News

Video. Zeci de migrați veniți la muncă în România, cazați în condiții înfiorătoare. Prefectura Sibiu a a deschis o anchetă

Zeci de muncitori din Bangladesh au fost cazați în condiții precare într-o clădire ce aparține primăriei din Vurpăr. Prefectura, ITM, Imigrările și Poliția s-au autosesizat.
06.06.2023 | 15:46
Video Zeci de migrati veniti la munca in Romania cazati in conditii infioratoare Prefectura Sibiu a a deschis o ancheta
Condiții mizerabile de cazare pentru muncitorii din Bangladesh. Foto: Captura Video.
ADVERTISEMENT

Instituția Prefectului Sibiu a comunicat marți, 6 iunie, că va iniția o investigație la o clădire din comuna Vurpăr, unde locuiesc 50 de imigranți din Bangladesh. Prefectura Sibiu a luat această decizie în urma apariției unui videoclip online în care sunt prezentate condițiile mizerabile de trai ale mai multor imigranți din Bangladesh cazați în comuna Vurpăr. Videoclipul a ajuns viral pe rețelele sociale.

Condiții mizerabile pentru muncitorii din Bangladesh

„Ca urmare a apariției în mediul online a informației conform căreia cetățeni din statul Bangladesh sunt cazați în condiții improprii într-un centru de cazare, aflat în comuna Vurpăr, județul Sibiu, Instituția Prefectului – Județul Sibiu s-a autosesizat și a dispus verificarea aspectelor de mai sus de către reprezentantul Corpului de Control al Prefectului, împreună cu reprezentanții instituțiilor statului abilitate în acest sens. Concluziile vor fi comunicate de către Instituția Prefectului – Județul Sibiu la finalul verificărilor”, a transmis Mădălina Ivașcu, purtător de cuvânt al Instituției Prefectului Sibiu.

ADVERTISEMENT

Marius Stănilă, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sibiu, a declarat pentru Turnul Sfatului că o echipă de la instituție s-a deplasat în comuna Vurpăr pentru a verifica situația imigranților. “În primul rând, vom verifica permisele de sedere și documentele legate de dreptul de muncă în țara noastră”, a precizat el.

Referitor la clădirea în care sunt găzduiți imigranții, deși arată ca o sală de sport, aceasta este de fapt o clădire multifuncțională aparținând primăriei locale. Conducerea Școlii din Vurpăr a subliniat că aceasta nu este sala de sport a școlii și nu are nicio legătură cu instituția lor, deoarece sala lor de sport este goală în prezent din cauza unei greve.

ADVERTISEMENT

România va emite vize pentru peste 15.000 de cetățeni din Bangladesh în perioada următoare, conform informațiilor analizate de profit. Cu toate acestea, ministrul de Externe din Bangladesh, Dr. AK Abdul Momen, a exprimat o ușoară nemulțumire, deoarece mai puțin de 10% dintre imigranții bangladezi care s-au stabilit inițial în România au rămas în țară, preferând să plece ulterior în alte țări, precum Germania și Portugalia. Politicianul bangladez a transmis că România nu ar trebui să fie o platformă de tranzit pentru imigranții care doresc să ajungă în alte țări.

Peste 100.000 de muncitori, așteptați în România

În vara anului trecut, o misiune consulară din România a acordat peste 5.400 de vize de muncă pentru cetățenii din Bangladesh, iar la ambasada României din New Delhi a fost alocat personal suplimentar pentru procesarea cererilor de viză.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, s-a constatat că mulți dintre imigranții bangladezi au fost prinși trecând ilegal în Germania. Această situație a dus la necesitatea recrutării de forță de muncă din alte țări exotice, cum ar fi Filipine, Thailanda, Nepal și Vietnam.

În contextul în care angajatorii români nu reușesc să găsească suficienți lucrători români pentru a acoperi nevoile de muncă, guvernul a majorat numărul avizelor pentru muncitori străini la 100.000 în 2021. Cu toate acestea, numărul lucrătorilor străini în România rămâne redus, reprezentând 1,1% din totalul angajaților, iar doar 0,84% din totalul angajaților provin din afara UE, SEE sau Elveția.

ADVERTISEMENT

În ciuda nemulțumirilor exprimate din partea bangladezilor și a preocupărilor legate de migrația ilegală, colaborarea între guvernele celor două țări în ceea ce privește recrutarea de forță de muncă a fost menționată ca fiind mai preferabilă și mai bine reglementată decât intrarea ilegală. În orice caz, există discuții și îngrijorări cu privire la necesitatea asigurării unei distribuții echitabile a forței de muncă și a menținerii lucrătorilor străini în țară, în beneficiul economiei românești.

 

 

ADVERTISEMENT