News

Violeta Alexandru, întâlniri de ultimă oră cu Ministrul Muncii din Germania. Nemții dau asigurări că muncitorii români vor fi tratați cu respect maxim

19.05.2020 | 21:28
Violeta Alexandru intalniri de ultima ora cu Ministrul Muncii din Germania Nemtii dau asigurari ca muncitorii romani vor fi tratati cu respect maxim
ADVERTISEMENT

Zeci de mii de muncitori români au luat calea Germaniei, în plină pandemie de coronavirus, la insistențele fermierilor germani.

Violeta Alexandru s-a întâlnit cu Ministrul Muncii din Germania

Cu toate aceastea, mulți dintre ei au rămas pe drumuri sau au fost tratați cu dispreț de către angajatori, motiv pentru care ministrul Violeta Alexandru s-a deplasat în Germania, în tentativa de a „rezolva” problema.

ADVERTISEMENT

Oficialul Român a avut o întâlnire la Berlin cu ministrul federal al Muncii și Afacerilor Sociale din Germania, Hubertus Heil. Violeta Alexandru a anunțat că s-a semnat o „declarație comună de intenție privind intensificarea cooperării în domeniul pieței muncii și politicilor sociale”, conform stiripesurse.ro.

Concret, românii le cer germanilor să le asigure sezonierilor condiții demne de muncă. ”Primul lucru pe care l-am discutat cu domnul ministru se referă la modul în care se desfășoară activitatea sezonieră în Germania, respectiv activitatea în domenii cheie în care românii aduc o contribuție importantă, recunoscută și apreciată de colegul meu, domnul ministru Heil, pentru care îi mulțumesc. Am primit asigurarea că lucrătorii români vin în Germania cu contracte trimise de angajatori, dar sigur că trebuie să facem mai multe cu privire la conținutul acestor contracte.

ADVERTISEMENT

Am avut toată deschiderea ministrului Heil pentru a răspunde cu fermitate tuturor sesizărilor primite de la cetățenii care muncesc în activități sezoniere”, a declarat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii le-a transmis muncitorilor români care se simt tratați nedrept să facă plângere. Omologul Violetei Alexandru, Hubertus Heil, s-a declarat rușinat de situația din Germania: „Știu că condițiile de sănătate și securitate ale lucrătorilor români din Germania sunt o problemă mare în România. Și pe bună dreptate. Infecția în masă a lucrătorilor români este inacceptabilă. Mă rușinează! Muncitorii români trebuie să aibă același drept la protecție socială și securitate și sănătate în muncă”.

ADVERTISEMENT

Germanii promit că românii vor fi tratat cu respect maxim în viitor

Miniștrii au stabilit ca, de acum înainte, să existe o colaborare nemijlocită între cele două ministere ale muncii din Germania și România, cu scopul clar de a-i proteja pe muncitorii români.

Cele două instituții vor elabora un plan de lucru, totul pentru a le asigura românilor condiții decente de muncă. Violeta Alexandru s-a întâlnit, de asemenea, cu ministrul agriculturii Julia Klockner, pentru a se asigura că muncitorii sezonieri vor beneficia de aceleași condiții ca și restul cetățenilor europeni.

ADVERTISEMENT

România a primit asigurări din partea oficialilor germani că situația se va remedia și muncitorii sezonieri din România vor fi tratați cu maxim respect în viitor.

ADVERTISEMENT