News

Atac la Patriarhul Daniel. Deputatul PSD Iulian Badea: “Ar trebui să fie ca Papa. Cota de încredere a Bisericii a scăzut din cauza vocilor care se închid în tăcere”

Deputatul PSD Iulian Badea îi solicită Patriarhului Daniel să aibă mai multe apariţii publice prin care să redea încrederea românilor în Biserica Ortodoxă.
23.02.2024 | 18:19
Atac la Patriarhul Daniel Deputatul PSD Iulian Badea Ar trebui sa fie ca Papa Cota de incredere a Bisericii a scazut din cauza vocilor care se inchid in tacere
Iulian Badea vrea o mai mare vizibilitate a Patriarhului Daniel în spaţiul public / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Pierderea treptată a credibilității Bisericii Ortodoxe Române în societate este un fenomen asupra căruia atrage atenția deputatul PSD Iulian Badea, care a făcut la finalul lunii trecute o interpelare în acest sens către Secretariatul de Stat pentru Culte. Deși termenul limită legal de primire a unui răspuns a fost 21 februarie, parlamentarul nu a primit niciun punct de vedere de la instituția guvernamentală chestionată.

Secretariatul de Stat pentru Culte a depăşit termenul legal în care trebuia să răspundă

În absența unui răspuns oficial de la Secretariatul de Stat pentru Culte, Iulian Badea a declarat pentru FANATIK că demersul său este legat de restaurarea credibilității bisericii în rândul societății civile, dar și de ieșirile publice insuficiente ale Patriarhului României, în contextul a numeroaselor fapte reprobabile și de corupție care răzbat din spatele zidurilor bisericești.

ADVERTISEMENT

“Patriarhul României nu trebuie să fie doar un bun manager al instituţiei bisericii. Într-adevăr, dacă ne uităm pe registrele instituţiei Bisericii situaţia înfloreşte de la un an la altul. Nouă ne trebuie şi un vector de imagine. Sunt atâţia oameni apăsaţi de boală, de suferinţă, de deznădejde. Şi trebuie să vină cineva, nu doar un purtător de cuvânt, care e Bănescu, ci un om care are în spate o vocaţie, o carieră.

Acesta este Patriarhul României. El trebuie să vină să ne dea acest discurs înălţător, dătător de speranţă. Exact cum face Papa Francisc”, spune Iulian Badea, care este şi  membru al Grupului Ecumenic de Rugăciune din Parlamentul României şi vicepreşedinte al Comisiei de Cultură, Artă şi Mass-Media din Camera Deputaţilor.

ADVERTISEMENT

Acesta consideră că Secretariatul de Stat pentru Culte, prin politicile publice pe care le propune şi demersurile publice pe care le face ar trebui să restaureze această credibilitate. “Există o depreciere a încrederii în biserică, din cauza faptelor de corupţie, reprobabile. Printre atribuții acesta ar trebui să aibă și această prerogativă de a restaura în rândul societății civile încrederea în biserică, printr-un parteneriat public pe care îl are cu instituția bisericii, cu oamenii care ridică privirea din pământ şi se uită înspre biserică.

Fiindcă asta este Biserica, un reper de ordin moral, indiferent că eşti sau nu ateu. Asta ar trebui să reprezint instituția bisericii, un loc de unde să îți iei valori și principii, ca să poți să te scuturi, să te ridici şi să mergi mai departe. De asta zic că lumea caută cu foarte, foarte multă disperare o imagine publică la vârful patriarhiei”, mai spune parlamentarul social-democrat.

ADVERTISEMENT

“Biserica are performanţe economice, însă avem nevoie de un vector de imagine la vârful Patriarhiei”

Iulian Badea vorbeşte de un lung și de scandaluri în care biserica a fost atrasă și nu înțelege motivul pentru care patriarhul României rămâne în continuare tăcut. Două, ar fi, în opinia sa, cauzele acestei prezenţe discrete a Preafericitului Daniel în spaţiul public: lipsa de exercițiu practic în comunicarea cu enoriaşii sau strategia de a se axa doar pe performanța managerială. “Cu toate că Biserica Ortodoxă Română are performanțe în interiorul registrelor economice, încă avem nevoie stringentă de un vector de imagine la vârful patriarhiei”, mai spune Badea. “Cota de încredere a bisericii a scăzut din pricina acestor voci care aleg să se închidă într-o lungă tăcere”, adaugă el.

Acesta subliniază că situația nu este nouă, ea datând de ani de zile, practic de la instalarea în funcţie a Patriarhului Daniel. Cu cât mai adâncă tăcerea de la vârful Bisericii Ortodoxe, cu atât se măreşte distanţa faţă de enoriaşi, de unde şi pierderea treptată a credibilităţii.

ADVERTISEMENT

“Înainte să adresez această interprelare, eu am făcut un research, Patriarhul Daniel nu a fost niciodată vocal. Nu înțeleg de ce. Patriarhul ar trebui să iasă într-un discurs public, să liniștească, să dea acest element de echilibru, să restaureze credibilitatea pierdută, falimentul în care, ușor-ușor văd că se regăsește Biserica Ortodoxă Română, din pricina cotei de încredere care a scăzut”, a mai spus Iulian Badea, pentru FANATIK.

El aminteşte şi scandalul dintre Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, şi purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, despre care spune că nu face cinste Bisericii şi că ar trebuie să înceteze, iar vocile care denigrează conceptul de credinţă să fie cât mai tăcute sau discrete.

ADVERTISEMENT