News

Vortexul polar a adus mai devreme iarna în Europa. Zăpadă de aproape un metru în unele țări

13.10.2020 | 09:41
Vortexul polar a adus mai devreme iarna in Europa Zapada de aproape un metru in unele tari
ADVERTISEMENT

În ciuda faptului că ne aflăm abia în prima jumătate a lunii octombrie, vortexul polar face ca iarna să pună stăpânire pe unele regiuni din Europa.

Astfel, în zonele înalte din Slovenia și Italia, peisajul este deja unul hibernal, cu nămeți de zăpadă care se apropie, pe alocuri, de un metru.

ADVERTISEMENT

Răcirea vremii reprezintă o veste bună pentru împătimiții sporturilor de iarnă, dat fiind faptul că sezonul de schi 2020-2021 ar putea debuta cu o lună mai devreme.

Zăpadă de aproape un metru adusă de vortexul polar în Europa. Unde a venit iarna mai devreme

După maxime de vară din debutul lui octombrie, în Europa s-a instalat o vreme mult mai rece, după ce aerul un val de aer arctic dinspre nordul Oceanului Atlantic şi Groenlanda a ajuns în unele țări de pe continent.

ADVERTISEMENT

Odată cu ziua de luni, vremea s-a răcit drastic în unele zone din centrul şi nordul continentului, iar masele de aer rece fac ca precipitațiile lichide să se transforme în ninsoare în zonele mai înalte.

Nu suntem nici măcar în a doua decadă a lui octombrie, însă a nins deja abundent în nordul Sloveniei, astfel că în unele locuri stratul de zăpadă a măsurat până la 70 de centimetri.

ADVERTISEMENT

Il Latemar oggi! ?????❄#montagna #alpi #dolomiti #neve #sole #autunno #latemar #valdega #obereggen

Geplaatst door Passione Neve & Montagna op Maandag 12 oktober 2020

Un peisaj superb de iarnă am avut și în Alpii italieni peisajul. Primul strat de omăt care s-a aşternut peste Dolomiţi a măsurat pe alocuri aproape 50 de centimetri.

În consecință, sunt șanse mari ca sezonul de schi să înceapă în mai puțin de o lună și jumătate, spun meteorologii, conform ȘtirileProTV.

ADVERTISEMENT

Avertismentul meteorologilor: val de frig în nordul și vestul Europei

Conform specialiștilor din meteorologie, o avansare semnificativă a unor sisteme de înaltă presiune peste Polul Nord va împinge spre sud vortexul polar. Valul de aer polar va afecta atât America de Nord, cât și Europa.

Totodată, extinderea acestui sistem de înaltă presiune a contribuit la stabilirea unei zone cu presiune scăzută – vortex polar – peste estul Canadei și Statele Unite, dar și nordul și vestul Europei.

Din prognoza pe termen mediu și lung aflăm că În Europa, cea mai rece zonă va fi Scandinavia, iar potențialul unui alt val de frig în vestul Europei va fi către sfârșitul lunii.

ADVERTISEMENT