Turiştii pot schia în condiţii bune la Sinaia, unde pârtiile de mare altitudine sunt acoperite cu zăpadă naturală, dar şi la Azuga, unde au fost pornite tunurile de zăpadă pe pârtiile pentru începători, precum şi la Poiana Braşov, stratul de zăpadă măsurând aproximativ 40 de centimetri.
În staţiunea Sinaia de pe Valea Prahovei, iubitorii sporturilor de iarnă au la dispoziţie pârtiile de mare altitudine din Valea Dorului şi Valea Soarelui, situate la peste 2.000 de metri altitudine. În Valea Dorului şi Valea Soarelui a nins, iar pârtiile sunt acoperite cu un strat de zăpadă naturală care măsoară aproximativ jumătate de metru.
La Azuga se schiază pe două pârtii pentru începători, dar şi pe o porţiune din golul alpin Sorica, unde stratul de zăpadă naturală atinge 40 de centimetri. Astfel, se schiază pe pârtia Cazacu şcoală, care are o lungime de 120 de metri, şi Cazacu începători, cu o lungime de 350 de metri, ambele pârtii fiind acoperite cu un strat de 20-25 de centimetri de zăpadă artificială.
În staţiunea Buşteni nu se schiază, însă turiştii se pot distra în parcul de la baza domeniului schiabil al staţiunii.
”Pârtia Kalinderu este pregătită din punct de vedere tehnic, dar din cauza temperaturilor ridicate nu avem zăpadă. În schimb este deschis fun-park-ul”, a declarat administratorul pârtiei, Mihai Dobre.
Începând de marţi, braşovenii şi turiştii pot schia în Poiana Braşov, în partea superioara a Masivului Postăvarul, unde starea pârtiilor este bună, iar stratul de zăpadă măsoară aproximativ 40 de centimetri, cea mai mare parte fiind zăpadă artificială.
Pentru ca pârtiile să fie practicabile în partea superioară a masivului, s-au utilizat aproximativ 32.000 de metri cubi de apă din lacul artificial situat pe platoul Ruia pentru producerea de zăpadă artificială.
“În acest moment, în lacul de acumulare sunt aproximativ 115.000 metri cubi de apă, dintr-un total de 140.000 metri cubi. În funcţie de condiţiile meteo, se va continua înzăpezirea artificială în partea superioară şi, dacă este posibil, în partea inferioară a masivului. Sistemul de înzăpezire cu lăncii funcţionează la temperaturi de -4 grade Celsius, iar tunurile la -2 grade Celsius“, a spus Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.
În prezent, sunt funcţionale patru instalaţii pe cablu: telecabina Kanzel, telegondola, telescaunul Ruia şi teleschi Ruia.
Tarifele pe transportul pe cablu au rămas aceleaşi ca în ultimii patru ani. O urcare sau o coborâre cu telecabinele din Poiana Braşov costă 20 de lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copiii între 6 şi 12 ani. Urcarea şi coborârea costă 35 de lei pentru adulţi şi 17 lei pentru copii. În ceea ce priveşte accesul pe puncte la telecabine, telegondolă, telescaune şi teleschiuri, cea mai ieftină cartelă, de 6 puncte, costă 30 de lei pentru adulţi şi 15 lei pentru copii, iar cea mai scumpă, cu 240 puncte, costă 530 de lei pentru adulţi şi 290 de lei pentru copii.
Citeste mai mult pe RTV.NET