News

Video. S-a deschis primul tronson din Autostrada Sibiu – Pitești. Cum arată porțiunea finalizată înainte de termen

Primul lot al Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești, tronsonul Șelimbăr - Boița, a fost deschis joi, 15 decembrie. Interesant este faptul că porțiunea a fost finalizată înainte de termen.
15.12.2022 | 13:11
Video Sa deschis primul tronson din Autostrada Sibiu  Pitesti Cum arata portiunea finalizata inainte de termen
Primul tronson din Autostrada Sibiu - Pitești, deschis traficului de joi. Sursa foto: capturi YouTube / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mijlocul lunii decembrie vine cu vești bune pentru șoferi. De joi, se va putea circula pe tronsonul de autostradă Șelimbăr – Boița. Porțiunea a fost asfaltată în totalitate, lucrările fiind finalizate.

Primul tronson din Autostrada Sibiu – Pitești, deschis traficului de joi

Începând din cursul acestei zile, va fi inaugurat lotul 1 al autostrăzii Sibiu – Pitești. De joi, 15 decembrie, șoferii vor putea circula pentru prima dată pe cei  13,17 kilometri de autostradă din centrul țării.

ADVERTISEMENT

De notat că această construcție a autostrăzii A1 Sibiu – Boița a fost realizată de firma austriacă Porr Construct, având o valoare de circa 613 milioane de lei.

Execuția propriu-zisă a debutat, după un an de proiectare, în aprilie 2020. Termenul de execuție era de 36 de luni, aprilie 2023. Ei bine, în mod surprinzător, lucrările s-au încheiat mult mai devreme.

ADVERTISEMENT

După inaugurarea primului lot al Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești, șoferii vor putea să conducă pe 188 de kilometri de autostradă fără întrerupere de la Boița (județul Sibiu) până la Holdea (județul Hunedoara).

Imagini cu ridicarea viaductului Tălmăcel

Constructorul austriac a avut sarcina de a mai construi, în această lucrare: 27 poduri și pasaje, 27 podețe, un viaduct de 414,7 m lungime și unul de 651,4 m lungime.

ADVERTISEMENT

Asociația Pro Infrastructura a postat, pe YouTube, imagini spectaculoase cu procesul de ridicare a Viaductului Tălmăcel.

S-a lucrat aici timp de 16 luni, în perioada aprilie 2021 – august 2022. Vorbim de cea mai complexă structură de pe cei 13,17 kilometri de autostradă deschiși joi, între Șelimbăr și Boița.

ADVERTISEMENT

Aceeași companie din Austria a mai semnat un contract pe 1,7 miliarde de lei și pentru Secțiunea 4 din Autostrada Sibiu-Pitești. E vorba de un tronson de 9,86 kilometri între Tigveni și Curtea de Argeș. Lucrările ar trebui să debuteze aici în primăvară, cu termen de execuție 44 luni.

În total, Autostrada A1 Sibiu – Pitești va avea 122 de kilometri și va fi compusă din 5 secțiuni:

  • secțiunea 1 Sibiu – Boița: 13,17 km 
  • secțiunea 2 Boița – Cornetu: 30,35 km 
  • secțiunea 3 Cornetu – Țigveni: 36,40 km 
  • secțiunea 4 Țigveni – Curtea de Argeș: 9,9 km 
  • secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești: 30,34 km
ADVERTISEMENT