News

Vulcanul Etna se pregătește de erupție. Autoritățile din Italia au emis Alerta Roșie a Protecției Civile. Update

Vulcanul Etna se pregătește de erupție. Autoritățile din Italia au emis Alerta Roșie a Protecției Civile, după ce vulcanul înregistrează o activitate intensă.
21.05.2023 | 16:51
Vulcanul Etna se pregateste de eruptie Autoritatile din Italia au emis Alerta Rosie a Protectiei Civile Update
Vulcanul Etna se pregătește de erupție. Foto: Wikicommons
ADVERTISEMENT
21-05-2023
13:51

Activitate vulcanică crescută începând cu 21 mai

Zborurile de pe aeroportul Catania au fost oprite din cauza activității vulcanice din această zonă. Oficiali ai Institutului Italian pentru Geoștiințe și Vulcanologie au observat niveluri crescute de activitate crescută începând cu 21 mai 2023, astfel că au fost luate mai multe decizii drastice.

Activitatea eruptivă va avea loc la craterul vulcanului, unde se va emite un nor de cenușă. Specialiștii avertizează că erupții suplimentare vor provoca alunecări de teren și nori de cenușă. Mai mult, vor fi închise drumurile din jurul vulcanului din cauza prezenței a materialului vulcanic periculos în zonă.

Vulcanul Etna se pregătește de erupție. Autoritățile din Italia au emis Alerta Roșie a Protecției Civile, după ce vulcanul înregistrează o activitate intensă în ultimele zile. ”Probabilitate foarte mare a unei fântâni de lavă iminente sau în desfășurare”, a transmis Protecția Civilă Regională.

Vulcanul Etna se pregătește de erupție

Mai mult, șeful Protecției Civile Regionale, Salvo Cocina, a transmis autorităților municipale să activeze centrele operaționale comunale, adică structurile locale și voluntariatul menit să asigure Planul de protecție civilă. Între timp, Observatorul Etnografic al Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie a transmis că s-a observat activitate explozivă din craterul 17 Bocca Nuova, conform analizei imaginilor de la camera termică din Bronte.

ADVERTISEMENT

Etna este cel mai înalt și cel mai activ vulcan din Europa și erupe periodic, ultima dată în februarie. Atunci, vulcanul a iluminat cerul din sudul Italiei prin explozii și scurgeri de lavă. În acel moment erupția s-a produs în partea de sud-est a craterului la o altitudine de 2.900 de metri, expulzând o coloană de fum înaltă de 8 kilometri.

Etna e un vulcan cu altitudinea de 3.330 de metri și poate să erupă spectaculos de mai multe ori pe durata unui an calendaristic. Cea mai mare erupție recentă a vulcanului Etna a avut loc în 1992. Etna a fost activ de aproximativ 2,6 milioane de ani. Mulți oameni susțin adesea că Etna a provocat zeci de mii de morți, dar există doar 77 de decese confirmate din erupțiile acestui vulcan.

ADVERTISEMENT

Cea mai violentă erupție istorică a vulcanului a avut loc în 1669 (11 martie-15 iulie), când au fost aruncate aproximativ 990 de milioane de metri cubi de lavă. Erupțiile vulcanului Etna urmează mai multe modele. Cele mai multe apar la vârf, unde există cinci cratere distincte – Craterul de Nord-Est, Voragine, Bocca Nuova și două la Complexul Craterului de Sud-Est. Alte erupții au loc pe flancuri, care au mai mult de 300 de orificii de aerisire care variază în dimensiune de la mici găuri în pământ până la cratere mari de sute de metri.

Erupțiile în vârf pot fi extrem de explozive și spectaculoase, dar rareori amenință zonele locuite din jurul vulcanului. În schimb, erupțiile de flanc pot avea loc până la câteva sute de metri altitudine, aproape de zonele locuite. Numeroase sate și orașe mici se află în jurul sau pe conurile erupțiilor de flanc din trecut.

ADVERTISEMENT

Din anul 1600 au avut loc cel puțin 60 de erupții de flanc și nenumărate erupții la vârf, aproape jumătate dintre acestea s-au întâmplat de la începutul secolului al XX-lea. Din 2000, Etna a avut patru erupții de flanc – în 2001, 2002–2003, 2004–2005 și 2008–2009. Erupțiile la vârf au avut loc în 2006, 2007-2008, ianuarie-aprilie 2012, în iulie-octombrie 2012, decembrie 2018 și din nou în februarie 2021.

Activitatea vulcanică a avut loc pentru prima dată cu aproximativ 500.000 de ani în urmă, cu erupții care au avut loc sub mări, în largul coastei antice a Siciliei. Cu aproximativ 300.000 de ani în urmă, vulcanismul a început să apară la sud-vest de vârf (centrul vârfului vulcanului), apoi activitatea s-a mutat către centrul actual acum 170.000 de ani.

ADVERTISEMENT

Erupțiile din acest moment au construit primul edificiu vulcanic major, formând un stratovulcan în erupții alternante explozive și efuzive. Creșterea muntelui a fost ocazional întreruptă de erupții majore, ducând la prăbușirea vârfului pentru a forma caldere. Începând cu februarie 2021, Etna a început o serie de erupții explozive, care au avut un impact asupra satelor și orașelor din apropiere, cu cenușă vulcanică și stâncă căzând până la Catania. Începând cu 12 martie 2021, vulcanul a erupt de 11 ori în trei săptămâni.

ADVERTISEMENT
Tags: