News

“Putin a pierdut deja războiul”. Previziunile unuia dintre cei mai influenți intelectuali ai lumii despre viitorul Europei

De când Vladimir Putin a pornit războiul împotriva Ucrainei mai mulți intelectuali din întreaga lume au fost de părere că președintele rus nu are nicio șansă pentru că deja a fost bătut.
01.03.2022 | 23:03
Putin a pierdut deja razboiul Previziunile unuia dintre cei mai influenti intelectuali ai lumii despre viitorul Europei
ADVERTISEMENT

Yuval Noah Harari, istoric și unul dintre cei mai influenţi intelectuali ai lumii, a realizat un editorial în care a vorbit despre viitorul Europei, dar și cum se va termina războiul dintre Federația Rusă și Ucraina.

Vladimir Putin a pierdut războiul cu Ucraina. Prezicerea făcută de istoricul Yuval Noah Harari

La aproape o săptămână de la izbucnirea conflictului dintre Rusia și Ucraina, reputatul istoric de origine israeliană este convins că Vladimir Putin a pierdut deja războiul, chiar dacă a câștigat mai multe bătălii până acum.

ADVERTISEMENT

Bărbatul în vârstă de 46 de ani, care este autorul mai multor cărți de succes, are și câteva argumente în acest sens. Istoricul este convins că președintele rus se îndreaptă spre o înfrângere istorică, notează The Guardian.

În plus, scriitorul crede că Vladimir Putin are nevoie de o victorie cu cât mai puţin sânge vărsat pentru a restabili imperiul rus, în caz contrar, politicianul mai mult ca sigur nu-și va împlini acest vis.

ADVERTISEMENT

„Visul lui Putin de a reconstrui imperiul rus s-a bazat mereu pe minciunile că Ucraina nu este o naţiune reală, că ucrainenii nu sunt un popor real şi că locuitorii din Kiev, Harkiv şi Lviv abia aşteaptă să fie conduşi de la Moscova.

Aceasta este o minciună completă: Ucraina este o naţiune cu peste 1.000 de ani de istorie, iar Kiev devenise deja o metropolă majoră când Moscova nu era nici măcar un sat. Dar despotul rus a spus această minciună de atât de multe ori încât se pare că a ajuns să o creadă el însuşi. 

ADVERTISEMENT

Când plănuia invazia Ucrainei, Putin se putea baza pe mai multe fapte ştiute. Ştia că, din punct de vedere militar, Rusia o depăşeşte cu mult pe Ucraina. Ştia că NATO nu-şi va trimite trupele să ajute Ucraina. Ştia că dependenţa Europei de petrolul şi gazele din Rusia vor face ţări ca Germania să ezite cu impunerea de restricţii dure”, a relatat istoricul.

Ce nu a anticipat Putin

Harari a precizat că bazându-se pe aceste fapte cunoscute, planul lui Putin era să lovească Ucraina dur şi rapid, să-i decapiteze guvernul, să stabilească un guvern marionetă la Kiev și să suporte sancțiunile vestice. Liderul rus ştia că are puterea de a cuceri Ucraina. Dar ar accepta ucrainenii pur şi simplu regimul marionetă de la Moscova?

ADVERTISEMENT

“Putin a pariat că vor face asta. Până la urmă, după cum a explicat în repetate rânduri oricui era dispus să-l asculte, Ucraina nu e o naţiune reală, iar ucrainenii nu erau un popor real (pentru el). În 2014, oamenii din Crimeea abia rezistaseră invadatorilor ruşi. De ce ar fi fost diferit în 2022?

Cu fiecare zi ce trece, devine tot mai clar că pariul lui Putin nu e câştigător. Poporul ucrainean rezistă cu toată inima, cucerind admiraţia întregii lumi – şi câştigând războiul. Multe zile întunecate urmează. Ruşii ar putea încă să cucerească Ucraina în întregime”, a notat acesta.

Conform istoricului, ca să câştige războiul, ruşii ar trebui şi să poată reţine controlul asupra Ucrainei. Şi nu pot face asta decât dacă ucrainenii îi lasă. Asta pare din ce în ce mai improbabil să se întâmple.  Fiecare tanc rus distrus şi fiecare soldat rus ucis cresc curajul de a rezista al ucrainenilor.

“Şi fiecare ucrainean ucis adânceşte ura de invadatori a ucrainenilor. Ura este cea mai urâtă dintre emoţii. Dar pentru naţiunile oprimate, ura este o comoară ascunsă. Îngropată adânc în inimă, poate să susţină rezistenţa timp de generaţii”, spune Harari.

Ucrainenii luptă eroic, câștigând admirația întregii lumi

“Pe zi ce trece, devine din ce în ce mai clar că pariul lui Putin eșuează. Poporul ucrainean rezistă, câștigă admirația lumii întregi – și va câștiga războiul. Urmează multe zile negre. Rușii pot cuceri în continuare întreaga Ucraina. Dar pentru a câștiga războiul, rușii ar trebui să stăpânească Ucraina și pot face asta doar dacă ucrainenii îi lasă. Acest lucru pare din ce în ce mai puțin probabil să se întâmple.

Fiecare tanc rusesc distrus și fiecare soldat rus ucis sporește curajul ucrainenilor de a rezista. Și fiecare ucrainean ucis adâncește ura ucrainenilor față de invadatori. Ura este cea mai groaznică dintre emoții. Dar pentru națiunile asuprite, ura este o comoară ascunsă. Îngropată adânc în inimă, poate susține rezistența pentru generații.

Pentru a restabili imperiul rus, Putin are nevoie de o victorie relativ lipsită de sânge care va duce la o ocupație relativ lipsită de ură. Vărsând din ce în ce mai mult sânge ucrainean, Putin se asigură că visul său nu va fi niciodată realizat.

Nu va fi numele lui Mihail Gorbaciov scris pe certificatul de deces al imperiului rus: va fi al lui Putin. Gorbaciov i-a lăsat pe ruși și ucraineni să se simtă ca niște frați; Putin i-a transformat în dușmani”, a concluzionat istoricul.

ADVERTISEMENT