News

Scenariul în care Emmanuel Macron ar putea trimite trupe în Ucraina. Liderii opoziției sunt îngrijorați după o întâlnire cu președintele Franței

Emmanuel Macron a făcut o serie de declarații considerate ”inacceptabile” de către Moscova și unșor șocante pentru mulți dintre aliații din NATO.
08.03.2024 | 14:43
Scenariul in care Emmanuel Macron ar putea trimite trupe in Ucraina Liderii opozitiei sunt ingrijorati dupa o intalnire cu presedintele Frantei
Scenariul în care Emmanuel Macron ar putea trimite trupe în Ucraina. Liderii opoziției sunt îngrijorați după o întâlnire cu președintele Franței. Foto: AA.com
ADVERTISEMENT

În urmă cu o săptămână, președintele Franței a optat pentru o poziție de forță și a lăsat să se înțeleagă că țările din UE și NATO ar trebui să ia în considerare scenariul de neimaginat: trimiterea de trupe în Ucraina, pentru a se lupta cu armata Rusiei.

Scenariul în care Emmanuel Macron ar putea trimite trupe în Ucraina

Deși multă lume a considerat că cel mai probabil declarațiile lui Macron au fost interpretabile, liderul de la Paris a revenit și și-a întărit poziția. Așadar, potrivit lui Macron, NATO ar trebui să ia în considerare scenariul în care soldații europeni ar intra în Ucraina pentru a ajuta Kievul să câștige războiul cu Rusia, sau cel puțin să nu-l piardă.

ADVERTISEMENT

O nouă linie roșie încălcată în ultimii doi ani, pe care nimeni nu o credea posibilă, nici măcar la nivel declarativ. Paradoxal, dinamica dintre NATO și Moscova a fost mereu un joc de șah sub zodia războiului nuclear.

Încă din primele zile ale războiului, Moscova a avertizat pe toată lumea să nu trimită niciun fel de ajutor Ucrainei. Timid, la început, în ciuda faptului că însuși președintele SUA Joe Biden vorbea despre faptul că NATO nu va acorda niciodată un astfel de ajutor, iată că Ucraina a primit pentru început armament ușor, după care armament greu, tancuri, avioane sau rachete.

ADVERTISEMENT

În acest context, declarațiile lui Macron nu sunt tocmai absurde, deși e foarte probabil că de data aceasta Moscova chiar nu ar mai glumi când vine vorba de război nuclear. Asta, dacă NATO va trimite vreodată trupe la sol. Cert e că Emmanuel Macron s-a întâlnit în aceste zile cu liderii opoziției pentru a dezbate acest subiect.

Conform presei din Franța, Emmanuel Macron le-a sugerat că aliații Ucrainei nu ar trebui să excludă trimiterea de trupe, însă doar anumite condiții. Potrivit L’Independant, Emmanuel Macron e de părere că NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina dacă frontul ar avansa spre ”Odesa sau spre Kiev”, conform Le Monde.

ADVERTISEMENT

Scenariul în care Emmanuel Macron ar putea trimite trupe în Ucraina

Practic, Emmanuel Macron ar vrea să se asigure că războiul purtat de Rusia rămâne pe teritoriul Ucrainei, iar acest lucru nu poate fi considerat o certitudine dacă Ucraina va pierde războiul și va fi ocupată în întregime. Interesant, Emmanuel Macron a fost contrazis public chiar de către ministrul apărării din Franța.

Acesta a transmis că ”declarațiile lui nu ajută Ucraina și nici aliații ei”. De asemenea, Marine Tondelier, lider al Partidului Verzilor, a completat că ”este extrem de îngrijorător să-l vedem pe Macron spunând participanților la discuții că trebuie să arătăm că nu avem limite în războiul din Ucraina”.

ADVERTISEMENT

La rândul său, Manuel Bompard, reprezentant al partidului de stânga radical La France Insoumise, a transmis, după întâlnirea cu președintele Franței: ”Am ajuns îngrijorat și am plecat și mai îngrijorat”. Conform lui Fabien Roussel, lider al Partidului Comunist, Macron a vorbit deschis despre scenariul care va atrage intervenția terestră a trupelor NATO în Ucraina.

Mai exact, ”un avans al frontului spre Odesa sau spre Kiev”. În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că ”Emmanuel Macron continuă să ridice nivelul de implicare directă a Franței în războiul din Ucraina”.

Totodată, rușii l-au numit iresponsabil pe Macron și au avertizat despre posibilitatea unui război nuclear. Între timp, președintele Joe Biden, lider al SUA, a transmis ferm că nu se pune problema ca soldații americani să lupte vreodată pe frontul din Ucraina.

ADVERTISEMENT