News

Occidentul, dispus să trimită trupe combatante în Ucraina, în ciuda amenințărilor Rusiei. Liderul PSD Iulian Badea: “Nu cred că Putin va folosi arme nucleare”

Deputatul Iulian Badea, din Comisia pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranța Națională, a vorbit pentru FANATIK despre poziţia României, în actualul context militar european.
11.03.2024 | 14:30
Occidentul dispus sa trimita trupe combatante in Ucraina in ciuda amenintarilor Rusiei Liderul PSD Iulian Badea Nu cred ca Putin va folosi arme nucleare
Deputatul Iulian Badea crede în posibilitatea ca Occdentul să disloce trupe combatante în Ucraina Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Situația de securitate continentală este unul dintre subiectele prioritate de pe agenda tuturor cancelariilor europene, iar spectrul reacțiilor la o posibilă agresiune a Rusiei este extrem de divers. Emanuel Macron nu exclude trimiterea de trupe la sol în Ucraina, tocmai pentru a zădărnici planurile de atac ale Rusiei, la nivelul UE se vorbește de crearea unei forțe militare de reacție rapidă, în timp ce mai mulți șefi de guverne și miniștri ai apărării și-au avertizat populaţiile să se pregătească de iminenţa unui război.

Occidentul are datoria morală de a nu “abandona” Ucraina

Cum se vede de la nivelul Parlamentului României situaţia militară europeană în contextul amenințărilor Rusiei a explicat pentru FANATIK deputatul Iulian Badea, vicelider de grup al PSD și reprezentant în Comisia pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranța Națională. În ciuda faptului că în ultimul său discurs privind starea națiunii, Vladimir Putin a amenințat din nou Occidentul cu folosirea de arme neconvenţionale în cazul în care situaţia va escalada, parlamentarul social-democrat spune că retorica preşedintelui Federaţiei Ruse n-ar trebui să ne îngrijoreze.

ADVERTISEMENT

“Referirile la folosirea armamentului neconvențional, în mod special la armamentul nuclear (tactic sau strategic), este o constantă a discursului politic al lui Vladimir Putin. Scrutând istoria de până acum, folosirea acestei sintagme este o retorică folosită de aproape toți președinții URSS/Federației Ruse împotriva Occidentului ‘decadent’. Acest lucru nu trebuie să ne îngrijoreze pentru că folosirea armamentului neconvențional, cu precădere cel nuclear, nu duce la victorie în mod automat, având în vedere presupusa ripostă a celorlalte puteri nucleare. Mai mult decât atât, posesia armamentului nuclear din partea mai multor țări este o măsură de descurajare pentru folosirea acestuia.

Privind lucrurile din punct de vedere strict militar, incapacitatea Federației Ruse de a ține pasul cu SUA în materie de cercetare, dezvoltare, inovare a armamentului convențional a dus la dezvoltarea armamentului nuclear, un semn al slăbiciunii față de Occident, iar folosirea sintagmei ‘armament neconvențional’ în discursuri publice este un indicator care vine să sublinieze vulnerabilitatea Moscovei în raport cu NATO”, a declarat Iulian Badea, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Un punct de cotitură în conflictul cu Federaţia Rusă l-ar putea constitui trimiterea de trupe în Ucraina, situaţie care, după cum a ameninţat Vladimir Putin, ar avea consecințe “tragice”, în sensul că ar putea provoca un război nuclear. La întrebarea cât de aproape sau de departe suntem de situaţia în care soldati occidentali să fie dislocati pe teritoriul Ucrainei, membrul Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranța Națională din Camera Deputaţilor ne sfătuieşte să privim situaţia într-un context mult mai larg.

Revirimentul politicii de forță a Moscovei s-a manifestat pe un fond de lentoare a Occidentului

El spune că Occidentul are datoria morală de a ajuta Ucraina, mai ales în contextul în care ajutorul SUA pentru această ţară este încă blocat în Congres. Cât despre ameninţările nucleare ale lui Putin, aceste consideră că preşedintele rus nu le va pune în practică, liderul de la Kremlin fiind conştient că o reacţie ar avea un efect de domino.

ADVERTISEMENT

“Trimiterea oficială a trupelor unor țări terțe în războiul din Ucraina, o mișcare care se dorește a fi ratificată – mai ales din partea Franței, care și-a exprimat public această disponibilitate prin vocea președintelui Emmanuel Macron – trebuie încadrată într-un context mai larg. Per se, incapacitatea Vestului, în special a SUA prin blocarea pachetelor de ajutor financiar și militar, de a mai sprijini Ucraina devine o ‘presiune morală’ a Occidentului care dorește să nu ‘abandoneze’ Ucraina în mijlocul războiului. Acest lucru ar da peste cap nu numai soarta Ucrainei, care ar fi pecetluită, ci toate aranjamentele de securitate post al Doilea Război Mondial, implicit, post Război Rece.

În concluzie, cred în posibilitatea trimiterii de trupe combatante în Războiul din Ucraina, dar nu cred în folosirea armamentului nuclear, nici măcar tactic, din partea Federației Ruse, pentru că acest lucru ar antrena, pe principiul de domino, toate țările cu democrații consolidate în război, la nivel de combatanți activi”, consideră Iulian Badea.

ADVERTISEMENT

Chiar şi aşa, deputatul spune că ameninţarea Rusiei la adresa securității europene și internaționale este una reală. El a constatat că revirimentul politicii de forță a Moscovei s-a manifestat încă de la primul mandat de președinte al lui Vladimir Putin, el având loc pe un fond de lentoare a Occidentului, care a văzut în el mai mult timp un “partener”.

“Federației Ruse îi este mult mai ușor să aibă un comportament indisciplinat în cadrul unei lumi fundamentată pe reguli, compusă din actori politici disciplinați. Faptul că mai mulți foști și actuali lideri politici și militari ai unor țări puternice din Europa au făcut declarații mai mult sau mai puțin alarmante despre amenințarea la adresa securității generată de Federația Rusă, trebuie tratată cu maximă seriozitate, dar și cumpătare.

Spun acest lucru pentru că așa cum ați putut observa și la nivel național, Comisia pentru Apărare, Ordine Publica și Siguranța Națională din Parlamentul României, prin partea politică, în strânsă colaborare cu Ministerul Apărării Naționale, prin partea militară, am anunțat mai multe măsuri – modificări legislative, achiziții militare, întărirea rezervei operative a armatei, rezerviștii voluntari – care vin să consolideze capacitatea noastră de a descuraja și riposta în fața amenințării Federației Ruse”, a mai spus parlamentarul Iulian Badea, pentru FANATIK.

Iulian Badea: “Așa-zisele ‘măsuri de pregătire a populației pentru război’ sunt măsuri de bun simţ”

Deşi în momentul de faţă pare că societatea românească este destul de confuză cu privire la zvonurile despre război, politicanul subliniază că nu e vorba despre panică sau despre confuzie, iar aceste stări de spirit sunt create “artificial” și reprezintă un “activ” important al Federației Ruse la nivelul național al țării noastre, dublat de “profesioniștii opiniilor”, un alt mijloc prin care se testează capacitatea de reziliență a statului român.

“În al doilea rând, așa zisele ‘măsuri de pregătire a populației pentru război’, ele sunt și trebuie privite ca ‘măsuri de bun simț’ pentru a preîntâmpina escaladarea conflictului. Nu trebuie să panicăm populația nejustificat, trebuie să fim doar pregătiți pentru a nu fi luați prin surprindere. De asemenea, vă rog să nu pierdeți din vedere și faptul că România este un furnizor de securitate regională, un partener relevant și de încredere la nivelul alianțelor din care face parte și trebuie să ne menținem și să ne apărăm acest statut. Țara noastră este o țară cu triplă frontieră – națională, a NATO și UE – iar presiunea pe astfel de frontiere a fost constant crescută”, subliniază Badea.

Un alt subiect de interes naţional care a fost abordat a fost legat de reintroducerea sau nu în România a serviciului militar obligatoriu. El ține să sublinieze că, în ciuda declarațiilor publice, subiectul nu a fost luat în discuţie în mod real.

“Deocamdată, în România nu s-a vorbit, concret, despre introducerea stagiului militar obligatoriu decât la nivel de declarații politice și, în virtutea celor menționate anterior, nu vreau să dezvolt subiectul pentru a nu crea panică. Fiecare țară își evaluează diferit amenințările și acționează în consecință. Pot spune cu certitudine că țara noastră a făcut și va continua să facă demersuri pentru creșterea atractivității rezervistului voluntar”, a mai spus deputatul Iulian Badea, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT