News

Vremea în noiembrie. Cum va arăta ultima lună de toamnă 2023

Ne pregătim de ultima lună de toamnă a anului 2023 și multă lume se întreabă cum va fi vremea în noiembrie.
29.10.2023 | 19:28
Vremea in noiembrie Cum va arata ultima luna de toamna 2023
Vremea în noiembrie: temperaturile rămân ridicate în mare parte a țării / Foto: Hepta (simbol)
ADVERTISEMENT

După două luni de toamnă cu temperaturi ridicate, românii așteaptă venirea iernii fără să fi umblat încă la rafturile cu haine groase. Meteorologii explică cum va fi vremea în luna noiembrie.

Cum va fi vremea în noiembrie, pe săptămâni

Vremea în noiembrie urmează cam același curs pe care l-au avut și celelalte luni de toamnă. Temperaturile vor rămâne ridicate, în comparație cu media din alți ani.

ADVERTISEMENT

În general, nu sunt așteptate surprize mari, cu excepția unor fenomene extreme, de scurtă durată, care nu pot fi prognozate încă de acum de meteorologi.

În prima săptămână (30 octombrie – 6 noiembrie), temperaturile își păstrează valori ridicate, față de anii trecuți. Mai cald va fi în vestul și sud-estul țării, iar precipitațiile vor rămâne în limite normale.

ADVERTISEMENT

Săptămâna 6-13 noiembrie va fi la fel de călduroasă, în cam toată țara, arată Administrația Națională de Meteorologie. În regiunile sud-estice și estice va fi mai cald decât în restul teritoriului. În schimb, în vest și nord-vest, regimul pluviometric (media de precipitații) va fi excedentar.

Valori ridicate ale temperaturilor se vor înregistra și în săptămâna 13-20 noiembrie. Va fi mai cald decât în mod obișnuit, în această perioadă, însă sunt așteptate și precipitații în majoritatea regiunilor.

ADVERTISEMENT

În săptămâna 20-27 noiembrie 2023,  temperaturile vor fi ușor mai ridicate față de cele normale pentru acest interval. Media de precipitații se va situa în limite normale, cu excepția sudului, estului și local în centrul țării, scrie ziare.com.

Noiembrie e considerată o lună imprevizibilă de toamnă

Estimările meteorologice pe luna noiembrie sunt realizate de către Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată ECMWF, pe baza măsurătorilor din perioada 2003 – 2022.

ADVERTISEMENT

În România, vremea în noiembrie este considerată, în general, imprevizibilă, cu treceri rapide de la zile însorite și calde la frig și ploaie.

Pe măsură ce zilele se scurtează, iar orele cu lumină naturală devin tot mai puține, temperaturile încep să scadă, uneori sub temperatura de îngheț, pe timp de noapte.

În general, noiembrie este o lună a precipitațiilor semnificative, iar în zonele montane apar și primii fulgi de zăpadă. În primele săptămâni ale lunii, umiditatea aerului poate fi destul de ridicată.

ADVERTISEMENT