergând până la daună totală dacă mașina accidentată nu mai poate fi reparată.

ADVERTISEMENT

Rata CASCO se obține prin aplicarea unui procent, de la 4% la 12% (crescător cu „vârsta” autoturismului) la valoarea de moment a mașinii, determinată de anul de fabricație, motorizare, accesorizare.

  • 1.000 de lei – 20.000 de lei costă anual o asigurare CASCO în funcție de daunele acoperite și caracteristicile mașinii

Cât mai costă asigurările RCA pentru mașină

În acest moment de inflație galopantă, sub presiunea situației internaționale nesigure din cauza agresiunii lui Vladimir Putin în Ucraina, cu prețurile la energie urcând neîncetat, practic totul se majorează în afară de… salariu, este foarte greu de dat un preț de referință pentru RCA.

Iată mai jos prețurile de referință date de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în februarie acest an.

tabel asigurari auto RCA
Tarifele de referință ale asigurărilor auto RCA. Sursa foto: ASF

Astfel, concret, dacă ai peste 30 de ani și un autoturism de 1.801-2.000 cmc, ți-ai luat recent carnetul de conducere, deci nu ai nici bonus, nici malus, vei plăti o poliță RCA în jur de 1.140 de lei pe an.

Atenție, acesta este tariful de referință la RCA anunțat de ASF! Numai un calcul personalizat făcut de o firmă de asigurări îți poate oferi „prețul corect”.

Ce înseamnă prețurile diferite de la același asigurător auto

Calculul de care aminteam ține și de mașină, și de cine o conduce. La mașină e clar că prețul RCA se stabilește în funcție de caracteristicile tehnice, în primul rând e motorizare. Capacitatea cilindrică a motorului, care dă puterea motorului, „herghelia” de cai-putere de sub capotă, este primordială.

Numai că, la mașini identice tehnic, oferta de RCA poate diferi la același asigurator auto. Evident în funcție de „caracteristicile tehnice” ale persoanei de la volan. Pornind de la vârstă, la istoricul evenimentelor rutiere în care a fost implicat șoferul. Atenție: din vina sa! Și soldate cu daune acoperite de polița sa RCA.

Conducătorii auto sunt împărțiți în mai multe clase de bonusuri sau „amenzi” (malus), care dau procente de scădere sau majorare a prețului de bază oferit de firma de asigurări. Sunt 8 clase de bonus (B), iată mai jos procentul de reducere a poliței RCA pentru fiecare dintre aceste clase

  • B1– 5%
  • B2 – 10%
  • B3 – 15%
  • B4 – 20%
  • B5 – 25%
  • B6 – 30%
  • B7 – 40%
  • B8 – 50% 

Cu alte cuvinte, pentru o reducere la jumătate a poliței RCA trebuie să ai 8 ani de șofat fără niciun eveniment rutier produs din vina ta și soldat cu daune acoperite de RCA-au tău.

Aplică aceste reduceri, în funcție de vârstă și autoturism, prețurilor de referință date de ASF și vei avea o imagine a sumei pe care trebuie să o dai pentru polița RCA care îți oferă dreptul să circuli la volanul mașinii tale pe drumurile publice din România.

Atenție: polițele RCA pot fi găsite – și verificate! – în baza de date AIDA (Administrare Istoric Date Asigurări, fosta CEDAM).

  • „Explozia prețurilor la polițele RCA a fost cauzată în special de falimentul companiei «City Insurance», care ar fi trebuit declarată în faliment încă de acum cinci ani, de când a intrat în supravegherea ASF. Ar fi crescut prețurile, să nu uităm că s-a scumpit energia și, implicit, toate utilitățile de care au nevoie service-urile auto, dar nu s-ar fi triplat, cum s-a întâmplat în acet an” – Mihai Șerban, patron „Klass Broker asigurare – reasigurare SRL”
  • „Posesorii de polițe de asigurare RCA emise de City Insurance trebuie să încheie o nouă asigurare, la un alt asigurător, până pe data de 11 mai 2022. În caz contrar, aceștia sunt pasibili de sancțiuni în concordanță cu legile în vigoare. Amenda pentru absența unei asigurări RCA este cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. În baza Codului Rutier, Poliția poate decide, ca măsuri suplimentare, reținerea certificatului de înmatriculare al mașini sau reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare” – comunicat ASF
  • 500.000 de polițe RCA emise de „City Insurance” mai erau „în funcțiune” pe 2 mai, conform ASF
  • 8,4 miliarde de lei cer despăgubiri în instanță peste 1.600 de creditori de la falimentara „City Insurance”
  • 14.000 de litigii are „City Insurance” deschise în instanțele naționale și internaționale
ADVERTISEMENT