Fotbal intern

Victor Piţurcă, ultimul selecţioner care a făcut pasul de la tineret la Naţionala mare! Ne-a calificat la EURO 2000, dar a plecat după un scandal monstru

26.11.2019 | 14:31
Victor Piturca ultimul selectioner care a facut pasul de la tineret la Nationala mare Nea calificat la EURO 2000 dar a plecat dupa un scandal monstru
Victor Piţurcă
ADVERTISEMENT

Victor Piţurcă a fost ultimul selecţioner care a trecut de la selecţionata de tineret la Naţionala mare şi a reuşit să ducă România la EURO 2000, însă a plecat după un scandal monstru. FANATIK a anunţat luni că Mirel Rădoi va prelua comanda tricolorilor, acesta urmând să semneze un contract pe doi ani.


  • (P) Cota EXCLUSIVA Fortuna: 3,25 este cota pentru “2 solist” la meciul Islanda – România. Vezi aici toate cotele!
ADVERTISEMENT

Victor Piţurcă a trecut de la tineret la Naţionala mare în 1998

În urmă cu 21 de ani, înainte de Campionatul Mondial din 1998, Victor Piţurcă făcea pasul de la selecţionata de tineret la Naţionala mare. “Generaţia de Aur” era la apus, iar actualul antrenor al Universităţii Craiova era văzut drept omul care va produce schimbarea în rândul tricolorilor.

Decizia venea după ce Victor Piţurcă calificase naţionala de tineret a României la Campionatul European U21, competiţie care a fost organizată în ţara noastră. Paralela între “Piţi” şi Mirel Rădoi se opreşte la această performanţă, din moment ce tricolorii mici au pierdut toate meciurile la turneul final din 1998, în timp ce “mânjii” versiunea 2019 au ajuns până în semifinale.

ADVERTISEMENT

“Piţi” ne-a calificat la EURO 2000 şi a obţinut câteva victorii istorice

În preliminariile EURO 2000, România s-a duelat cu Portugalia, Ungaria, Slovacia, Azerbaidjan şi Liechtenstein. Fără Gică Hagi, retras după Mondialul din Franţa, tricolorii au obţinut o victorie istorică în faţa Portugaliei, la Porto, scor 1-0, însă “Regele” a fost convins să revină la Naţională pentru ultimele meciuri din campania de calificare.

Cu Gică Hagi pe teren, România învingea în premieră Ungaria, scor 2-0, iar tricolorii făceau un pas important pentru calificarea la EURO 2000. În toamna lui 1999, după un 1-1 pe “Ghencea” cu Portugalia, România obţinea biletele pentru turneul final, însă începea scandalul, unul care va duce la demiterea lui Victor Piţurcă.

ADVERTISEMENT

Victor Piţurcă s-a războit cu “Generaţia de Aur”: “Ori eu, ori ei”

După obţinerea calificării la EURO 2000 apar fricţiunile între Victor Piţurcă şi mai mulţi jucători ai naţionalei. Gică Hagi a fost primul care a intrat în colimatorul selecţionerului. “În timp ce unii jucători se aflau în teren la Porto sau Budapesta, Hagi stătea în faţa televizorului”, spunea Victor Piţurcă.

“Chiar daca s-ar întâmpla să nu ne înţelegem, ori eu, ori ei ar trebui să-şi faca bagajele. Cred că mai degrabă ei”, tuna “Piţi”, care începuse ofensiva împotriva jucătorilor din “Generaţia de Aur”. Totul a culminat cu un atac la Dan Petrescu despre care spunea că “s-a dus la Ioan Becali să-l roage să-l pun căpitan la meciul din Norvegia”.

ADVERTISEMENT

“Demiterea mea a fost o decizie corectă”

În tot acest timp, Mircea Sandu, preşedintele FRF, încerca să dezamorseze conflictul, însă a intrat la rândul lui în colimatorul lui Victor Piţurcă. “Mircea Sandu a venit cu lacrimi în ochi la mine să-şi ceară scuze că nu m-a votat”, susţinea selecţionerul României.

Comitetul Executiv al FRF a decis soarta lui Victor Piţurcă în noiembrie 1999. Cu 12 voturi pentru şi 4 împotriva, demiterea lui “Piţi” a intrat în vigoare imediat, iar locul acestuia a fost luat de Emerich Jenei. La final de mandat, selecţionerul a oferit o ultimă declaraţie învăluită într-un strat subţire de aroganţă: “Demiterea mea a fost o decizie corectă”.

  • 16 meciuri a stat Victor Piţurcă pe banca echipei naţionale în primul lui mandat

Mirel Rădoi calcă pe urmele lui Victor Piţurcă

Până să ajungă la echipa naţională a României în 1998, Victor Piţurcă a avut o carieră cu puţine repere ca antrenor. În 1992, pentru scurtă durată a stat pentru scurt timp pe banca tehnică a Stelei. A urmat un mandat la U Craiova, în sezonul 1994-1995, pentru ca în 1996 să fie numit selecţioner al naţionalei de tineret a României, pe care a calificat-o la EURO U21 1998.

Mirel Rădoi şi-a început cariera de antrenor la FCSB în iulie 2015, chiar dacă nu avea nicio licenţă. Mandatul a durat cinci luni, după care a urmat o pauză de aproape de trei ani. În martie 2018, fostul internaţional român a fost numit la cârma tineretului şi i-a dus pe tricolori la EURO U21 2019. După calificarea în semifinale, Mirel Rădoi a dus naţionala României la turneul olimpic de fotbal de la JO de la Tokyo 2020.

ADVERTISEMENT