News

Video. Momentul în care un avion de stingere a incendiilor s-a prăbuşit în Grecia. La bord se aflau doi pompieri

Un avion bombardier de apă Canadair, cu două persoane la bord, s-a prăbuşit marţi în timp ce acţiona pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie pe insula Evia, din sudul Greciei.
25.07.2023 | 16:08
Video Momentul in care un avion de stingere a incendiilor sa prabusit in Grecia La bord se aflau doi pompieri
Avionul s-a prăbuşit pe insula Evia
ADVERTISEMENT

În avion se aflau doi piloți greci, care încercau să stingă un incendiu în zona Platanistos. Alarma a fost dată în jurul orei 15.00, când s-a semnalat că avionul s-ar fi prăbuşit într-o râpă, fapt confirmat ulterior de videoclipurile martorilor.

Piloţii nu s-au putut catapulta

“Un avion Canadair grec cu cel puţin două persoane la bord s-a prăbuşit în apropiere de Platanisto, sat din insula Evia, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor din Grecia, Yannis Artopios. Avionul nu era prevăzut cu sistem de catapultare a piloţilor.

ADVERTISEMENT

Videoclipul arată avionul eliberând un jet de apă, după care face un viraj la dreapta și începe să piardă altitudine. Se pare că a fost vorba de o defecțiune mecanică, deoarece aeronava continuă să piardă în înălţime și nu a putut să urce peste râpa în care s-a prăbuşit.

Avionul Canadair care s-a prăbușit este un CL-215 şi decolase de pe aerodromul Nea Aghialos, din municipalitatea Volos. Platanistos și Livadi sunt cele două sate în care trebuia să acţioneze pentru a ajuta echipajele de la sol și voluntarii să stingă flăcările ce ameninţă casele.

ADVERTISEMENT

Avionul aparţinea Forţelor Aeriene ale Greciei. Echipajele militare se grăbesc în zonă pentru a vedea ce s-a întâmplat exact și în ce stare se află echipajul aeronavei, în timp ce centrul național de operațiuni a fost activat.

Între timp, pentru lichidarea incendiilor, la fața locului acționează 93 de pompieri și 32 de autospeciale, în timp ce din aer există asistență din partea mai multor elicoptere și aeronave.

ADVERTISEMENT

În noaptea de luni spre marţi, la ora 01.51, locuitorii din zona Platanistos au primit un mesaj prin 112 prin care erau anunţaţi să evacueze așezarea și să se îndrepte către Karystos. “Dacă vă aflați în zona Platanistos, evacuați-vă acum, în Karystos. Incendiu de pădure în zona dvs. Urmați instrucțiunile autorităților”, se arăta în mesaj.

La stingerea incendiilor din Grecia ajută şi 130 de pompieri români, despre care Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că au intervenit foarte bine. “Nu avem răniţi, nu avem probleme, au intervenit foarte bine, au salvat inclusiv animale, au salvat case, oamenii acolo s-au evacuat din timp şi este foarte bine şi se lucrează foarte bine cu colegii din Grecia şi cu cei din celelalte ţări. Fiecare echipă are un ofiţer de legătură din partea pompierilor greci, care asigură legătura cu centrul de comandă, transmite care sunt indicaţiile”, a spus Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

“Acolo sunt pompieri din mai multe ţări şi noi facem parte din forţa de intervenţie a Protecţiei civile europene, cu aprobarea Guvernului şi a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. În prima fază, am mers pentru prepoziţionare, cum o să facem şi în Franţa, o să prepoziţionăm o echipă timp de o lună.

Acolo a fost o echipă de 40 de persoane, care a început să se implice în intervenţii din a doua jumătate a lunii iulie, după care a devenit necesară suplimentarea forţelor. Am suplimentat în două tranşe – o tranşă de 40 de persoane şi încă un număr de autospeciale, după care am trimis ultima tranşă de 50 de persoane, cu un număr de autospeciale”, a mai precizat şeful DSU.

ADVERTISEMENT