News

Vizitele în spitale se vor face după reguli mai restrictive. Măsuri de siguranță pentru informațiile telefonice

Ministerul Sănătății va schimba regulile de acces ale aparținătorilor în spitale, precum și modul în care vor primi informații despre starea pacienților.
17.11.2022 | 10:41
Vizitele in spitale se vor face dupa reguli mai restrictive Masuri de siguranta pentru informatiile telefonice
Accesul vizitatorilor în spitale se va face după reguli mai stricte/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un ordin de ministru pus în dezbatere publică de către Ministerul Sănătății impune mai multe restricții în ceea ce privește accesul vizitatorilor în spitale și instituie măsuri de siguranță în ce privește informațiile care pot fi oferite telefonic aparținătorilor celor internați.

Vizite mai scurte, în format restrâns

De regulă, programul de acces al vizitatorilor pacienţilor internaţi în spitale rămâne neschimbat, adică de luni până vineri în intervalul orar 15.00-20.00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică între orele 10.00 și 20.00. În schimb, este redusă durata standard a vizitei de la 60 la 30 de minute.

ADVERTISEMENT

În cazul unor evenimente epidemiologice deosebite, pe baza analizei de risc efectuate de către DSP, în secțiile/compartimentele fără risc programul de vizită poate fi limitat la maxim 15 minute, iar în secțiile/compartimentele în care se află internate persoane aflate la risc pentru dezvoltarea unor forme severe de boală programul de vizită poate fi suspendat”, stipulează ordinul de ministru.

Până acum, numărul de vizitatori pentru un pacient internat într-un salon cu mai mult de trei paturi nu putea fi mai mare de trei persoane putând fi vizitați cel mult doi pacienți concomitent. Pe viitor va fi permis un singur vizitator pe pacient, cu doi pacienți vizitați simultan. Este introdusă o restricție și pentru saloanele cu cel mult trei paturi, restricție care anterior nu exista. Astfel, va putea fi vizitat un singur pacient, de către o singură persoană.

ADVERTISEMENT

De asemenea, este introdusă ca o regulă permanentă interzicerea accesului vizitatorilor care prezintă semne clinice de infecții acute. În plus, vizitatorii, vor trebui să poarte echipament de protecție adaptat în funcție de gradul de risc al secției și să respecte instrucțiunile personalului unității sanitare privind măsurile interne de prevenire a transmiterii infecțiilor.

Exceptați de la aceste reguli sunt aparținătorii pacienților în stare critică sau terminală care au dreptul la vizită zilnic, indiferent de oră. Dacă medicul curant își dă acordul, iar condițiile din secție permit acest lucru, se poate asigura prezenţa permanentă lângă pacient a unui singur aparținător, cu acordul medicului curant. O asemenea posibilitate este instituită și pentru pacienții cu un grad redus de mobilitate.

ADVERTISEMENT

În ce privește aparținătorii minorilor internați, se mențin regulile deja existente: pentru copii sub 14 ani, părintele are dreptul să fie internat cu el, iar pentru cei între 14 și 18 ani, internarea unui aparținător se acceptă doar cu acordul șefului de secție.

Reguli stricte pentru informațiile oferite telefonic

Un alt element de noutate este modul în care se ține legătura telefonic cu rudele persoanelor internate. Până acum, era stipulată doar obligația ca secțiile să aibă un număr de telefon la care să potă oferi familiei, dacă sunt contactate, informații legate de starea pacientului. Pe viitor însă va fi obligatoriu ca aceste informații să fie oferite doar pe baza unui cod numeric unic ce este comunicat aparținătorilor la internare, cod pe care va trebui să-l precizeze aparținătorul la începutului apelului. Măsura are ca scop securizarea informațiilor legate de starea unui pacient astfel încât acestea să nu ajungă la cunoștința unor persoane care nu sunt îndreptățite să le afle.

ADVERTISEMENT

Unitățile sanitare au obligația, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, de a elabora proceduri și de a implementa un sistem de informare a aparținătorilor pacienților, care să permită ca la cel mult două ore de la internarea pacientului, să fie comunicate aparținătorilor, telefonic/sms, la cerere, următoarele informații: secția/compartimentul unde este internat, numărul salonului, etajul, numele medicului curant și numărul de telefon apelabil pentru informații despre starea de sănătate a pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului”, se mai spune în ordinul de ministru.

Rudele pacienților primesc și dreptul de a discuta direct cu medicul curant, în timpul programului de lucru al acestuia, într-un interval stabilit de medicul șef de secție și afișat la loc vizibil la intrarea în spital. În fine, este interzisă explicit perceperea oricăror taxe pentru vizitare pacienților în spitale, cu excepția taxelor legate de parcare.

Nerespectarea prevederilor acestui ordin „constituie cauză de încetare a contractului de management” a directorilor de unități spitalicești publice. Noul act normativ va înlocui unul cu același obiect de reglementare care data din decembrie 2012, când ministru al Sănătății era Raed Arafat.

ADVERTISEMENT
„Nadia, ești mega-campioană olimpică, NU-mi mai spăla vasele!” » Cristian Sima, povești colosale...
„Nadia, ești mega-campioană olimpică, NU-mi mai spăla vasele!” » Cristian Sima, povești colosale într-un interviu fără menajamente: „95% din Wall Street e pe cocaină, de la CEO la ultimul broker”
Regiunea din România cu cea mai mare rată de sinucideri. Fenomenul este predominant...
Regiunea din România cu cea mai mare rată de sinucideri. Fenomenul este predominant în rândul bărbaților
Bătuți crunt din cauza lui Gigi Becali. Patronul FCSB a lăsat doi tineri...
Bătuți crunt din cauza lui Gigi Becali. Patronul FCSB a lăsat doi tineri să-i facă pană la mașina recent cumpărată, iar ce a urmat e incredibil
Cine sunt sutele de mii de români care vor plăti rate mai mici....
Cine sunt sutele de mii de români care vor plăti rate mai mici. Decizia a venit de la Frankfurt
TRAGEDIE în viața unei foste vedete de la PRO TV! Tatăl copiilor ei...
TRAGEDIE în viața unei foste vedete de la PRO TV! Tatăl copiilor ei a murit brusc. 'Nimeni nu se aștepta la așa ceva'
Iau PENISIE MĂRITĂ abia în noiembrie. Cine sunt pensiorii care trebuie să aștepte
Iau PENISIE MĂRITĂ abia în noiembrie. Cine sunt pensiorii care trebuie să aștepte
Distrus de durere în pușcărie. Cum a primit Gabriel Vasiliu vestea morții soției...
Distrus de durere în pușcărie. Cum a primit Gabriel Vasiliu vestea morții soției sale în Olanda
Românii care ar putea ieși mai devreme la pensie. Există o singură condiție
Românii care ar putea ieși mai devreme la pensie. Există o singură condiție
Cutremur în media. Demisă de la Antena 1, Andreea Bălan va apărea la...
Cutremur în media. Demisă de la Antena 1, Andreea Bălan va apărea la Pro TV
„Monstrul din Avignon” a violat-o de 4 ori pe soția drogată a prietenului...
„Monstrul din Avignon” a violat-o de 4 ori pe soția drogată a prietenului său. Vă avertizăm că urmează informații care vă pot afecta emoțional!
Drama tatălui Denisei Răducu. A rămas fără bani, dar refuză să-i ceară ajutorul...
Drama tatălui Denisei Răducu. A rămas fără bani, dar refuză să-i ceară ajutorul fiicei din Spania: „Nu vreau să fiu o povară, mai bine mănânc mămăligă cu ceai”