News

Video. “Vom atinge vârful de epidemie chiar de Paşte, pe 19-20 aprilie!” Ministrul Virgil Popescu, invitatul lui Horia Ivanovici la “Fan România!” Când va reporni economia

04.04.2020 | 19:27
Video Vom atinge varful de epidemie chiar de Paste pe 1920 aprilie Ministrul Virgil Popescu invitatul lui Horia Ivanovici la Fan Romania Cand va reporni economia
Video. "Vom atinge vârful de epidemie chiar de Paşte, pe 19-20 aprilie!" Ministrul Virgil Popescu, invitatul lui Horia Ivanovici la "Fan România!" Când va reporni economia
ADVERTISEMENT

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a realizat, la „Fan România”, emisiunea realizată de Horia Ivanovici, o radiografie a economiei României în perioada de pandemie de coronavirus.

Ministrul Virgil Popescu, invitatul lui Horia Ivanovici la “Fan România!” Când va reporni economia ţării

Virgil Popescu a dezvăluit la „Fan România” că industriile turismului și transporturilor sunt printre cele mai afectate de pandemia de coronavirus, iar domeniul alimentar, farmaceutic și cel al confecțiilor au crescut în această perioadă.

ADVERTISEMENT

Cel mai afectat domeniu este cel al turismului, transporturile, aeriene, cele de marfă, apoi industria auto. Este lovită, dar nu oprită, și industria petrolului, industria energetică, consumul a scăzut foarte mult.

ADVERTISEMENT

În schimb, a crescut industria alimentară, a crescut consumul, a crescut industria farmaceutică, încep să văd o reprofilare a companiilor din industria confecțiilor către producția de materiale sanitare necesare pentru această perioadă”, a declarat Virgil Popescu.

Ministrul Virgil Popescu susține că economia România va putea reporni cu adevărat în momentul în care efectele crizei de coronavirus vor scădea, iar vârful pandemiei este preconizat pentru sfârșitul lunii aprilie.

ADVERTISEMENT

Este vital să repornim economia, dar o economie fără capital uman nu poate reveni. Chiar dacă găsim surse de finanțare, dar fără capital uman nicio industrie nu poate funcționa.

Estimăm că vom atinge vârful pandemiei în a doua parte a lunii aprilie, pe 19-20. Nu știm ce se va întâmpla cu Paștele, dacă oamenii vor avea voie să se întâlnească, eu aș prefera să avem Sărbători Pascale liniștite, fiecare la casa lui, chiar dacă e neobișnuit, dar dacă vor fi aglomerații este posibil să mai prelungim această perioadă de creștere a pandemiei.

ADVERTISEMENT

După ce vom trece de perioada de vârf, atunci ne gândim să venim cu noi măsuri de stimulare a economiei. Noi ne-am gândim pentru această perioadă ca oamenii să stea în casă, să fie sănătoși și să poată reveni la muncă când vom ajunge pe panta descendentă a pandemiei.

Pentru asta a fost introdus și șomajul tehnic. Pe primul plan este siguranță omului. Într-o companie mare, ce s-ar întâmpla dacă un singur angajat va fi infectat? Toată compania ar intra în carantină și ar duce la pierderi mari”, recunoaște Virgil Popescu.

Va avea domeniul energetic de suferit?

Ministrul Virgil Popescu susține că domeniul energetic nu va avea de suferit în perioada de pandemie de coronavirus, consumul, pe tot continentul, fiind în scădere.

Nu se pune problema să avem probleme cu energia, cu gaze, urmărim cu mare atenția, nu se pune problema să avem nici măcar o suspiciune că ar putea exista așa ceva. Cei din sistemul energetic național sunt foarte bine pregătiți, știu cum să se organizeze într-o situație de criză.

Fără energie n-ar mai funcționa nimic, energia este inima economiei și pompează sângele, este risc minor, nu poți să spui că nu există risc să avem probleme cu energia, dar este foarte mic, nu cred că se poate pune problema.

România nu este total independentă energetic, piesele de energie din România sunt cuplate cu cele din Cehia, Slovacia și Ungaria. În toată Europa este o scădere a consumului, energia este suficientă”, susține Virgil Popescu.

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri dezvăluie că toate investițiile statului român în industria construcțiilor nu vor fi sistate în perioada de criză.

Toate investițiile pe care statul le are în construcții sunt în continuare în desfășurare, discutând în Guvern, nu se pune problema opririlor marilor șantiere. Se muncește, nu putem opri șantierele, economia trebuie să meargă mai departe”, admite Virgil Popescu.

ADVERTISEMENT
Ce au căutat românii pe Google în 2023. De la Klaus Iohannis, la...
Ce au căutat românii pe Google în 2023. De la Klaus Iohannis, la reţetă de ciorbă de perişoare şi Eforie Nord
S-a aflat ce
S-a aflat ce "pensie specială" are, de fapt, Ilie Năstase. Suma care îi intră lunar în cont
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Imagine rară cu fiul cel mic al lui Ion Ţiriac. Mama lui este...
Imagine rară cu fiul cel mic al lui Ion Ţiriac. Mama lui este de o frumuseţe răpitoare
De ce unii localnici din nordul Angliei ajung să ofere moșteniri regelui Charles...
De ce unii localnici din nordul Angliei ajung să ofere moșteniri regelui Charles atunci când mor
Cu ce e îmbrăcată Rona Hartner? Artista a lăsat indicații clare despre ținuta...
Cu ce e îmbrăcată Rona Hartner? Artista a lăsat indicații clare despre ținuta cu care voia să fie îngropată
Ungurii ȊNGROAPĂ România! Budapesta dă lovitura finală: Răspunsul e simplu, NU!
Ungurii ȊNGROAPĂ România! Budapesta dă lovitura finală: Răspunsul e simplu, NU!
America Express, eliminare surpriză. Chiar nimeni nu se aștepta
America Express, eliminare surpriză. Chiar nimeni nu se aștepta
RUȘINE! Rona Hartner, abandonată de colegi, pe ultimul drum. Doar două vedete au...
RUȘINE! Rona Hartner, abandonată de colegi, pe ultimul drum. Doar două vedete au fost. Ceilalți s-au întrecut în mesaje de condoleanțe, dar s-au dat răniți la înmormântare
Ce s-a întâmplat la înmormântarea Ronei Hartner. Fiica artistei nu a rezistat la...
Ce s-a întâmplat la înmormântarea Ronei Hartner. Fiica artistei nu a rezistat la toată slujba. FOTO
Ce arată o investigație despre „vulnerabilitatea premierului Ciolacu”
Ce arată o investigație despre „vulnerabilitatea premierului Ciolacu”
Ce activează boala care omorât-o pe Rona Hartner! Factorul declanșator, dezvăluit de celebrul...
Ce activează boala care omorât-o pe Rona Hartner! Factorul declanșator, dezvăluit de celebrul medic Vlad Ciurea: „Feriți-vă de…”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!