News

Viorica Dăncilă a scris un editorial pentru Jerusalem Post. Fostul premier vrea o altă politică UE față de Rusia

22.10.2020 | 19:19
Viorica Dancila a scris un editorial pentru Jerusalem Post Fostul premier vrea o alta politica UE fata de Rusia
ADVERTISEMENT

Publicația israeliană The Jerusalem Post a postat un editorial în limba engleză, semnat de fostul prim-ministru Viorica Dăncilă, în care aceasta susține că Uniunea Europeană are nevoie să regândească relația cu Rusia, deoarece strategia actuală nu a dat rezultate.

Dăncilă susține că Rusia continuă să pericliteze siguranța națională a statelor UE, în pofida sancțiunilor economice la care a fost supusă, fără ca acestea să-și fi probat eficiența.

ADVERTISEMENT

Mă tem că vom continua să repetăm aceleași greșeli și să înfruntăm aceleași dificultăți, punând în pericol siguranța națională. Problema este ce strategii să utilizăm. Până acum, niciuna nu a oferit o soluție convingătoare”, scrie Viorica Dăncilă în The Jerusalem Post.

Dăncilă: Sancțiunile la adresa Rusiei nu au dat rezultate

Dăncilă admite că sancțiunile au avut efecte clare asupra economiei rusești, dar are dubii că acest lucru ar putea duce la o reconsiderare a politicii Moscovei față de Europa.

ADVERTISEMENT

Ele au provocat un sentiment anti-occidental în rândul populației, întârind popularitatea regimului și provocând încercări nu tocmai eșuate de diversificare a economiei. Să ne amintim că Rusia este o țară care a supraviețuit mai bine de 70 de ani în izolare. S-ar putea să nu mai fie în stare să o facă din nou, dar guvernul și o mare parte a populației, îndeosebi cea de vârstă mijlocie sau mai bătrână, ar prefera să ne facă să credem altceva”, scrie Viorica Dăncilă în editorialul intitulat „Europa trebuie să găsească o altă cale să trateze cu Rusia”.

În condițiile în care puterea de la Moscova controlează mass-media, populația îi rămâne alături, iar acest lucru limitează eficiența sancțiunilor.

ADVERTISEMENT

„Relația actuală nu funcționează”, scrie fostul prim-ministru menționând încercările propagandei ruse de a stimula mișcările naționaliste și eurosceptice din Uniunea Europeană.

Pornind de la o declarație recentă a președintelui Vladimir Putin, care a spus că „nu există prieteni în politica mare”, Dăncilă crede că, în lipsa unei prietenii, este posibil totuși un parteneriat. „Deși nu am crezut niciodată în prietenia dintre Europa și vecinul ei estic, întotdeauna mi-am imaginat un parteneriat marcat de interesul reciproc”, crede fostul premier.

ADVERTISEMENT

Conviețuirea cu Rusia nu este ușoară, dar este posibilă (…) Deși trebuie să colaborăm cu Rusia pe probleme globale precum controlul armelor nucleare, nu trebuie să sacrificăm integritatea și bunăstarea noastre în acest scop”, a continuat Dăncilă.

Invocând experiența personală a anilor de după Revoluție, ea amintește că mulți au fost dezamăgiți de perioada de după 1989 așteptările fiindu-le înșelate, situație în care se regăsesc în momentul de față și mulți dintre ruși.

Următoarele două decenii de oligarhie și proastă guvernare au făcut ca Revoluția să apară ca precum niște zori amăgitori. De aceea românii înțeleg bine exprimarea deseori prost înțeleasă a președintelui Putin după care prăbușirea Uniunii Sovietice a fost o catastrofă umanitară”, a mai spus Dăncilă.

ADVERTISEMENT