News

Alerte cod portocaliu și galben de ninsori abundente. Zonele în care se va depune strat de zăpadă

ANM a emis, luni, alerte cod portocaliu și galben de ninsori abundente. În ce zone se va depune strat consistent de zăpadă.
03.04.2023 | 10:25
Alerte cod portocaliu si galben de ninsori abundente Zonele in care se va depune strat de zapada
ANM, alerte cod portocaliu și galben de ninsori și viscol. Zonele afectate de fenomenele de iarnă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, alerte cod portocaliu și galben de ninsori abundente, viscol și vreme deosebit de rece. În unele zone din țară se va depune strat de zăpadă.

ANM, alerte cod portocaliu și galben de ninsori și viscol. Zonele afectate de fenomenele de iarnă

Debutul lunii aprilie aduce o vreme de iarnă veritabilă în mai multe regiuni din țară. Meteorologii ANM au emis, luni, alerte cod portocaliu și cod galben de fenomene specifice sezonului rece.

ADVERTISEMENT

Codul galben, care se referă la cantități însemnate de precipitații, ninsori și intensificări ale vântului și vreme deosebit de rece intră în vigoare luni, 3 aprilie, la ora 23.00. Este valabil până miercuri, 5 aprilie, la ora 10.00.

În aceste zile, vremea va fi deosebit de rece și temporar vor fi precipitaţii mai ales în sudul, centrul şi estul teritoriului, iar în noaptea de marți spre miercuri (04/05 aprilie), aria acestora se va restrânge către nord-est.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în zonele sudice și sud-estice va ploua. La munte și în zonele mai joase de relief din nordul și centrul Moldovei, Transilvania şi Banat se vor semnala precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Local se va depune strat de zăpadă. Cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp şi pe arii restrânse, îndeosebi în sud-vest, 40…50 l/mp.

Vântul va avea intensificări temporare în Muntenia, în sudul Olteniei și al Moldovei unde vitezele la rafală vor depăși 55…65 km/h și pe arii restrânse 70…75 km/h.

ADVERTISEMENT
cod portocaliu anm ninsori
ANM, alerte cod portocaliu și galben de ninsori și viscol. Sursa foto: meteoromania.ro

Când intră în vigoare alerta cod portocaliu de ninsori

După miezul nopții, la ora 02.00, va intra în vigoare și un cod portocaliu de ninsori abundente. Acesta va fi valabil până marți seara, 4 aprilie, la ora 22.00, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

În acest interval, în Carpații Meridionali și în sudul Carpaților Orientali va ninge abundent (30…50 l/mp). Aici se va depune strat de zăpadă consistent în special la altitudini mai mari de 1400 m. Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…60 km/h. Vor fi perioade în care va fi viscol și vizibilitate scăzută.

ADVERTISEMENT

În Capitală, vremea va fi închisă și se va răci accentuat. Temporar va ploua însemnat cantitativ (15…25 l/mp), iar vântul se va intensifica și va atinge viteze de 55…65 km/h. Marți, temperatura maximă a zilei se va situa în jurul valorii de 7 grade, iar minimele vor fi de 3…5 grade.

ADVERTISEMENT